RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Горе у людей, а їх допитують, як злочинців»

Вже понад півроку поховання відбувається за новими правилами. Ще 25 жовтня 2011 року вийшов новий наказ "Про поховання та похоронну справу". Але досі через це чимало непорозумінь.

– У мене 90-річна мати. Я вже багато наслухалася про нові правила поховання, – зателефонувала до редакції пані Марія. – Чула, що кожного померлого потрібно відправляти на розтин, а це коштує понад дві тисячі гривень. Запитала у дільничного лікаря, як правильно все робити, а вона нічого не змогла пояснити.

– У лютому помер мій сусід, – розповідає чернівчанин Ігор. – Ми одразу викликали швидку допомогу. Вона приїхала за 10 хвилин, констатувала смерть і викликала міліцію. Лікарі чекали, доки приїде міліціонер. Він склав протокол, і лише тоді "швидка" поїхала. А далі ми з міліціонером понад три години чекали на судмедексперта. До того ж тіло весь цей час не можна чіпати. Зрештою, коли експерт приїхав, сказав, що тіло потрібно забрати на експертизу, бо зараз всіх так забирають. Хоча сусід був хронічно хворий: мав астму, проблеми із серцем. Розтин показав, що чоловік помер від серцевої хвороби.

Смерть людини перевіряють ретельніше

За роз’ясненнями кореспондент "МБ" звернулася до начальника бюро судово-медичної експертизи, професора Віктора Бачинського.

– Новий наказ є спільним наказом для прокуратури, міліції та установ охорони здоров’я, – розповідає Віктор Бачинський. – Його запровадили для того, щоб ретельніше перевіряти факти смерті людини. Були випадки, коли людина померла, виїхала швидка допомога, констатувала смерть і викликали не міліцію, а ритуальні служби. Так приховали багато випадків насильницької смерті. Щоб цього не відбувалося – вийшов новий наказ. Тепер офор­млення факту смерті не відбувається без працівників міліції. Якщо смерть сталася поза лікувальним закладом, наприклад, вдома, то на цей випадок смерті першим виїжджає працівник міліції. Він викликає судово-медичного експерта. Навіть якщо швидка допомога вже констатувала смерть, все одно потрібно викликати міліцію. Неважливо, хворіла людина тривалий час чи ні, її смерть повинні зафіксувати міліція та судмедексперт. Оскільки де гарантія, що цього хворого не хотіли позбутися?

Схема оформлення така: міліція викликає судмедексперта, який визначає, чи є ознаки насильницької смерті. Якщо виявляють ознаки насильницької смерті, слідчий пише направлення на судово-медичний розтин. Тоді тіло привозять у бюро судово-медичної експертизи для розтину. Доставка тіла у морг за направленням міліції безкоштовна.

Якщо судмедексперт визначає, що померлий був хронічно хворий, тіло на розтин не відправляють. Бажано, щоб у хворого була амбулаторна картка із записами про його стан щонайменше впродовж місяця. Родичі померлого або дільничний лікар звертаються з амбулаторною карткою у бюро судово-медичної експертизи. Даємо заключення про те, що ознак насильницької смерті немає, і погоджуємо видання свідоцтва про смерть. Тоді у поліклініці видають лікарський висновок про смерть.

– Викликати швидку допомогу для констатації смерті тепер не потрібно, – стверджує Віктор Бачинський. – Навіть якщо вона приїде, міліцію і судмедексперта все одно викличуть. Швидка допомога не виїжджає з місця пригоди, доки не приїде міліція.
Судмедексперти працюють цілодобово, але є лише один черговий експерт на все місто. Тож якщо випадків смерті кілька, можливі затримки у часі. У селах така сама ситуація. На місце пригоди виїжджають районні судмедексперти. Це може бути довго, але правил потрібно дотримуватися.

У селах чекають на міліцію

З’ясовуємо, скільки часу у віддалених селах нині витрачають на оформлення поховання.
– Якщо помирає людина, про це повідомляють сільраду, викликають лікаря із сільської амбулаторії та міліцію, – розповідає сільський голова Селятина Путильського району пані Віра. – Якщо помирає людина не пенсійного віку, з Путили приїжджають міліція та судмед­експерт. А загалом на виклик їде міліціонер із Путили, закріплений за нашим селом. Щоб доїхати до нас з Путили, потрібно витратити годину.

У Хотинській райлікарні розповіли, що судмедексперта у них взагалі немає. Смерть констатують лікар і міліція, а за потреби тіло на експертизу відправляють у Новоселицю або Чернівці.

У Новоселицькому районі щодо нових правил поховань розглядали звернення депутата районної ради Ніни Пернай.
– У березні звернулася до райради, бо люди скаржилися, що міліція і лікарі не прибувають одночасно, щоб зафіксувати смерть, – розповідає Ніна Михайлівна. – Таке було у кількох селах. А якщо лікар не констатує смерть, то міліція скеровує тіло на розтин у бюро судово-медичної експертизи в Чернівці. Голова райради відреагував на звернення жителів, і це питання винесли на розгляд сесії. Зрештою, скерували звернення депутатів до облради, щоб врегулювати це питання.

Сільські голови кажуть, що старі правила поховання були легшими і для людей, і для чиновників.

– Якщо спрацьовують усі служби, проблем немає, – каже сільський голова села Котелеве Новоселицького району Володимир Трипадуш. – Але досі не розумію, чому міліція має виїжджати, щоб констатувати смерть. Крім того, тіло не можна чіпати, доки не констатують смерть. А якщо чекати кілька годин, як потім тіло підготувати до поховання? Чув, що в одному із сіл на міліцію чекали шість годин, бо того дня в районі було кілька трупів і на всі виклики доводилося правоохоронцям виїжджати. Це і для міліції проблема, адже вони не виконують свої функціональні обов’язки, а займаються трупами. Люди не задоволені такою ситуацією, бо у них горе, сльози на очах, а їх починають допитувати, як злочинців: коли і як помер.

Новим законом про поховання, можливо, хотіли навести лад у цій галузі. Але це призвело до ще більшої бюрократичної тяганини. Як переконалася кореспондент "МБ", у кожному закладі це трактують по-своєму. Наприклад, судмедексперти розповідають, що швидку допомогу викликати не потрібно. У "швидкій" розповіли, що є певні правила: якщо людина похилого віку і спостерігалася у лікаря, тоді справді виклик не потрібен, у всіх інших випадках їх викликають для констатації смерті. Тим часом люди, у яких горе через втрату рідних, повинні самостійно розібратися у нововведеннях і сподіватися, що їм пощастить отримати свідоцтво про смерть без тяганини. 
Людмила ОСАДЧУК

З редакційної пошти
"Всі знають анекдот про те, що лікуватися дорого, а померти ще дорожче. І це, на жаль, правда. Нещодавно померла моя сусідка. Діти на її поховання витратили 15 тисяч гривень. Якийсь "мудрець" вигадав, що до мертвого потрібно викликати міліцію. Воно, може, й треба але чи до всіх? Якщо людина довго лікувалася в онкодиспансері і додому виписали вже помирати, чи тут потрібна міліція?
Наразі літо, взимку тіло швидко застигає. Як його одягати, якщо міліція приїжджає через чотири чи п’ять годин. Крім того, скромно ниють: "Нам на пальне не дають, ми за свої рідні..." Треба щось дати... Далі купуємо 60-70 рушників. Вже не кажу про труну, хрест, дзвони, хор, яму. Потім поминки, на які йде від 80 до 200 людей. А місце у ресторані коштує 80-100 гривень. Гадаю, піп повинен розуміти, що не кожен може все село нагодувати, і сказати, що поминати рідних йдуть лише найближчі. У деяких селах це вже впорядковано". Віра Д.
5-07-2012, 17:29
Коментарів 0 Переглядів 4 042

Теги -

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.