RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У вівторок Чернівці та інші великі міста країни охопив потужний страйк малих підприємців проти Податкового кодексу та пенсійних внесків.

– Нехай Янукович відкриє для нас фабрики та заводи – ми підемо працювати, – кажуть підприємці Калинівського ринку, які 16 листопада вийшли на акцію протесту. – Нехай дадуть робочі місця – ми всі підемо з ринку.

Приблизно 10 тисяч підприємців на півдня перекрили рух вулицею Калинівською. Вимагали "нормальних" податків та перегляду розміру пенсійного внеску. Пізніше підприємці влаштували мітинг біля ОДА і перекрили вул. Головну біля Центральної площі. Акції відбулися також на ринках "Головний", "Карпати", "Господар", "Нива" тощо.

Половина підприємців може піти з Калинки

– Фіксований податок становить 96 гривень. Нехай він буде удвічі більшим, але не у десять разів, – говорять люди. – Які можуть бути касові апарати у цій конурі (показують на контейнер, – авт.)?! Нам із такою торгівлею треба рік працювати, щоби придбати касовий апарат.

Якщо приймуть новий Податковий кодекс, на ринку неможливо буде торгувати.

– До Пенсійного фонду доведеться сплачувати приблизно 300 гривень. Касовий апарат коштуватиме шість тисяч гривень. За таких умов ведення бізнесу відсотків 30-40 підприємців підуть із Калинки, – прогнозує підприємець із дворічним стажем Анатолій ЧЕВКА. – Хто має 20 торгових точок, утримається. Адже зі 100 тисяч товарообігу заплатити тисячу гривень податку неважко.

У підприємців ринку "Добробут" своя думка.

– На ринку бідних людей немає. Якщо на підприємстві власник може сплатити податок із зарплати, то на Калинці також. Я ж заплатила 270 гривень пенсійного внеску та 200 гривень єдиного податку. І що зі мною сталося – хіба я не заробляю цих грошей? Не кажу, що я мільйонер – маю двокімнатну квартиру, але не маю авто, – каже підприємець ринку "Добробут" Тетяна. – Гадаю, підприємці зможуть працювати за новими податковими правилами.

Збиратимуть підписи за відставку уряду

Директор громадської організації "Асоціація ринків Буковини" Валерій БОРДІЯН у день акції намагався мітингувальників переконати не йти до органів місцевої влади.

– Цією акцією ми намагаємося висловити солідарність із нашими колегами під стінами Верховної Ради, а не створювати хаос на вулицях міста, – каже чоловік. – Якщо Податковий кодекс все-таки приймуть, є пропозиція влаштувати всеукраїнську кампанію зі збирання підписів за відставку нинішнього уряду. Окрім Податкового кодексу, є ще дві "больові точки". Це два закони, які зобов’язують підприємців сплачувати додаткові внески до Пенсійного фонду, а з нового року – єдиний соціальний внесок. Норми законів "б’ють" по малих підприємцях, адже останні будуть змушені платити щомісяця по 300 гривень соціального внеску, незалежно від того, є заробіток чи немає. Проста арифметика: зараз підприємці сплачують до 500-600 гривень податку та пенсійного внеску. Якщо з нового року збільшать єдиний податок, фактично тисячу гривень підприємець буде змушений сплачувати щомісяця. Малий бізнес може зникнути.

– Восьма редакція Податкового кодексу докорінно відрізняється від дев’ятої, яку з урахуванням поправок розглядає парламент. У дев’ятій редакції кодексу ставку єдиного податку для підприємців встановлюють від кількості населення у населеному пункті, у якому вони здійснюють свою підприємницьку діяльність, – пояснює оператор інформаційної "гарячої лінії" з питань підприємництва Наталя БАТРАКОВА. – Тобто для підприємців Чернівців мінімальною мала бути ставка 200 гривень, максимальною – 600. Потім зміни передбачали, що ставки єдиного податку мали віддати на розсуд міських, сільських і селищних рад. Нижню межу в 200 гривень зняли. Говорили, що нижня межа буде нульовою, а максимальна – 600 гривень. І кожне село, селище чи місто на власний розсуд встановлюватиме ставки єдиного податку.

Щодо касових апаратів, фахівець вважає їх доцільними лише у магазинах.

– У стаціонарних точках торгівлі касові апарати потрібні. А якщо людина торгує з прилавка чи лотка? Найдешевший касовий апарат коштує 700 гривень. Але потрібно врахувати абонентське обслуговування. Виходить щонайменше 1200 гривень. Касовий апарат із комп’ютеризованим обліком обійдеться у чотири-шість тисяч гривень, – каже Н. Батракова. – Розмір єдиного соціального внеску для підприємців, які мають найманих працівників, становитиме у середньому 36,4 відсотка. Тобто якщо тисячу гривень виплатив найманому працівникові, то 364 гривні підприємець має сплатити у фонд соціального страхування.
Ольга ГНІДАН

До теми
Страйки у Чернівцях триватимуть
Сьогодні підприємці ринків Чернівців мають намір продовжити акцію протесту. Єдиного організаційного центру страйку немає, кожен ринок вирішує самостійно, як діяти. Підприємці Калинки планують вранці знову припинити роботу та іти до ОДА.
– Ми розуміємо, що від мерії чи обладміністрації не залежить ухвалення Податкового кодексу, – пояснює Валерій БОРДІЯН з "Асоціації ринків Буковини". – Але люди хочуть відчути підтримку місцевої влади, бодай моральну. Чернівці – місто ринків, 30 тисяч підприємців наповнюють бюджет. А вийти до нас та вислухати ніхто не захотів.
За словами Валерія Бордіяна, представники підприємців звернулися до керівництва ОДА з пропозицією зустрітися й обговорити ситуацію, що склалася. Однак відповіді не одержали.
– Через небажання влади зважати на нас страйк набуває стихійного і некерованого характеру, – переконаний Валерій Бордіян. – Спробу штурму ОДА чи перекриття вулиць не планували, все відбулося стихійно.
18-11-2010, 10:24
Коментарів 0 Переглядів 2 213

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.