RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Заблукати можна

Деякі вулиці міста називають справжніми лабіринтами. Незважаючи на невелику територію Чернівців, таблички з номерними знаками та назвами вулиць не можуть впорядкувати роками.

Мешканці самі
не знають свій район


Працівник фірми доставки питної води Павло АЛЄКСЄЄВ каже, що неодноразово блукав, шукаючи потрібний будинок:
– Навіть у центральних районах буває все наплутано з нумерацією будинків. Скажімо, будинок на вулиці Чапаєва, 45Б. Поблизу – будинок №71, з іншого боку – чомусь вже 65-й.

Коли викликав таксі до цього будинку, один водій запитав, чи знаю дорогу. Ще один – відвозив мене взагалі в інший кінець вулиці.

Має "щастя" блукати поміж будинками у районі аеропорту поштовий кур’єр Олександр.

– Треба було якось доставити лист на вулицю Авангардну, – каже "МБ" чоловік. – Мало того, що її поділено на дві частини (одна – біля вулиці Руської, інша – неподалік вулиці Миру), так ще й нумерація не за порядком. Будинки з вулиці Авангардної у потрібному мені районі змішані з багатоповерхівками на Текстильників або Сосюри. Чимало мешканців самі не знають того району.
Чи не найбільше проблем із нумерацією будівель – у районі Південно-Кільцевої та Бульвару. У цьому впевнений колишній таксист, а нині – співвласник однієї зі служб таксі Ілля ВЕЛИЧКО.

– Нумерація будинків у місті, особливо на околицях, – надзвичайно велика проблема для таксистів, – каже Ілля Дмитрович. – Найчастіше із цим наші працівники стикаються у районі Бульвару, Південно-Кільцевої, Гравітону. Скажімо, щоб знайти будинок №20 на бульварі Героїв Сталінграда, часто нашим співробітникам доводиться довго блукати поміж будинками. А цей будинок, виявляється, розташований чомусь за будинком №15. Хоч, за логікою, то мав би бути будинок №17. Будинок на вулиці Комарова, 38, теж дивно розташований: перші три під’їзди розміщені в одній будівлі. Далі – будинок №40, а вже після нього – ще один будинок №38 із під’їздами 4-8. Також водії плутаються у назвах: у межах міста, виявляється, є дві вулиці Яблунівські: поблизу Годилова та на Роші.

У спальних районах потрібно забути про логіку

Нелогічне нумерування будинків – чи не найбільша проблема для медиків. Чи не найчастіше лікарі спізнюються на виклик через те, що не можуть швидко знайти будинок.

– Це вже дуже стара і болюча проблема, – каже Любов ЧОВГАН, головний лікар міської станції швидкої медичної допомоги. – Наші працівники часто блукають поміж будинками, доки знайдуть той, який потрібно. Ми неодноразово зверталися до департаменту ЖКГ із проханням навести лад із нумерацією будинків. Нібито щось спочатку зрушилося з місця, але несуттєво. Найгірша ситуація – у приватному секторі. Люди будують будинки, а нумерацію забувають класти. Кажуть: "Ми знаємо адресу, за якою проживаємо". Але ж вони не думають, що, можливо, колись їм доведеться викликати "швидку". Про такі райони, як Південно-Кільцева чи Бульвар, я взагалі мовчу! Там нумерація дуже наплутана. Є адреси, за якими будинок слід об’їжджати з трьох боків, щоб потрапити до нього. Часто через таку абсурдну нумерацію нам доводиться довше їхати на виклик. А потім люди скаржаться, що ми затримуємося.

– Часто на будинках встановлюють таблички, на яких адресу вказано дуже дрібним шрифтом, – продовжує медик. – Її важко помітити, так само, як і ті таблички, які заховані за кущами. Ще одна проблема – перекриття вулиць. Нас ніколи ніхто не попереджає про це. Щоправда, повідомляють у газетах і по радіо, які вулиці будуть перекриті. Але ми ж не сидимо цілодобово біля радіоприймача!

– У деяких районах міста нумерація просто шокує, – каже водій санітарної машини пан Василь. – У спальних районах нумерація така, що потрібно забути про логіку. На новобудовах нумерації взагалі немає, так само, як і на нещодавно збудованих приватних будинках. Та й ті номерні таблички, які зробили до 600-річчя міста, вандали на багатьох будинках понищили. Крім того, люди самовільно закладають проїзди між будинками бетонними плитами. Стільки дорогоцінного часу інколи витрачаємо!

В управлінні житлового господарства міста обіцяють, що проблеми з нумерацією будинків вирішать восени.
Начальник управління Василь МАНЧУЛЕНКО:

– Вирішуватимемо цю проблему водночас із підготовкою до перепису населення. Є цілий перелік зауважень щодо нумерації будинків у місті. З першого жовтня всю нумерацію впорядкують.

Чиновник не зміг назвати кількість будинків у місті, до яких є зауваження щодо нумерування. Каже лише, що таких є достатньо багато. На виготовлення нових табличок із назвами вулиць та адресами частину грошей уже виділили.
– Нині на нумерацію будинків районам міста виділили понад 60 тисяч гривень, – каже В. Манчуленко. – Частину цих грошей уже витратили на аншлаги, які вже встановлені на кількох вулицях. На ті аншлаги, які ще встановлюватимуть, потрібно ще 70 тисяч.
Микола КОБИЛЮК
1-06-2012, 11:04
Коментарів 0 Переглядів 2 528


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!