RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Пісня «Марічка» – справжній шедевр»
У листопаді автору пісні "Марічка", мелодію якої щодня о 12.00 грає сурмач на ратуші, Михайлові Ткачу виповнилося б 80 років. П’ять років тому його не стало.

Про те, яким був поет-пісняр, народний артист України Михайло Ткач, пригадує його друг, композитор, засновник і керівник славнозвісного ансамблю "Смерічка" Левко Дутківський.

"За друзів він дуже вболівав"

– Він був набагато старший за мене, але ми з ним товаришували. Познайомився з ним 1981 року. Я тоді керував "Смерічкою". У палаці "Україна" у нас були концерти. Доти були заочно знайомі – "Смерічка" виконувала пісні на його слова.

Він жив на Хрещатику в Києві. Його дружина Люся була лікарем. Мав двох дочок Лесю і Марічку. Новий 1982 рік ми вже зустрічали у нього у Києві сім’ями. Тоді він подарував мені першу книгу, підписав її. Почали товаришувати.
Був веселою людиною, жартівник – як і всі. Принциповий. Інколи, коли приїжджав на різні художні ради, просто спалахував, коли бачив несправедливість. Навіть у присутності представників міністерства. Інтелігентно, але міг сказати нормально.
Коли приїжджав до Чернівців, завжди заходив до мене. Дуже поважав мою дружину Аллу як господиню, за її творчість. Сказав мені: "Давай ми з тобою щось напишемо". І написали пісню "Якщо любиш – кохай". Її вперше заспівав Іво Бобул, потім – Олександр Сєров... Вона стала популярною. Потім ми написали пісню "Зоряна ніч".

За друзів він дуже вболівав. Якось приїхав до мене додому, а я тоді жив на проспекті. Заледве пройшов вузеньким коридором у шубі і каже: "Що це таке? Композитор, заслужений артист – і живе у таких умовах? Піду в обком!" Пішов, десь сварився. Такий був – міг за друзів піти, добиватися. Його знали, поважали.

З піснею "Якщо любиш – кохай" стався такий випадок. У мене була вже готова мелодія. Я йому дав "рибу" пісні, тобто текстовий розмір для поета. Він приїхав до Чернівців. Зима, мороз сильний. Перевдягнувся у спортивні штани, бо у квартирі було спекотно. Він написав текст, а я кажу: "Михайле, ну що це за текст... Потрібні гарні вірші". А він був дуже запальний, одразу вдягнувся, образився і... пішов. Але забув спортивні штани перевдягти. А на вулиці – 20 градусів морозу. Повернувся. Я вже його знав: він був запальний, але дуже швидко відходив. Кілька хвилин – і він зовсім інший. Охолов і погодився зі мною. Ми випили по 50 грамів коньяку, і Михайло написав вірші до пісні "Якщо любиш – кохай". Нас критикували за неї. Бо тавтологія: "любиш" і "кохай". Я тоді сказав: "Ви знаєте, любити можна Батьківщину, маму, сестру, а кохати – жінку". І все. На все­українському фестивалі пісні її визнали шлягером ХХ століття. Звучить досі. Гарний варіант цієї пісні зробив Віктор Павлик.

За пісню "Будьмо, гей"
звинувачували
у пропаганді алкоголю


– Ми не лише писали пісні разом. І в горах разом подорожували, – продовжує Левко Дутківський. – Коли я приїжджав до Києва, він завжди мене зустрічав і своєю машиною возив по моїх справах, незважаючи на час.

Справжнім другом був. Коли я пішов зі "Смерічки", коли були сірі смуги у житті – він завжди був поряд. Дуже талановита і порядна людина.

1987 року ми написали пісню "Будьмо, гей". Її виконали на конкурсі "Пісенний вернісаж". Нас у газеті комсомольській розкритикували, що ми з Ткачем написали пісню, у якій є пропаганда алкоголю і ледь не націоналізму.

Останній концерт з ним у мене був 2004 року в Івано-Франківську. У мене померла дружина тоді… Коли представляв мене, сказав дуже теплі і щирі слова…

Потім я захворів, лікував серце і не брав участь у концертах. 2007 року я їхав за пам’ятником дружині у Житомир і почув, що Михайло помер… Я саме повертався, коли його повезли до Києва, тому я не мав можливості побувати на похороні...
Михайло до останніх років активно працював, брав участь у концертах. На жаль, здоров’я не витримало навантажень...
Деякі наші пісні були в роботі, можливо, я ще дороблю їх. Ми з ним написали усього три пісні. Нині, коли чую, що кажуть, що композитор написав 2000 пісень... А якщо їх ніхто не знає, що це за пісні? Можна сидіти і писати як ремісник. Я таких можу 10 написати за день, зробити на комп’ютері аранжування. Ні я, ні Ткач цим не займалися. Він писав не низькопробні тексти до пісень, а справжню пісенну поезію. Прикладом є його "Марічка" – оце справжній шедевр, який вже живе більше 50 років.
Коли йду площею і чую, як грає наш Василь пісню на слова Ткача "Марічка", згадую... Думаю… Мені важко про це говорити. Мені довелося ховати й Івасюка, і Яремчука, і дружину свою... І Ткача немає... Дуже боляче про це говорити... 
Юлія Боднарюк
8-11-2012, 18:18
Коментарів 0 Переглядів 12 175

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.