Для нормального функціонування організму дуже важливими є антоціани, які в комплексі з іншими фітонутрієнтами захищають клітини від пошкоджень. Їх багато в продуктах фіолетового кольору — сливах, винограді, капусті та буряках.
Про користь фіолетових продуктів розповідає дієтолог Олег Швець у
Facebook.
У чому користь продуктів фіолетового кольору
"Ягоди, фрукти та овочі фіолетового кольору зазвичай відрізняються високим вмістом корисних поживних речовин, званих антоціанами. Як і низка інших фітонутрієнтів, вони допомагають захистити клітини від пошкоджень, які можуть призвести до захворювань", - каже лікар.
Антоціани діють у комплексі з іншими поживними речовинами рослинної їжі, забезпечуючи оптимальне функціонування організму.
Швець ділиться переліком корисних овочів та фруктів фіолетового кольору.
Сливи
Чим інтенсивніший колір, тим більший вміст антоціанів. Стиглі фрукти також містять більше корисних поживних речовин. Шкірка злив може мати у 20 разів більше антиоксидантів, ніж м'якоть.
Ягоди
Хоча антоціани пов'язані з фіолетовим кольором, пігменти в ягодах можуть змінюватись від червоного до синього. розумову діяльність та підвищити настрій", - каже Швець.
Дослідники працюють над гіпотезою впливу антоціанів як специфічних комунікаторів між клітинами мозку.
Картопля
Цей овоч забезпечує нас калієм, магнієм, вітаміном С і харчовими волокнами (клітковиною). Сорти, що мають фіолетову шкірку і бульбу, містять у два-три рази більше антиоксидантів, ніж звичайна біла картопля.
Вишні
Антоціани, що надають їм насичений темний колір, допомагають знизити кров'яний тиск та зберегти кровоносні судини здоровими. Також вони корисні при проблемах із суглобами, як остеоартрит та подагра. Крім того, у вишнях є чимало поживних речовин, які допомагають запобігти раку, хворобам серця та діабету.
Виноград
"Антоціани у винограді можуть бути від червоного до чорного кольору. У його ягодах увагу вчених привернув ресвератрол, відомий своїми потужними антиоксидантними властивостями. Його містить шкірка винограду, яка надає червоному вину кольору", - пояснює дієтолог.
Кольорова капуста
Фіолетовий колір зазвичай білому овочу надає лише один ген, який відповідає за більшу кількість антоціанів в овочах. Крім того, цвітна капуста багата на інші фітонутрієнти, вітамін С і мінерал. Щоб зберегти якнайбільше поживних речовин, готуйте її на пару або їжте сирою.
Червоноголова капуста
Можливо, організму легше використовувати антоціани у квашеній капусті. Коли ви ферментуєте капусту, отримуєте природні пробіотики, які живлять представників кишкової мікробіоти, бактерії кишківника. Вони допомагають організму у захисті від несприятливих чинників, сприяють засвоєнню поживних речовин, перетравленню їжі й контролю тривоги.
Буряк
Колір цього традиційного для українців овочів походить від різних антиоксидантів, які називаються беталаїнами. Ці червоні та жовті пігменти є в стеблах мангольди та ревеню, а також містяться в деяких грибах. Вони легше руйнуються під впливом високої температури, ніж антоціани, тому спробуйте готувати буряки на пару. Ці овочі корисні для здоров'я серця, мозку та допомагають стабілізувати рівень цукру в крові”, - каже Швець.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
21-01-2024, 01:15
0
10 714