Як зберігати квашену капусту взимку, щоб зберегти смак і користь: поради фахівчині

новини / Їжа
501
0
Квашена капуста


Викладачка фахових дисциплін Житомирського торговельно-економічного фахового коледжу Наталія Блажиєвська розповіла про корисні властивості квашеної капусти та умови її правильного зберігання взимку.

Про це пише Суспільне Житомир.



Чому корисно їсти квашену капусту, як вона впливає на наше здоров’я?

Квашена капуста є ферментованим продуктом, у якому під час квашення утворюються молочнокислі бактерії, органічні кислоти та вітаміни.

Завдяки цьому вона має інші властивості, ніж свіжа капуста. Квашена капуста містить пробіотики — корисні мікроорганізми, що сприяють підтримці нормальної мікрофлори кишківника та покращують травлення. Це допомагає засвоєнню їжі та підтримує роботу шлунково-кишкового тракту. Також капуста містить вітамін С та антиоксиданти, які беруть участь у підтримці імунної системи. Частина імунних клітин знаходиться в кишківнику, тому продукти з пробіотиками можуть впливати на загальний стан організму. Крім того, квашена капуста містить клітковину, яка забезпечує триваліше відчуття ситості та має низьку калорійність. Це може бути корисно для підтримання раціону.

Які основні умови потрібні для правильного зберігання квашеної капусти взимку?

Для правильного зберігання квашеної капусти взимку важливо дотримуватися температури від 0 °C до +4 °C. Різкі перепади температури небажані, адже за нижчих температур розсіл може замерзати, а за вищих — капуста швидше перекисає. Капуста має бути повністю покрита розсолом. Це запобігає утворенню цвілі та окисненню. Зберігати її рекомендують у темному місці, оскільки світло прискорює окисні процеси та впливає на вміст вітамінів. Також важливо, щоб тара для зберігання була чистою та придатною для харчових продуктів.

У якій тарі капуста найкраще зберігає свої властивості?

Для зберігання невеликих обсягів квашену капусту зручно тримати у скляних банках. Можна використовувати й емальовані каструлі, але важливо, щоб на емалі не було подряпин чи сколів, адже пошкоджена поверхня прискорює окиснення та може впливати на запах і колір продукту. Для великих обсягів традиційно застосовують дерев’яні бочки. Для короткочасного зберігання також підходить тара з харчового пластику. Алюмінієвий та чавунний посуд для зберігання квашеної капусти не використовують, оскільки він може вступати в реакцію з кислим середовищем.

Викладачка фахових дисциплін Житомирського торговельно-економічного фахового коледжу Наталія Блажиєвська розповіла Суспільному про корисні властивості квашеної капусти та умови її правильного зберігання взимку.
Чому корисно їсти квашену капусту, як вона впливає на наше здоров’я?
Квашена капуста є ферментованим продуктом, у якому під час квашення утворюються молочнокислі бактерії, органічні кислоти та вітаміни. Завдяки цьому вона має інші властивості, ніж свіжа капуста. Квашена капуста містить пробіотики — корисні мікроорганізми, що сприяють підтримці нормальної мікрофлори кишківника та покращують травлення. Це допомагає засвоєнню їжі та підтримує роботу шлунково-кишкового тракту. Також капуста містить вітамін С та антиоксиданти, які беруть участь у підтримці імунної системи. Частина імунних клітин знаходиться в кишківнику, тому продукти з пробіотиками можуть впливати на загальний стан організму. Крім того, квашена капуста містить клітковину, яка забезпечує триваліше відчуття ситості та має низьку калорійність. Це може бути корисно для підтримання раціону.

Як зберігати квашену капусту взимку, щоб зберегти смак і користь: поради фахівчині
Наталія Блажієвська шаткує капусту, Житомир, 3 грудня. Фото надала Суспільному Житомир Наталія Блажієвська
Які основні умови потрібні для правильного зберігання квашеної капусти взимку?
Для правильного зберігання квашеної капусти взимку важливо дотримуватися температури від 0 °C до +4 °C. Різкі перепади температури небажані, адже за нижчих температур розсіл може замерзати, а за вищих — капуста швидше перекисає. Капуста має бути повністю покрита розсолом. Це запобігає утворенню цвілі та окисненню. Зберігати її рекомендують у темному місці, оскільки світло прискорює окисні процеси та впливає на вміст вітамінів. Також важливо, щоб тара для зберігання була чистою та придатною для харчових продуктів.

У якій тарі капуста найкраще зберігає свої властивості?
Для зберігання невеликих обсягів квашену капусту зручно тримати у скляних банках. Можна використовувати й емальовані каструлі, але важливо, щоб на емалі не було подряпин чи сколів, адже пошкоджена поверхня прискорює окиснення та може впливати на запах і колір продукту. Для великих обсягів традиційно застосовують дерев’яні бочки. Для короткочасного зберігання також підходить тара з харчового пластику. Алюмінієвий та чавунний посуд для зберігання квашеної капусти не використовують, оскільки він може вступати в реакцію з кислим середовищем.

Які помилки найчастіше допускають під час зберігання квашеної капусти вдома?

Серед найпоширеніших помилок під час зберігання квашеної капусти — тримання її при кімнатній температурі. У таких умовах капуста швидко перекисає і набуває різкого запаху. Неприємний "задушений" запах може виникати, якщо тара закрита надто щільно й усередині немає достатнього доступу повітря. Ще одна помилка — недостатній рівень розсолу. Якщо капуста не повністю ним покрита, верхні шари можуть темніти, на поверхні з’являється слиз або пліснява.

Що може свідчити про те, що капуста почала псуватися, і що робити в такому разі?

Про псування квашеної капусти можуть свідчити потемніння верхнього шару та поява цвілі на поверхні. У такому разі верхній шар зазвичай прибирають на 1–2 сантиметри та доливають свіжий розсіл. Якщо ж капуста або розсіл стають слизистими, а запах — різким і неприємним, це ознака гниття. Таку капусту краще не вживати.

Чи є різниця в зберіганні капусти, зробленої за різними рецептами: класична, з морквою, з журавлиною, з яблуками?

Загальні правила зберігання квашеної капусти однакові, проте різні інгредієнти можуть впливати на перебіг ферментації. Капуста з журавлиною зазвичай зберігається довше, адже ягоди містять природні антисептичні речовини. Капусту з яблуками рекомендують тримати за температур, ближчих до 0 °C, оскільки яблука можуть пом’якшуватися та окремо бродити. Класична капуста (лише капуста та сіль) зберігається найстабільніше. У варіантах із морквою важливо ретельно дотримуватися температурного режиму, бо морква прискорює ферментацію. Якщо додавати мед у кінці бродіння, смак капусти може стати м’якшим, а ферментація — активнішою. Таку капусту готують невеликими порціями й зберігають у холодильнику, адже тривалі процеси бродіння впливають на властивості меду.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10

Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.