RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Щоби відчути себе прикордонником, кореспондент "МБ" на один день відбув до відділу прикордонної служби "Порубне", що в селі Тереблече Глибоцького району. Впродовж дня ми патрулювали кордон вздовж контрольно-слідової смуги, перевіряли документи у громадян, які перетинають державний кордон в пункті пропуску.


Перейти кордон непросто


День прикордонника починається о 08.00. Перед початком служби чергова зміна прикордонних нарядів проходить відповідну підготовку та інструктаж. Старший зміни доповідає оперативну інформацію, яка нещодавно надійшла з прикордонного загону, а також про зміни, які було внесено до законодавства з приводу правил перетину кордону.
Сідаємо в службове авто "Шевроле-Нива" і прямуємо до кордону. Вздовж нього пролягає контрольно-слідова смуга. Це виорана трактором смуга грунту, за допомогою якої прикордонники визначають, чи не перетинав хто-небудь кордон незаконно.

– Часто ми виявляємо на цій смузі сліди тварин, а ось реальних порушників досить рідко, – каже перший заступник начальника відділу прикордонної служби "Порубне" майор Юрій ОСАДЧУК. – У таких випадках прикордонний наряд одразу доповідає старшому зміни прикордонних нарядів про це виявлення. Перетнути кордон, не залишивши сліду, просто неможливо. Звичайно, порушники можуть вдатися до різних хитрощів, щоби заплутати прикордонників. Але завдяки спеціальній підготовці зі слідознавства знайти такого правопорушника прикордонникам неважко.

Юрій Осадчук розповідає, що іноді трапляються випадки, коли грибники або просто туристи, заблукавши, ненавмисно перетинали кордон. Загалом 2010 року персонал ВПС "Порубне" виявив 591 правопорушення з прикордонних питань. Припинено 408 випадків незаконного переміщення через кордон товарів на загальну суму понад 13 мільйонів гривень. Виявлено 40 підроблених та технічно недійсних документів громадян.

Прикордонники, залежно від виду прикордонного наряду, проходять за день від 12 до 20 кілометрів. Досить часто охоронці кордону здійснюють патрулювання зі службовими собаками, які допомагають за запахом виявити слід зловмисника та затримати його.

Вздовж кордону із собакою проходить інспектор кінологічного відділення ВПС "Порубне" старшина Руслан СВІСТУН. Тварина на присутність незнайомих їй людей реагує досить агресивно. Старшина розповідає про випадок, коли його собака виявив зловмисників, які намагалися перетнути україно-румунський кордон.

– Двоє чоловіків перелізли загороджувальний паркан, – каже Р. Свістун. – Собака першим виявив їхній слід і подав знак. Через певний час ми побачили, що один зі зловмисників тікає в напрямку кордону, а інший – до лісу. За допомогою тварини ми швидко їх впіймали.

Порушників видають нерви

В автомобільному пункті пропуску в колону вишикувалися приблизно 15 легкових авто. Більшість – із румунськими номерами. До кожного з авто підходить контролер, який перевіряє у водія та пасажирів документи. Якщо охоронці кордону мають певні підозри, власникові авто пропонують заїхати до боксу для ретельнішого огляду машини.
Прес-секретар прикордонного загону майор Костянтин ЛІСНІК розповідає, що персонал пункту пропуску виявляє контрабандистів, використовуючи певну систему аналізу та оцінки ризиків.

– Якщо транспортний засіб вперше перетинає кордон у цьому пункті пропуску або водій помітно нервує, його перевіряють більш ретельно, – каже Костянтин. – Завдяки цьому психологічному моменту прикордонники дуже часто виявляють зловмисників.

Пункт пропуску перетинає громадянин Румунії у шкіряних куртці та штанях. До багажника мотоцикла, яким він перетинає кордон, прив’язаний рюкзак, з якого видніються два буханці хліба. Чоловік розповідає, що щотижня їздить до України.

– Сьогодні в Україні придбав деякі речі по господарству та кілька буханців хліба, бо в Румунії товари набагато дорожчі, – каже чоловік.

Мотоцикліст пред’являє на контроль свій паспорт. Контролер перевіряє дійсність і ставить відповідну відмітку. "Щасливої дороги!" – прощається.

– Пропускна спроможність цього пункту пропуску досить велика, в середньому за добу його перетинають приблизно дві тисячі автомобілів та чотири тисячі громадян, – каже помічник старшого зміни прикордонних нарядів у пункті пропуску капітан Алла КРАВЧУК. – Переважно тут проїжджають громадяни Румунії, Болгарії, Туреччини та України. Мешканці Західної Європи частіше перетинають наш пункт пропуску влітку.

Селяни вночі вантажать сіно на бричку

Вночі охоронці державного кордону відстежують зловмисників за допомогою тепловізора. Ним обладнано спеціальний автомобіль. Тепловізор реагує на тепло і має функцію нічного бачення. Уночі за допомогою цього пристрою можна виявити людину на відстані 10 кілометрів. У моніторі з’являється чорно-біла картинка місця, на яке прикордонник повертає камеру за допомогою важеля. Винятково всі відео цих спостережень записують на комп’ютер.

Кореспондент "МБ" намагався відстежити порушників за допомогою тепловізора. Проте ніхто незаконно перетнути кордон не намагався. Все, що мені вдалося розгледіти за допомогою тепловізора приблизно о 22.00, – це мешканців сіл поблизу кордону, які, незважаючи на пізню годину, завантажували на городі сіно на бричку. Також ми розгледіли будинки неподалік кордону, а на полях – лисиць та зайців. 
Микола КОБИЛЮК
21-10-2010, 09:43
Коментарів 0 Переглядів 2 873

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Після вистави й багатохвилинних оплесків творчій групі глядачі виходили з театру усміхненими.


Чому я сортую сміття і чому це не вигідно. Блог Людмили Осадчук
Почали з того, що окремо збирали органічне сміття і все інше.
План перемоги є, а де «золота» рибка? Блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, українському народу та парламенту був представлений план перемоги
ВІДЕО Переглянути все відео

Завітайте до нас та отримайте сервіс, який заслуговує на довіру!

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".


Запросіть друга підключитись до Intelekt та отримуйте вдвох по 500 гривень на рахунок! Чим більше товаришів приведете — тим більше коштів накопичите. Цікаво? Гортайте нижче!