Авто | Нерухомість |
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Культура мови – культура нації

Надзвичайно важливими вважає питання культури мови президент Всеукраїнського благодійного фонду "Журналістська ініціатива" Людмила Мех. Як відомо, це громадське об’єднання – співорганізатор низки масштабних акцій соціально-культурного спрямування, з-поміж них прес-клуби, круглі столи, книговидавничі проекти (сайт – mediafond.com.ua). Цього разу Фонд запропонував провести в місті музеїв Переяславі-Хмельницькому на Київщині та в столиці 2-денний науково-практичний семінар "Культура мови – культура нації" – щорічний захід, який уже вчетверте поспіль традиційно організується за участю партнерів Фонду та за підтримки Держкомтелерадіо і Співдружності інформаційно-рекламних видань України (38 газет).
Ініціаторові семінару підставили плече однодумці – керівники вишів Віктор Коцур (Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет ім. Григорія Сковороди) і Володимир Різун (Інститут журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка). Співорганізаторами заходу стали також Український фонд культури, який очолює Борис Олійник (у семінарі взяв активну участь і виступав член правління УФК Володимир Мельничук), та Українська бібліотечна асоціація (керівник – Ірина Шевченко).
Тон семінару в Переяславі задали звернення професорів Віктора Коцура і завкафедри мови та стилістики столичного Інституту журналістики Наталії Шумарової, а також ведучої – лауреата журналістської премії "Золоте перо" Людмили Мех.
Представники преси з різних регіонів країни, працівники освіти й культури, студенти долучилися до дискусії, ознайомилися з виставкою нових надходжень до бібліотеки вишу, з експозицією "Дивосвіт Трипілля", яку розгорнула народна майстриня Людмила Смолякова, переглянули тематичний фільм з нагоди 120-річчя відкриття Трипільської культури, а також відвідали презентацію збірки поезій журналіста Михайла Калініченка "Оголений нерв". Учасники заходу мали змогу одержати в подарунок книжку з автографом автора; свої нові книжки подарували бібліотеці університету й кияни-письменники.
Зливу емоцій викликали у переповненій залі виступи: доцента кафедри мови та стилістики Інституту журналістики Людмили Хоменко; лауреата Шевченківської премії Леоніда Мужука; відомого публіциста Миколи Махінчука – дослідника життя і творчості засновника переяславських музеїв Героя України Михайла Сікорського; професора Олександра Потапенка (Переяслав-Хмельницький). Промовляли на семінарі Михайло Калініченко – керівник представництва ДТРК "Всесвітня служба "Українське телебачення і радіомовлення" в центральних областях України й Олександр Балабко – київський журналіст, письменник. Зацікавив присутніх і емоційний виступ заступника директора публічної бібліотеки м. Києва Ольги Романюк.
Наприкінці програми гості, які, за висловом вінницької тележурналістки Марини Тепленко, мали розкіш "купатися у вишуканій українській мові", побували на екскурсії в Музеї Заповіту Т. Г. Шевченка.
Наступного дня, 12 квітня, в Києві учасники семінару мали змогу взяти участь у XІX Міжнародній науково-практичній конференції з проблем функціонування і розвитку української мови "Мова. Суспільство. Журналістика" (присвяченій 40-річчю кафедри мови та стилістики). Насиченою, динамічною була і програма круглого столу, проведеного в Інституті журналістики: "Книжка Бориса Рогози "Уроки державної мови" – життєдайне джерело творчого Слова". Презентацію видання, що побачило світ завдяки зусиллям активу Київської організації Національної спілки журналістів, провів заступник генерального директора Укрінформу Михайло Сорока. В обговоренні виступили відомі журналісти, редактори Віктор Шпак, Віра Черемних, Наталя Черешинська (Київ), Марія Веремчук (Львів) та інші.
Культура мови є однією з основ культури нації. Отож, зважаючи на потребу захисту державної мови від засмічення її в умовах експансії чужих мов, преса й далі не випускатиме з уваги цієї актуальної теми.

Сергій Шевченко, заслужений журналіст України

На знімках: почесну відзнаку Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету ім. Григорія Сковороди вручає Людмилі Мех ректор Віктор Коцур; фото на згадку після презентації книжки; Музей Заповіту Т. Г. Шевченка; другий день семінару – в Інституті журналістики.

Фото автора

Переяслав-Хмельницький – Київ
Автор: admin

18-04-2013, 16:09

• Новини партнерів

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
До великих супермаркетів -лише маршрутками: на Хотинській у Чернівцях обмежено рух
Через відсутність тролейбусів черги на зупинках стали ще більшими

От вам і європейське місто. Блог Юлії Леськової
Залишити стаканчик із-під кави на лавці? Звичайно. Кинути людям недопалок під ноги? Без питань
Україна «єднається»? Блог Ярослава Волощука
Минають часи, коли Україна була поділена на патріотичну, проукраїнську та промосковську.
ВІДЕО Переглянути все відео
«Повертаю деревам друге життя»: буковинець вирізьблює зі старих стовбурів казкових звірів і птахів - відео
Майстер-самоук зробив дитячий майданчик, меблі для кухні, лавиці без цвяхів, підставки для квітів та багато інших гарних речей із деревини
Знову зависло відео і не надсилаються повідомлення? З інтернетом 300 Мбіт/с усе можна робити одночасно!*

Організувати необхідну вам швидкість інтернету – зовсім не важко.
Професійні поради від студії декору Giorgio Graesan*

У цій статті ми розкажемо, як створити будинок вашої мрії, щоб він був не тільки необхідним, а й зручним, стильним, практичним і головне – індивідуальним.
Перезавантаження! Мережа магазинів "Tor-Ba" запрошує на відкриття у Чернівцях!*

Уже 24 квітня відбудеться ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ вигідного простору – мережі магазинів Tor-Ba у м. Чернівці.
Ароматна кава, унікальна пряна слива і запашна випічка: чим приваблює чернівчан крамниця-кав’ярня «ГаннаШпет»?*

Не відмовляйте собі у насолоді навіть під час карантину! "ГаннаШпет" зі свіжою випічкою чекає на вас!
«В «АТБ» дотримують всіх чинних санітарних норм і правил», – Віктор Ляшко*

Мережа магазинів "АТБ" у своїй діяльності дотримується всіх правил і стандартів протиепідемічної безпеки.
Що робити, якщо болять суглоби? Причини та діагностика у МедЛаб*

При виникненні будь-яких суглобових болів буквально життєво необхідна правильна діагностика, щоб вчасно почати відповідне лікування і не допустити розвитку невиліковних ускладнень.
Є підстава для сумніву? Охоронне детективне агентство «Гарант» пропонує перевірку на «детекторі брехні»*

Основні напрямки діяльності – це фізична охорона, пультова охорона, групи швидкого реагування, охорона і супровід цінних вантажів, монтаж і встановлення систем охорони та безпеки.
«Фая, нет ВайФая», або Що робити, якщо на кухні й у ванній кімнаті слабкий сигнал Wi-Fi?*

Як організувати внутрішню мережу вдома та чи вистачить не дуже потужного роутера, розповіли в компанії Intelekt.