Фрукти – по півкілограма

Публікації
8 596
0
Фрукти – по півкілограма

Їдучи трасою через села Новоселицького та Хотинського районів, можна побачити невеликі трактори з ящиками яблук та груш. Їх возять із місцевих садів. Фермери тішаться: цьогоріч урожай фруктів хороший. В області – сезон збирання фруктів.

Урожай кращий, ніж торік

Щоб побачити, яким врожаєм можуть потішити буковинські сади, їдемо у сад фермера, голови фермерського товариства "Яніс" Анатолія Чорного у село Шилівці Хотинського району.

З’їхавши з центральної траси, вже за кілька метрів бачимо сади. Високих дерев немає – всі низькорослі, заввишки до 2,5 метра. Подекуди невисокі деревця "обліплені" великими яблуками і грушами.
На подвір’ї господарства Анатолія Чорного, яке розташоване серед садів, не людно. Всі працівники на дільницях обривають фрукти. Урожай потрібно зібрати з 54 гектарів саду.

– Ми вирощуємо до десяти сортів яблук та п’ять сортів груш, – розповідає Анатолій Гнатович. – Цей рік урожайніший, ніж минулий. Цього року дуже швидко відцвів сад, лише два-три дні. І той, хто встиг його запилити, має гарний урожай. Збирати почали у вересні. А сезон збирання триває впродовж двох місяців.

Перше, що показує Анатолій Федорович, – грушеві дерева. Деякі плоди мають вагу 300-400 грамів. Між рівними рядами груш стоїть трактор, до якого прикріплено сім великих дерев’яних контейнерів. Сюди і складають зібрані фрукти.

Пані Ніна на драбині зриває великі груші з верхніх гілок і складає до відра: "Працювати починаємо з самого ранку, але сьогодні роботу розпочали пізніше, бо був туман. Робота триває, доки не стемніє".
Робота неважка, запевняють люди, але і тут є свої правила. Яблука та груші збирають у спеціальні сумки. Їх не потрібно перекидати. У сумці знімають дно – і фрукти одразу висипаються. Завдяки цьому менше б’ються.

– У перші дні, коли починають збирати яблука, у людини можуть боліти спина і руки, а потім до цієї роботи звикаєш, – розповідає пан Анатолій. – За день роботи платимо 80 гривень, при цьому харчуємо, розвозимо або можемо надати проживання. Людей вистачає. Нині на збиранні урожаю працює майже 40 осіб.

Анатолій Гнатович підіймає із землі грушку і каже, що фрукти, які опали, сушать на диму в спеціальній сушарці. Вони дуже корисні та смачні.

– Це зимовий сорт груш, – розповідає фермер. – Якщо їх залишити на вулиці, дійдуть за два тижні, а якщо зберігати у холодильнику за температури -1 °С, груші стоятимуть до середини травня. Але вирощувати грушу важче, ніж яблуко: вона тендітна, як дівчина.

Яблука –
без черв’яків


У яблучних рядах теж бригади збиральників.
– Хлопці, спочатку збирайте опалі яблука, а потім вже їде "поїзд" (трактор із контейнерами, – авт.), – каже працівникам Анатолій Гнатович.

Вадим приїхав із Грушівців Кельменецького району і вже місяць працює у саду. Каже, що працювати неважко й одразу звик до роботи. А доки збирає фрукти, і сам кілька смачних яблук чи груш впродовж дня з’їдає.

Валерій четвертий рік поспіль приїжджає на збирання врожаю з Хмельниччини. Він якраз зриває яблука з драбини, прикріпленої до контейнерів у "поїзді".

– Це наш винахід, – хвалиться Анатолій Гнатович. – Вигадали драбину, щоб було легше зривати фрукти. І до високих гілок можна дістати, і драбину не потрібно носити.

– Найпопулярніший сорт яблук нині – "Фуджі", – продовжує Анатолій Чорний. – Я й сам люблю яблука цього сорту, вони медові і хрусткі. А ось в Європі дуже люблять яблука сорту "Пінк леді". Цей сорт збирають у листопаді. Яблука гармонійного смаку і невеликого розміру. Але є у нас яблука, які мають 200-300 грамів кожне, наприклад, японський сорт "Муцу".

Оглядаючи такі плоди, не могла не поцікавитися, чи багато яблук з черв’яками і як часто кроплять такі сади.

– У нас немає яблук з черв’яками. Якщо говорити про кроплення, то наші яблука кроплять значно менше, ніж у Європі, – переконує Анатолій Гнатович. – Наприклад, у Польщі дерева кроплять 18-25 разів, а в Україні – 12-16. Цього року менше кропив, бо почав застосовувати біологічні препарати, і вони гарно подіяли на шкідників.

Буковинські фрукти Анатолій Чорний продає у Чернівцях, Києві, Сумах, Харкові тощо. Собівартість кілограма яблук, враховуючи навіть зберігання у холодильнику, становить приблизно 2,5 гривні.
– Нині така тенденція, що ціна яблук не зростає, а навпаки щороку знижується, – стверджує Анатолій Гнатович. – Дорожче, ніж сім гривень, яблука ніколи не продавали. А ось чому на ринках та в магазинах ціна накручена у кілька разів – це вже питання до держави. За такої політики виробник заробляє менше, ніж продавець.

"У нас робота триває впродовж цілого року. Збирання плодів, обрізування дерев, підживлення, зрошування – хороший урожай вимагає багато вкладень. Для нас найголовніше – зменшити собівартість роботи і ввести нові, родючіші сорти фруктів. Але нині результатом я задоволений", – зізнається наприкінці розмови Анатолій Чорний.
Людмила ОСАДЧУК

До теми

Василь Сандуляк,
заступник начальника Головного управління агропромислового
розвитку ОДА:

Для Буковини садівництво – перспективна галузь, бо маємо хороші кліматичні умови і родючі грунти. У Чернівецькій області є 28 тисяч гектарів садів, із них 24 тисячі гектарів – плодоносних. Вирощують яблука, груші і сливи. Найбільше садів у Хотинському (вісім тисяч гектарів), Новоселицькому та Сокирянському районах (по чотири тисячі гектарів). Фрукти постачають майже у всі міста України. Знаю, що деякі фермери намагаються продавати їх у Росії.
Чернівецька область – на першому місці з висаджування садів. Щороку закладають від 500 до 700 гектарів нових садів. Наприклад, цьогоріч посадили 240 гектарів саду, а восени планують ще приблизно 400 гектарів.
Зважаючи на це, у садівників постає проблема зберігання фруктів, тому потужними темпами триває будівництво фруктосховищ".
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

02:00
Як повернути до життя зів'ялі троянди - оживляємо квіти в домашніх умовах
01:45
Навіть фільтр не потрібний: ось як легко очистити воду з-під крана
01:30
Що відбувається з тілом, якщо їсти м’ясо щодня, і скільки його можна вживати
01:15
Лікарі порадили людям за 65 не їсти ці продукти
01:00
Щоб покращити смак. Сім причин, чому ваша кава гірка — і як її правильно заварити
00:45
Що приклеїти на підошву – лайфхаки, щоб взуття не ковзало
00:30
Кому не можна пити кефір? Дізнайтесь, чи входите ви в групу ризику
00:15
Є у кожному домі: чотири продукти, які часто їдять довгожителі світу
22 лютого, 2025
23:45
5 знаків Зодіаку, яким навесні загрожує небезпека: будьте обережні, якщо ви у списку
23:15
Не тільки м'ясо: 12 найкращих продуктів із високим вмістом заліза
22:58
Орбан зробив цинічну заяву про "те, що залишиться" від України
22:34
Папа Римський переніс астматичний криз, його стан критичний, - Ватикан
22:10
"Так несподівано": померла багаторічна завідувачка терапевтичного відділення лікарні на Буковині
22:00
У 4 знаків Зодіаку починається нове життя. Вони відродяться з попелу
21:36
Правила без винятків: 7 речей, які ніколи не варто прати в гарячій воді
21:15
«Раджу всім не вішати носа». Професору ЧНУ Юрію Макару – 90 років, а він досі викладає
ексклюзив
20:59
У Генштабі підтвердили ураження нафтоперекачувальної станції у Краснодарському краї
20:36
Снайпери ліквідували морпіхів РФ, які просувались через річку - відео
20:13
Українська ракета "Трембіта": експерт оцінив, чи зможе вона прорвати ППО Москви
19:58
Що робити, якщо домашній Wi-Fi погано працює: зверніть увагу на деякі предмети
19:38
Трамп погрожує Україні "проблемами" за відмову від угоди з ресурсами
19:16
Герої Буковини: на війні загинув молодий воїн Василь Беслюбняк
18:58
Чому каву п'ють з холодною водою: просте пояснення, що з нею потрібно робити
18:34
ЄС не може погодити 20 мільярдів євро для України
18:11
Українські біатлоністи - восьмі в естафеті ЧС-2025
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм