RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



У рамках проєкту за фінансування фонду НЕФКО, Швеції та Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля у Чернівцях капітально відремонтували 33 громадські будівлі. Серед них – 16 шкіл, 15 дитсадків і два заклади охорони здоров’я, які раніше потерпали від тепловтрат.

Про це пише molbuk.ua



У міській лікарні №1 замінили опалення, вікна

За словами заступника міського голови Василя Зазуляка, завдяки заходам підвищення енергоефективності споживання енергії зменшилося на 39 відсотків. За оцінками, це дозволить міському бюджету заощадити близько 1,7 мільйона євро на рік.

Реконструкцію розпочали у 2018 році. Майже всі об’єкти завершили до повномасштабного вторгнення. Кредит НЕФКО склав 4,4 мільйона євро, грантове фінансування – 3,8 мільйона євро, внесок із місцевого бюджету – 2,6 мільйона євро. Загальна сума - 10, 8 мільйона євро.

Ще один заклад – ліцей №18 (колишня школа №6) – отримав додатковий грант від фонду Е5Р у розмірі 800 тисяч євро. Ремонт ліцею планують завершити до вересня наступного року.

"Це великий ліцей, там чимало проблем із системою опалення, термомодернізацією. Будемо утеплювати фасад, цоколі, замінювати вікна. А ремонт даху зробимо коштом бюджету. Сподіваємося зараз розпочати роботи, а у 2024 році обов’язково закінчити", – каже В. Зазуляк.



"Не всюди в програму входили, наприклад, заміна дахів чи утеплення фасадів. Це зараз місто за власні кошти намагається доганяти ці роботи. Тепер замінюємо покрівлю даху ліцею №7. Сподіваємося завершити до середини грудня. Такі ж роботи ведуться у школі №16. У міській лікарні №1 замінили опалення, вікна. А от фасад зараз утеплюємо коштом міста. Уже маємо відгуки від директора лікарні, що стало значно тепліше", – сказав В. Зазуляк.



"Ми отримуємо теплі приміщення взимку, прохолодні – влітку. Вони, наче термос, тримають прохолоду зсередини влітку і тепло взимку, зазначає керівниця управління освіти міськради Ірина Ткачук. – Наразі ще багато закладів потребують таких заходів. Об’єкти, які входять до культурної спадщини, потребують більше часу, там значно складніше пройти процедури погодження і виконувати роботи.



"Повітря вже не гріємо"

Щодо дитсадків, то раніше рівень температури міг коливатися від низьких до надто високих, іноді навіть взимку доводилося відчиняти вікна. Зараз ми позбулися такого неефективного використання ресурсу. Тобто повітря вже не гріємо".

Будівля ліцею №13 була однією з найбільш енергонеефективних. Роботи тут тривали понад два роки: повністю замінили вікна, дах, систему опалення, встановили індивідуальний тепловий пункт, систему вентиляції, облаштували вхідні групи.



Початкова вартість проєкту склала 21 мільйон гривень.



"Уже через тиждень після заміни опалення відчули кардинальні зміни, – констатує директорка ліцею №13 Любов Яворська. – Раніше траплялося, що три ребра батареї були гарячі, три холодні. Дуже багато теплого повітря виходило через шпарини у вікнах. У деяких кабінетах було 15-17 градусів. У спортзалі – 12 градусів. Зараз – 17-20. Швидко нагрівається система, від ранку до вечора в школі абсолютно комфортна температура, що дозволяє дітям ходити без теплих светрів. Улітку, коли на вулиці 35-38 градусів, на першому поверсі – прохолодно, таке враження, наче працюють кондиціонери"



Схожа ситуація – і в ліцеї №18.

"Нашому закладу – 50 років, і за цей час тут не робили серйозних ремонтів, а тим паче з утеплення. Траплялося, що діти на уроках сиділи у верхньому одязі. Зараз же дехто ходить у футболках", – каже директорка ліцею Анжела Починок.

















Довідка

НЕФКО, Північний зелений банк, – це міжнародна фінансова організація (МФО), заснована в 1990 році. Її завдання – прискорення зеленого переходу, і вона працює в інтересах власників: Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії та Швеції.

Окрім власного капіталу, вона управляє декількома трастовими фондами від імені різних донорів для підтримки екологічних та кліматичних проєктів.

За роки своєї діяльності НЕФКО реалізувала близько 1600 приватних і громадських проєктів у різних секторах по всьому світу. Штаб-квартира НЕФКО розташована в Гельсінкі, Фінляндія.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
16-11-2023, 22:22
Коментарів 0 Переглядів 2 673

Теги -

Вони загинули, боронячи Україну від російських окупантів

Нинішній керівник Роман Петришин переконаний, що його крісло точно вакантним не залишиться
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.