RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

До сусідів поїдемо без віз


Відтепер частина буковинців, яка живе в прикордонних із Румунією районах, зможе перетинати румунський кордон без візи, а на території області відкриють ще три контрольно-пропускні пункти.

Такі нововведення передбачає угода про місцевий прикордонний рух, яку першого квітня підписали глави Міністерств закордонних справ України та Румунії.

Отримаємо три нові пункти пропуску

Уже незабаром буковинці, які проживають біля румунського кордону, отримають посвідчення учасників малого прикордонного руху. Це дозволить перетинати кордон без візи.

– Йдеться лише про 30-кілометрову зону біля кордону, – каже народний депутат Іван ПОПЕСКУ. – Жителі цієї межі зможуть їздити без візи тільки на підставі відповідної перепустки. Але якщо людина проживає там не менше трьох років. Якщо члени родини проживають менше трьох років на цій території, вони теж матимуть це право. Коли, скажімо, якесь село потрапляє в цю 30-кілометрову зону, але якась його частина знаходиться поза цією межею, але не більше 50 кілометрів від кордону, то ця територія теж входить у малу прикордонну зону.
Чернівецька область також отримає ще три додаткові міжнародні контрольно-пропускні пункти на румунському кордоні: у селі Дяківці на Герцаївщині, у Красноїльську Сторожинецького району та хуторі Руська Путильського району.

– Без сумніву, це розвантажить уже діючі пункти пропуску й покращить товарообіг і туризм між регіонами. І, звісно, сприятиме возз’єднанню сімей – родичі, які знаходяться по різні боки кордону, зможуть безперешкодно їздити одні до одних, – каже депутат облради Михайло ПАВЛЮК.

– Ці пропускні пункти діяли до 2007 року, однак їх тоді закрили через те, що вони не відповідали нормам безпеки та інфраструктури, передбаченим Євросоюзом. Отже, настав час їх відкрити та оновити, – зауважив Іван Попеску.

Чернівчани також їздитимуть без віз

У прикордонних селах Буковини, звичайно, зраділи такій звістці. Сільський голова Тернавки на Герцаївщині Іван ПАНТЯ розповів "МБ", що чи не найбільше мріяли про такі нововведення літні жителі регіону.

– У 2010 році закрили наш пункт пропуску "Дяківці" в сусідньому селі, бо він не відповідав нормам Євросоюзу, – каже він. – Це додало багатьох незручностей місцевим жителям, бо ті, хто хотів поїхати до Румунії, були змушені об’їжджати зайвих 80 кілометрів в обхід до контрольно-пропускного пункту "Порубне".

– У нас є чимало людей похилого віку, які мають родичів у Румунії – буквально за кілька кілометрів. Раніше, щоби потрапити до них, нашим людям потрібно було їздити до Генкон­сульства в Чернівці, робити візу. А вони старенькі, і, можливо, хотіли би востаннє побачити своїх братів-сестер, – каже Іван Пантя. – Звичайно, ми сподіваємося, що з початком дії цієї угоди в нашому краї збільшиться потік відвідувачів, оживляться села. Сподіваємося, що це дасть можливість місцевим людям розвивати бізнес.

Чернівці теж увійдуть у малу прикордонну зону. Про це "МБ" запевнили в Генеральному консульстві Румунії в Чернівцях.
– Частина Чернівців (мікрорайон "Гравітон") входить у 30-кілометрову прикордонну зону. А отже, за правилами, якщо частина адміністративної одиниці входить у цю межу, то інша частина теж належить до цієї зони, але в межах 50 кілометрів, – каже генконсул Елеонора МОЛДОВАН. – Тобто Чернівці є в цьому списку.

– Прикордонні талони для в’їзду буковинці отримають тоді, коли ця угода набуде чинності. Тепер робота залишилася за нашим урядом – вони мають здійснити всі внутрішні процедури. Румунія всі ці речі вже провела в березні.
Микола КОБИЛЮК

Досвід інших регіонів
Степан КОЗАК,
мешканець Новояворівська Львівської області:
– Усім жителям прикордонної зони Львівщини видали спеціальні пластикові картки з фотографією та особистими даними – вони схожі на студентські посвідчення. На нашому кордоні треба показувати закордонний паспорт, а вже на польському кордоні – цей прикордонний талон.
Протягом кількох років ледь не щодня їжджу до Польщі на умовах малого прикордонного руху. В’їжджати можна лише на 30-кілометрову прикордонну зону Польщі. Якщо всередині країни вас впіймають далі цієї межі, а ви не маєте відкритої візи, то ваш прикордонний талон анулюється, і ви більше не зможете користуватися перевагами малого прикордонного руху. Прикордонний талон спочатку видається людині терміном на два роки. Якщо за цей час людина не мала жодних "контрабандистських зальотів", то його видають на п’ять років. 
10-04-2014, 12:32
Коментарів 0 Переглядів 8 418

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.