RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


У їжу вживають бутони чагарнику, які за розміром і формою трохи схожі на невеликі зелені оливки. Каперси стали популярними ще за часів Древньої Греції, де їх використовували як аперитив.

Про це повідомляє ТСН



У чому користь каперсів

Каперси вирізняються трохи терпкуватим і гострим смаком. Найбільше вони нагадують гірчицю — і це не дивно, адже містять гірчичну олію.

Продукт має антидіабетичні та антиоксидантні властивості, містить фосфор, кальцій, холін, мідь, залізо, йод, калій, марганець, натрій, а також вітаміни С, А, Е, РР, К і групи В.

Каперси допомагають підтримувати здоров'я репродуктивної системи жінок, запобігають розвитку раку яєчників і шийки матки.

Бутони каперсника багаті на клітковину, а тому добре діють на травну систему, насичують організм. У продукті додатково міститься вітамін А, який покращує здоров'я волосся, нігтів і шкіри.

Для чоловіків каперси — продукт номер 1 в раціоні. Вони позитивно впливають на опорно-руховий апарат, м'язову систему. А ще допомагають підтримувати роботу серцево-судинної системи, зменшуючи ризики виникнення патологій серця.

Завдяки кальцію та фосфору каперси корисні й для дітей. Вони покращують м'язову тканину, роблять кістки сильнішими. А ще цей продукт підвищує роботу мозку. Однак варто зазначити, що включати каперси до дитячого раціону варто після 3 років, і дуже обережно. Можливе виникнення алергічної реакції.

Кому не можна їсти каперси

Зазвичай протипоказання для вживання каперсів пов'язані з хронічними захворюваннями. Консервовані бутони містять велику кількість натрію, тому їх варто вживати з обережністю людям із серцево-судинними захворюваннями.

За надмірного вживання каперси можуть спровокувати набряки й підвищення артеріального тиску. Тому вони протипоказані людям з патологіями сечовивідних систем, нирок. А ще вони можуть стати причиною загострення захворювань шлунково-кишкового тракту.

Можлива індивідуальна непереносність каперсів, алергічна реакція на продукт.

Як вибрати та зберігати каперси

У свіжому вигляді каперси дуже гірчать, тому їдять їх лише консервованими, соленими, маринованими. Під час вибору продукту зверніть увагу на розмір бутонів. Вважається, чим менші каперси, тим яскравіший у них смак.

Також зверніть увагу на країну-виробника. Найкраще, якщо це буде Італія або Греція.

Віддавайте перевагу каперсам у скляній банці зі щільною кришкою. Важливо, щоб маринад не був каламутним на вигляд.

Цей продукт доволі унікальний, а тому замінити його нічим неможливо. Можете спробувати додати до маринаду або соусу зелені оливки, мариновані огірки, гірчичне масло. Але смак буде інакшим.

З чим їдять каперси

Каперси мають низьку калорійність, однак вводити їх у раціон варто з обережністю. Річ у тому, що в консервованому продукті дуже багато солі. Найпростіший варіант — додати каперси до соусу. Наприклад, саме вони роблять смак легендарного соусу тартар таким особливим.

Каперси допомагають підсилити смак вегетаріанських страв. Їх можна поєднувати з помідорами, анчоусами, оливками, лимоном.

Мариновані каперси чудово підходять до рибних і м'ясних страв. Наприклад, їх можна додати до супу, рибної ікри, овочевого салату. А ще вони добре смакують із копченим лососем. Додати каперси можна навіть до звичайного пюре.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
30-12-2023, 01:45
Коментарів 0 Переглядів 35 701

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



"На Трампа сподіваймося, але люби, Боже, правду"
"Це важка, але необхідна правда, яку важко буде прийняти багатьом", - зазначає Сергій Рудик
«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.