Біла, жовта чи фіолетова: яка цибуля корисніша для здоровʼя і кому її треба їсти щодня

новини / Здоров'я
163
0
Біла, жовта чи фіолетова: яка цибуля корисніша для здоровʼя і кому її треба їсти щодня


Без цибулі важко уявити українську кухню. Та її цінують не лише за смак, а й за потужний вплив на здоров’я. Є багато різновидів цього універсального овоча: жовта, біла, фіолетова, цибуля-порей.

Про це пише zaxid.net



"Усі різновиди цибулі – від зеленої до фіолетової – містять флавоноїди (кверцетин), сірковмісні сполуки та пребіотики, що підтримують імунітет, серцево-судинну систему й мікробіом кишківника. Тож комбінуючи різні сорти, можна отримати справжній суперфуд", – говорить дієтолог Андрій Маковецький.

Види цибулі та їх особливості

Жовта цибуля має насичений гоструватий смак і найбільший вміст кверцетину – потужного антиоксиданту. Ідеально підходить для тушкованих страв, м’ясних рагу та соусів, де потрібен глибокий аромат.

Біла цибуля відрізняється делікатним, трохи солодкуватим смаком. У ній менше антиоксидантів, зате більше фітонцидів. Найкраще підходить для свіжих салатів, сальси та мексиканських соусів, де важлива ніжність смаку.

Фіолетова (червона) цибуля солодкувата з легкою пікантністю. Завдяки антоціанам вона підтримує здоров’я судин і уповільнює процеси старіння шкіри. Чудово смакує сирою у салатах, карпачо, маринадах або в гуакамоле, де її колір та аромат стають яскравим акцентом.

Зелена цибуля (пір’я) має ніжний трав’янистий смак і справжній вітамінний заряд. У ній багато вітаміну С, фолієвої кислоти та калію. Її варто додавати у свіжі салати, омлети, гарніри.

Цибуля-порей відома м’яким, майже безгострим смаком. Містить інулін, калій, марганець і вітамін К. Це ідеальний вибір для тих, хто хоче користі цибулі без різкого запаху. Добре підходить для крем-супів, овочевих рагу та легких салатів.

Корисні властивості цибулі

Антиоксидантний захист. Кверцетин і антоціани борються з вільними радикалами та сповільнюють старіння клітин.

Серцево-судинна підтримка. Регулярне вживання сприяє зниженню рівня "поганого" холестерину (LDL) та стабілізує артеріальний тиск.

Протизапальна та антибактеріальна дія. Фітонциди природно пригнічують ріст бактерій і грибків.

Поліпшення роботи кишківника. Інулін і фруктоолігосахариди діють як пребіотики та живлять корисні бактерії.

Кому цибуля особливо корисна

Людям із підвищеним тиском: допомагає нормалізувати судинний тонус.

Тим, хто хоче зміцнити імунітет і знизити ризик застуд.

При дефіциті клітковини у раціоні: як природне джерело пребіотиків.

Для підтримки здорового мікробіому та покращення травлення.

Кому варто обмежити або уникати цього овоча?

Людям із виразковою хворобою або гастритом у фазі загострення. Свіжа цибуля може подразнювати слизову.

Тим, хто має синдром подразненого кишківника: можлива поява здуття.

При рефлюксній хворобі (ГЕРХ): свіжа цибуля може посилювати печію.

Алергікам. У випадку рідкісних алергічних реакцій на цибулю від неї доведеться відмовитися.

Як отримати максимальну користь від цибулі?

Нарізайте цибулю за 10 хвилин до термічної обробки – це активує сірковмісні сполуки.

Для збереження вітаміну С та фітонцидів споживайте частину цибулі сирою.

Поєднуйте з часником – разом вони посилюють антибактеріальні та кардіозахисні властивості.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
Потепління до +23. Синоптики повідомили, коли найтепліший день в Україні та де очікуються дощі протягом тижня
17 561
У Чернівцях раптово померла молода працівниця центру підвищення кваліфікації
9 537
У Чернівцях з'явилися нові очільники комунальних підприємств
5 879
У селі під Чернівцями молодого чоловіка вбило струмом
5 222
У Чернівцях на Калинівському ринку чоловік вдарив ножем іншого
4 096
"Без дротів і виглядає гарною": мер розповів, коли планують закінчити вулицю Заньковецької
3 289
Які підприємства на Буковині визначають критично важливими: оновили критерії
3 282
Махінації на мільйон: на Буковині судитимуть сільського голову, який наживався на бюджеті громади
2 878
Понад пів року вважався безвісти зниклим: у Чернівцях попрощаються із солдатом Сергієм Шутовським
2 012
Що ніколи не слід вмикати у подовжувач, а можна лише в розетку
1 903


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.