RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

У потерпілих від повені відбирають гроші

Ми вже писали про те, що у тих населених пунктах краю, які потерпіли від червневої повені, здійснюють перевірки щодо правильності внесення пошкоджених господарств до тієї чи іншої категорії. Так, згідно з рішенням Новоселицького районного штабу з координації та ліквідації наслідків стихійного лиха, у селі Тарасівцях із 56 осіб першої, другої та третьої категорій, внесених до реєстру потерпілих, зі списку вилучили 41 особу.

За словами сільського голови Григорія ТІХУ та постраждалих тарасівчан, це несправедливо і свідчить про те, що влада не хоче виплачувати грошову допомогу. Органи прокуратури порушили кримінальні справи, а перевірки тривають.

"Ми обурені й будемо скаржитися Президенту України"

– 29 червня у мене вдома побувала комісія із сільради, яка справедливо написала в своєму акті про шкоду, нанесену господарству повінню, – розповідає Марія Фратовчан із Сучевен Глибоцького району. – Було підтоплено житловий будинок, стодолу, стайню, літню кухню, гараж, 0,45 га городу. Я вже не кажу про те, що вода забрала 10 кубометрів дров, сільськогосподарські товари, будівельні матеріали, пошкодила хатні речі. Господарство віднесли до другої категорії потерпілих.

Аналогічна ситуація була і в будинковолодінні Василя Фратовчана. Вода, крім основних споруд, підтопила ще й майстерню та понад півгектара городу. Крім цього, вода забрала 75 кубометрів лісосировини, 200 листів шиферу, замокли п’ять машин сіна, тонна зернових кормів. У стайні втопилося двоє поросят, а у літній кухні замулило підлогу, потріскалися стіни, вийшли з ладу холодильник, морозильна камера, пральна машина, два водонасоси. Вердикт комісії – друга категорія. Зрозумло, потерпілим виплатили відповідну грошову компенсацію, а саме 30 тисяч гривень.

– Однак у вересні до нас завітала комісія з району, до складу якої належали і працівники правоохоронних органів, – продовжує Марія Петрівна. – Оглянувши обійстя, вона дійшла висновку, що "тут нічого страшного не було". Протягом місяця було три такі перевірки. Як наслідок, нам зменшили категорію – перевели на третю. І наказали повернути 25 тисяч гривень. А у нашому селі таких чотири потерпілих господарства, які мають повернути 100 тисяч гривень. Подейкують, що ці гроші влада роздасть як компенсацію за пошкоджені посіви та живність. У районі нам сказали, якщо не повернемо гроші, їх відберуть у судовому порядку. Ми обурені такою несправедливістю і будемо скаржитися Президентові України, бо на рівні області нас не розуміють!

Повернути люди мають понад мільйон гривень

Фратовчани отримали офіційну відповідь з обласного КРУ про те, що їхні будинки не мають таких ушкоджень, які підлягають другій категорії. Тобто їх віднесено до третьої категорії, а це означає, що хати потребують поточного ремонту. А у відповіді Головного управління праці та соціального захисту населення ОДА сказано прямо: "Вам необхідно повернути 25 тисяч гривень до резервного фонду державного бюджету".

– Всього від повені у нашому селі потерпіло 22 господарства, – ділиться Аурел БАШ, сільський голова Сучевен. – Наша комісія з техногенної безпеки правильно класифікувала рівень завданої шкоди всім потерпілим. А з перекваліфікацією районної комісії я не згоден. Цієї позиції і дотримуюся. Знаю, що районна прокуратура готує позовні заяви щодо повернення грошової компенсації з боку тих осіб, які мали другу категорію.

Щоправда, є й інший випадок. У мешканки Чорнівки Новоселицького району Алли Маковійчук повінь так пошкодила будинок, в якому вона проживає разом із двома дітьми й матір’ю-пенсіонеркою, що вигнулися й потріскалися стіни. Висновок сільської комісії – друга категорія. Сільський голова Юрій Голендей пообіцяв відселити цю сім’ю в колишній будинок молодого спеціаліста, що раніше був на балансі місцевого колгоспу. Однак для цього потрібне судове рішення, бо будинок давно продано. Алла Іванівна, не чекаючи цього, бо наближається зима, вже найняла майстрів, щоби ті хоч трохи відремонтували будинок. Але архітектори сказали, що хата аварійна й проживати в ній небезпечно. Такого висновку дійшла й комісія з району, яка визнала, що ушкодження хати треба віднести до першої категорії. За словами начальника відділу з надзвичайних ситуацій Новоселицької РДА Миколи ОБЕРШТА, до кінця жовтня Алла Маковійчук отримає ще 70 тисяч гривень компенсації.

За словами Миколи Васильовича, також до першої категорії потерпілих віднесено й одне будинковолодіння у Тарасівцях, яке взагалі не було зареєстроване як потерпіле. Щодо підтоплених господарств, у яких забрали категорію, то вони гроші повертати не будуть, бо отримали лише аванс.

– Районні комісії, які здійснювали додаткове обстеження потерпілих господарств і дійшли висновку, що є порушення з надання категорій, ще не завершили свою роботу, – розповідає Юрій ПІВЕНЬ, заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення ОДА. – Наразі в розрізі районів поверненню підлягають такі кошти: Герцаївський район – майже мільйон гривень, Глибоцький – 100 тисяч, Новоселицький – 50 тисяч, Вижницький – 20 тисяч гривень. Немає ще результатів щодо Вижницького району, де є потерпілі внаслідок зсувів грунту.

Як повідомив заступник голови ОДА Франц Федорович, згідно із законодавством, ці кошти обов’язково мають повернути до держбюджету.
Василь ГРИНЮК

думка

Iгор Гурський,
адвокат:
– Раджу громадянам, які потерпіли від повені і яким рекомендовано повернути виплачену компенсацію у зв’язку зі зміною категорії, оскаржити таке рішення районних комісій. Якщо цього не зробити, доведеться повернути отримані від держави грошові кошти.
14-10-2010, 09:02
Коментарів 0 Переглядів 2 112

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час зустрічі обговорювали, як почати заробляти гроші з обраної професії, як подолати страх осуду


Зміни  клімату? Та це ж вигадка. Блог Ярослава Волощука
Не впевнений, що ви із першого разу вгадаєте, кому належить фраза, що винесена у заголовок блогу.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.

Двоколісний та триколісний транспорт на електродвигунах все більше набирає популярності серед водіїв і водійок. Електромопед характеризується достатньо високим запасом ходу, оптимальною швидкістю руху та зручністю в управлінні.