RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Фрукти – по півкілограма

Їдучи трасою через села Новоселицького та Хотинського районів, можна побачити невеликі трактори з ящиками яблук та груш. Їх возять із місцевих садів. Фермери тішаться: цьогоріч урожай фруктів хороший. В області – сезон збирання фруктів.

Урожай кращий, ніж торік

Щоб побачити, яким врожаєм можуть потішити буковинські сади, їдемо у сад фермера, голови фермерського товариства "Яніс" Анатолія Чорного у село Шилівці Хотинського району.

З’їхавши з центральної траси, вже за кілька метрів бачимо сади. Високих дерев немає – всі низькорослі, заввишки до 2,5 метра. Подекуди невисокі деревця "обліплені" великими яблуками і грушами.
На подвір’ї господарства Анатолія Чорного, яке розташоване серед садів, не людно. Всі працівники на дільницях обривають фрукти. Урожай потрібно зібрати з 54 гектарів саду.

– Ми вирощуємо до десяти сортів яблук та п’ять сортів груш, – розповідає Анатолій Гнатович. – Цей рік урожайніший, ніж минулий. Цього року дуже швидко відцвів сад, лише два-три дні. І той, хто встиг його запилити, має гарний урожай. Збирати почали у вересні. А сезон збирання триває впродовж двох місяців.

Перше, що показує Анатолій Федорович, – грушеві дерева. Деякі плоди мають вагу 300-400 грамів. Між рівними рядами груш стоїть трактор, до якого прикріплено сім великих дерев’яних контейнерів. Сюди і складають зібрані фрукти.

Пані Ніна на драбині зриває великі груші з верхніх гілок і складає до відра: "Працювати починаємо з самого ранку, але сьогодні роботу розпочали пізніше, бо був туман. Робота триває, доки не стемніє".
Робота неважка, запевняють люди, але і тут є свої правила. Яблука та груші збирають у спеціальні сумки. Їх не потрібно перекидати. У сумці знімають дно – і фрукти одразу висипаються. Завдяки цьому менше б’ються.

– У перші дні, коли починають збирати яблука, у людини можуть боліти спина і руки, а потім до цієї роботи звикаєш, – розповідає пан Анатолій. – За день роботи платимо 80 гривень, при цьому харчуємо, розвозимо або можемо надати проживання. Людей вистачає. Нині на збиранні урожаю працює майже 40 осіб.

Анатолій Гнатович підіймає із землі грушку і каже, що фрукти, які опали, сушать на диму в спеціальній сушарці. Вони дуже корисні та смачні.

– Це зимовий сорт груш, – розповідає фермер. – Якщо їх залишити на вулиці, дійдуть за два тижні, а якщо зберігати у холодильнику за температури -1 °С, груші стоятимуть до середини травня. Але вирощувати грушу важче, ніж яблуко: вона тендітна, як дівчина.

Яблука –
без черв’яків


У яблучних рядах теж бригади збиральників.
– Хлопці, спочатку збирайте опалі яблука, а потім вже їде "поїзд" (трактор із контейнерами, – авт.), – каже працівникам Анатолій Гнатович.

Вадим приїхав із Грушівців Кельменецького району і вже місяць працює у саду. Каже, що працювати неважко й одразу звик до роботи. А доки збирає фрукти, і сам кілька смачних яблук чи груш впродовж дня з’їдає.

Валерій четвертий рік поспіль приїжджає на збирання врожаю з Хмельниччини. Він якраз зриває яблука з драбини, прикріпленої до контейнерів у "поїзді".

– Це наш винахід, – хвалиться Анатолій Гнатович. – Вигадали драбину, щоб було легше зривати фрукти. І до високих гілок можна дістати, і драбину не потрібно носити.

– Найпопулярніший сорт яблук нині – "Фуджі", – продовжує Анатолій Чорний. – Я й сам люблю яблука цього сорту, вони медові і хрусткі. А ось в Європі дуже люблять яблука сорту "Пінк леді". Цей сорт збирають у листопаді. Яблука гармонійного смаку і невеликого розміру. Але є у нас яблука, які мають 200-300 грамів кожне, наприклад, японський сорт "Муцу".

Оглядаючи такі плоди, не могла не поцікавитися, чи багато яблук з черв’яками і як часто кроплять такі сади.

– У нас немає яблук з черв’яками. Якщо говорити про кроплення, то наші яблука кроплять значно менше, ніж у Європі, – переконує Анатолій Гнатович. – Наприклад, у Польщі дерева кроплять 18-25 разів, а в Україні – 12-16. Цього року менше кропив, бо почав застосовувати біологічні препарати, і вони гарно подіяли на шкідників.

Буковинські фрукти Анатолій Чорний продає у Чернівцях, Києві, Сумах, Харкові тощо. Собівартість кілограма яблук, враховуючи навіть зберігання у холодильнику, становить приблизно 2,5 гривні.
– Нині така тенденція, що ціна яблук не зростає, а навпаки щороку знижується, – стверджує Анатолій Гнатович. – Дорожче, ніж сім гривень, яблука ніколи не продавали. А ось чому на ринках та в магазинах ціна накручена у кілька разів – це вже питання до держави. За такої політики виробник заробляє менше, ніж продавець.

"У нас робота триває впродовж цілого року. Збирання плодів, обрізування дерев, підживлення, зрошування – хороший урожай вимагає багато вкладень. Для нас найголовніше – зменшити собівартість роботи і ввести нові, родючіші сорти фруктів. Але нині результатом я задоволений", – зізнається наприкінці розмови Анатолій Чорний.
Людмила ОСАДЧУК

До теми

Василь Сандуляк,
заступник начальника Головного управління агропромислового
розвитку ОДА:

Для Буковини садівництво – перспективна галузь, бо маємо хороші кліматичні умови і родючі грунти. У Чернівецькій області є 28 тисяч гектарів садів, із них 24 тисячі гектарів – плодоносних. Вирощують яблука, груші і сливи. Найбільше садів у Хотинському (вісім тисяч гектарів), Новоселицькому та Сокирянському районах (по чотири тисячі гектарів). Фрукти постачають майже у всі міста України. Знаю, що деякі фермери намагаються продавати їх у Росії.
Чернівецька область – на першому місці з висаджування садів. Щороку закладають від 500 до 700 гектарів нових садів. Наприклад, цьогоріч посадили 240 гектарів саду, а восени планують ще приблизно 400 гектарів.
Зважаючи на це, у садівників постає проблема зберігання фруктів, тому потужними темпами триває будівництво фруктосховищ".
30-09-2012, 09:04
Коментарів 0 Переглядів 8 491

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.