Взимку спосіб життя і харчові звички можуть змінюватися. Зокрема, усі переважно менше рухаються, майже не з’являємось надворі й менше бачать сонце. Варто знати, що додати в раціон, щоб наситити організм необхідними вітамінами.
Про це
повідомляє сайт медичної спільноти "Бережи себе".
Кандидат біологічних наук Олена Лівінська розповіла, на які категорії продуктів варто звернути увагу взимку, аби отримувати всі необхідні поживні речовини і водночас не перевантажити сімейний бюджет.
Продукти, багаті на вітамін D
Вітамін D - особливо важливий для засвоєння кальцію та, відповідно, здоров’я кісток та зубів. Також вітамін D необхідний для нормального функціонування імунної системи.
Фахівець зазначила, що організм синтезує вітамін D при дії сонячного світла. Проте взимку усі сонце бачать менше, і шкіру захищають теплим одягом.
Тому варто включати до свого раціону більше продуктів, що містять цей вітамін.
Гарні джерела вітаміну D - печінка тріски, лосось, форель, скумбрія та оселедець. Вітамін також присутній у м’ясі та яйцях.
Продукти з вітаміном С
Цей вітамін - один із ключових нутрієнтів для нормальної роботи імунітету. Також він важливий для засвоєння негемового заліза (з рослинних продуктів) та для підтримання гарного стану й здоров’я шкіри.
Зокрема, для синтезу колагену й регенераційних (відновлювальних) процесів. Наприклад, при загоєнні ран.
Взимку доступність до вітаміну відчутно зменшуються. На відміну від більшості тварин, організм людини не може самостійно синтезувати вітамін С. Тому його постійне надходження з продуктами харчування є дуже важливим для здоров’я.
Найбільше вітаміну С містять цитрусові (апельсини, лимони, грейпфрути), а також ківі. Обирайте їх як десерти, додавайте до салатів, а лимонний сік можна використовувати як додаток до будь-яких соусів. Також вітамін може потрапити до вашого організму також разом із броколі, капустою та шпинатом.
КлітковинаКлітковина потрібна передусім для здоров’я кишківника та нормального перебігу процесів травлення. Бактерії в кишківнику людини розщеплюють клітковину до коротколанцюгових жирних кислот (КЛЖК).
Ці сполуки залучені в численні метаболічні процеси. Одна з ключових функцій - живлення клітин кишкового епітелію. Завдяки КЛЖК слизові оболонки кишківника нормально функціонують та постійно відновлюються.
Клітковина міститься в необроблених продуктах рослинного походження. Серед них найбільш популярними є овочі (морква, буряк, гарбуз, цибуля-порей, усі види капусти), фрукти (яблука, банани, хурма, цитрусові), каші (вівсяна, гречана), а також різноманітні горішки й насіння (волоські та лісові горішки, мигдаль, гарбузове насіння).
Особливу увагу взимку слід звернути також на квашені овочі. Вони є не лише гарним джерелом клітковини й вітамінів, а й містять молочнокислі бактерії.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
22-12-2023, 01:30
0
8 235