RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У день виборів, сьомого лютого, кореспондент "МБ" побувала на кількох виборчих дільницях Сторожинецького та Новоселицького районів. Погода цього дня виявилася не дуже сприятливою – за ніч багато доріг замело снігом.

У переддень виборів дороги у селах замело
У Михальчі Сторожинецького району виборча дільниця почала працювати о 08.00. І відразу з’явилися виборці. Одним із перших проголосував 62-річний Іван КУЗЬМА.

– Прийшов рано, бо поспішаю на роботу, – пояснив чоловік. – Працюю у Чернівцях водієм у міськШЕПі. У таку погоду ми чистимо дороги. Мав бути на роботі о 08.00, але трохи запізнюся – треба ж проголосувати.

Двоє членів комісії відразу розпочали збиратися для проведення голосування вдома. Пояснюють, що доведеться добиратися до виборців саньми або підводами, а біля лісу взагалі треба йти пішки, бо всі дороги замело, проїхати машиною можна лише у центрі.

– До відкриття дільниці з’явилися усі 16 членів комісії, – коментує голова комісії Омелян ТУШИНСЬКИЙ. – За списком у нас 1771 виборець. Вдома голосують 74 людини. У першому турі таких було 71. Це літні люди та хворі. Вже десяті вибори у нас відбуваються спокійно, без жодних порушень.

Їдемо на дільницю №21, що у будинку культури села Кам’яна. Голосування у розпалі.

– До списків у нас внесено 2588 виборців, – каже голова комісії Віра ТУЛЮЛЮК. – Вдома голосують 93 виборці. Це переважно літні люди, яким 80-85 років. Також є хворі або травмовані, наприклад, зламали ногу.

– До виборів нас добре підготувала окружна комісія: проводили семінар, демонстрували спеціальний фільм. Раніше такого не було, – зауважує пані Віра.

У першому турі, за словами голови комісії, у списках виборців траплялися помилки у прізвищах, датах народження тощо, але до другого туру їх уже
виправили.
Ще досить рано, приблизно 10.00, а виборців на дільниці вистачає.

Скарг на списки виборців менше, ніж у першому турі
– Хочу швидше проголосувати, щоби потім не чекати у чергах, – пояснює 47-річний Михайло ПАВЛЮК. – Я живу в Глибочку, але голосую тут, бо наш кут належить до Кам’янської сільради.

На виході з дільниці стоїть дівчина – опитує виборців, за кого голосували, на замовлення телеканалу "Інтер". Каже, що люди на її запитання реагують спокійно.

Наступна дільниця №40, що у школі села Глибочок. Вже приблизно 11.30, проте на дільниці не видно жодного виборця.

– За списком у нас 538 виборців, – розповідає голова комісії Наталія ПШЕБІШЕВСЬКА. – Вдома голосує 30 осіб. Станом на 09.00 проголосувало 19 людей. Більшість виборців пішли до церкви, тож наплив очікуємо після служби.

Як розповів голова окружної виборчої комісії №205 Роман ЧОБОТАР, у другому турі були три випадки заміни членів комісії: одного члена комісії підвищили до голови комісії, на одній із дільниць у Кіцманському районі член комісії зламала ногу. Ще в однієї жінки, члена комісії у Замості Вижницького району, помер батько.

– У другому турі скарг від виборців на якість списків значно менше, ніж у першому, – коментує Роман Чоботар. – Зараз, на 12.00, нам надійшло десять незначних скарг. Скажімо, жінка приїхала до Сторожинця до мами і, хоч не зареєстрована, хоче тут проголосувати.

– Загалом члени дільничних комісій не підготовлені до виборів належним чином, – вважає Роман Чоботар. – Для цього їх потрібно готувати не день і не два, а хоча би місяць. Трапляється, пояснюємо їм щось, а вони через кілька хвилин телефонують і те ж саме перепитують. Можливо, це пов’язано з тим, що у нас багато румуномовних сіл, і не всі члени комісій розуміють українську мову.

"А що у нас на дільниці може трапитися?”
Непорозуміння трапилося у селі Бояни Новоселицького району на дільниці №7 виборчого округу №206. Тут голова комісії Олеся Молдован переплутала кількість скриньок і замість 14 пломб на скриньки взяла десять.

– Я працюю головою комісії вперше, – пояснює жінка. – Розгубилася і забула, що у нас сім скриньок, а не п’ять. Але нічого, ми ті дві маленькі переносні скриньки, які залишилися без пломб, віднесли в окрему кімнату і зачинили їх. Все одно тих скриньок, що є, багато – голосування відбувається мляво. Тож ми залишили для голосування дві великі скриньки і одну маленьку про запас. Дві інші поставили у кутку. Ще одну взяли для голосування вдома. Члени комісії поїхали проводити голосування вдома, повинні повернутися до 19.00. Добиратися важко, дороги нерозчищені. Добре, що хоч машина є.

У селі Рідківці на дільниці №28 у списках значиться 3189 виборців. Окрім того, на 16.00 до додаткових списків на дільниці включили 15 людей.

– У першому турі ми внесли до додаткових списків аж 71 виборця, – розповідає голова комісії Григорій КОРНЕЦЬКИЙ. – Це заробітчани, які повернулися із-за кордону, та молодь, яким цього року виповнилося 18. Після першого туру ми повідомили реєстр виборців, щоби внесли до основних списків тих, хто у першому турі опинився у додаткових списках. Але все одно чомусь 15 осіб не внесли. Не розумію, як так можна.
Міліціонери у цей час сиділи в іншій кімнаті.

– А що у нас на дільниці може трапитися? – зауважили вони. 

Оцінка виборів в Україні
Жоао СОАРЕШ, голова Парламентської Асамблеї ОБСЄ, спеціальний координатор місії короткострокових спостерігачів ОБСЄ:
– Вибори Президента відповідають більшості міжнародних зобов’язань, взятих Україною.
Голосування, яке відбулося сьомого лютого, стало переконливим проявом демократичних виборів. Тепер настав час політичним лідерам країни почути вердикт народу та забезпечити передачу влади у мирний та конструктивний спосіб.

Хайді ТАЛІАВІНІ, голова місії ОБСЄ Бюро з демократичних інституцій та прав людини зі спостереження за виборами:
– Це були добре організовані та справді конкурентні вибори, які надали виборцям можливість зробити чіткий вибір. Тепер дуже важливо завчасно запровадити недвозначні правила та усунути прогалини в законодавстві перед проведенням наступних виборів.

Ханна СЕВЕРІНСЕН, колишній доповідач Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи:
– Лідер Партії регіонів Віктор Янукович не переміг би на виборах Президента України, якби не було політичного конфлікту Президента Віктора Ющенка з Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко. На цих виборах було багато "помаранчевих" кандидатів, які чубилися між собою. Особливо пан Ющенко постійно воював з пані Тимошенко. Але я переконана, що більшість українців все одно хочуть бути із Заходом.

Марцін ВОЙЦЕХІВСЬКИЙ, оглядач часопису "Gazeta Wyborcza" (Польща):
– Для багатьох українців перемога Віктора Януковича – як плювок в обличчя. Однак лідер Партії регіонів може показати себе справжнім державним діячем, якщо збереже демократію і здійснить реформи.
Сьогодні повинна шокувати не перемога Віктора Януковича, а масштаб поразки "помаранчевих". Незважаючи на великі надії і кредит довіри, вони не змогли навести лад в країні і викоренити патології, що в ній панують. Українці обрали пострадянську стабільність замість європейської непередбачуваності.
Необхідно швидко прийти до тями. Тішить одне – Україна не має іншої дороги на Захід, окрім як через Польщу. А Польща, незважаючи на проблеми, усе ще не має іншого більш доброзичливого і близького партнера на пострадянському Сході. Це достатній капітал для розвитку відносин. Також і з Президентом Януковичем.
9-02-2010, 11:19
Коментарів 0 Переглядів 2 944


Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!