RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Вбиральні надворі – діти хворіють

"Школи області лише на 70 відсотків забезпечені внутрішніми вбиральнями, – каже начальник Головного управління освіти ОДА Михайло БАУЕР. – Цього року в школах збудували та відремонтували 93 внутрішні туалети. Ще понад сто шкіл області не мають вбиралень у приміщенні. Проте до кінця 2012 навчального року внутрішні вбиральні будуть у кожній школі Буковини".

Програму із забезпечення шкіл внутрішніми туалетами почали виконувати в Україні ще 2006 року. Тоді відповідне розпорядження підписав президент Віктор Ющенко. Він зобов’язав усіх голів ОДА облаштувати у школах внутрішні вбиральні до кінця року. Минуло п’ять років… Зручні та теплі туалети у школах облаштовували, але дуже повільно. Не вистачало коштів.

Наразі навіть у Чернівцях є школа, де ще немає внутрішньої вбиральні.

Вбиральню школи №13 ремонтують двічі на рік

Проект внутрішньої вбиральні Чернівецької школі №13 склали і затвердили ще чотири роки тому. Проте ніхто не поспішає будувати туалет у приміщенні школи. Чекають грошей із бюджету.

Заходжу на подвір’я школи. Тут є два корпуси: для учнів початкових та старших класів. Вчителі завзято готуються до початку навчального року. Облаштували класи та територію. Навчальні корпуси розташовані так, що до туалету надворі, якому вже кільканадцять років, приблизно 30 метрів від обох корпусів.

Вбиральня побілена та пофарбована. Двері – дерев’яні та зачиняються на клямку. Підлога та підставка з діркою, яка слугує унітазом, теж дерев’яні і пофарбовані.

– Туалет ремонтуємо двічі на рік, – розповідає директор школи №13 Георгій МІГОРЯН. – Бо сиплеться штукатурка.
Заходжу всередину. У кутку – віник та відро для туалетного паперу. Сам туалет має три відділення: для дівчат, хлопців і вчителів. Вони розділені тонкими перегородками з дерева (до речі, воно вбирає запахи).

– На щастя, учні нашої школи добре виховані та охайні, – зауважує Георгій Мігорян. – Інакше, окрім неприємного запаху в туалеті, були б ще й екскременти.

У школі №13 навчаються 82 дітей, чимало з них – добре та на відмінно.

За словами Георгія Мігоряна, за проектом внутрішня вбиральня у школі має бути утепленою. Загальна вартість туалету становить 200 тисяч гривень.

В управлінні освіти Чернівецької міськради розповіли, що школа №13 залишилася єдиною в місті, де немає внутрішньої вбиральні. "Проект туалету вже є, але немає необхідних коштів, щоб розпочати будівництво, – зауважили. – Проте вже до кінця року внутрішня вбиральня в цій школі буде".

У селах немає туалетів через непристосованість приміщень

Понад сто сільських шкіл, у яких немає внутрішніх туалетів, знаходяться у старих будівлях. Вони не пристосовані до розміщення там внутрішніх вбиралень. До деяких із них не проведено воду та каналізацію.

– Школи нашого району на 50-60 відсотків забезпечені внутрішніми вбиральнями, – розповів начальник управління освіти Путильської РДА Володимир ГРЕБЕНЩИКОВ. – У школах, де немає внутрішніх туалетів, вони з’являться. Основна причина відсутності вбиралень у школах – те, що треба облаштувати подачу води і каналізаційне відведення.

У Герцаївському районі лише в десяти школах із 32 є внутрішні вбиральні. Як розповіла начальник управління освіти Герцаївської РДА Марія Візітів, більшість із цих шкіл розташована на хуторах. То невеликі за розміром школи. Вони не пристосовані для розміщення там внутрішніх туалетів.

– У школах, де немає внутрішніх, збудовано надвірні туалети хорошої якості, – каже Марія ВІЗІТІВ. – Проте все одно ми збудуємо внутрішні вбиральні протягом року.

Через надвірні туалети – застуди та інфекції

Проти надвірних туалетів у школах виступають не лише освітяни, а й лікарі. Застерігають, що відвідування таких туалетів може спричинити в учнів різноманітні захворювання.

– Найнебезпечніші надвірні туалети холодної пори року, – каже заступник головного лікаря з лікувальної роботи Чернівецької міської дитячої поліклініки Валентина КОСТЮК. – Діти можуть отримати переохолодження та захворіти. Тому треба якнайшвидше в усіх школах встановити утеплені внутрішні вбиральні.

Головний санітарний лікар області Наталія Гопко каже, що відвідування надвірних вбиралень може спричинити різноманітні інфекції, які не відразу виявляються.

– Учні шкіл, де не облаштовано внутрішні вбиральні, ризикують отримати урологічні та сечостатеві захворювання, – каже Наталія Гопко.– Не завжди ці інфекції виявляють одразу. І потім людина має проблеми на все життя.
Марина КОРПАН
1-09-2011, 18:03
Коментарів 0 Переглядів 6 002

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.