RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » новини » "Погані сусіди": дієтолог назвала продукти, які не можна поєднувати між собою


Щоб отримати максимум користі від їжі і уникнути проблем зі здоров’ям, важливо знати, які продукти не можна їсти разом. Деякі сполучення можуть навіть здивувати.

Про це РБК-Україна (проект Styler) розповіла лікар-дієтолог Ольга Малліані.



Що варто знати
За словами експерта, є загальні схеми, які розроблені фахівцями в галузі дієтології. Але вони не враховують індивідуальну непереносимість кожної людини. Йдеться, наприклад, про генетичні особливості (непереносимість лактози, глютену), або коли не враховують імунну відповідь на їжу.

Однак, існують певні принципи, дотримуючись яких, можна сформувати раціон для ефективнішого травлення та засвоєння. Важливо враховувати також час використання харчових груп. Вони відповідають біологічному ритму травної системи.

Дієтолог каже, що у ввечері перетравлення тваринних протеїнів набагато ефективніше і можливе навіть уві сні. Крохмалисті продукти, або ті, що містять цукор та фруктозу, мають бути включені в прийоми їжі першої половини дня (сніданок, обід).

"Решта продуктів, з переважанням волокон і клітковини, доречні в будь-який час і в будь-яких поєднаннях і також підходять для гарнірів", - каже експерт.

Які продукти можна і не варто поєднувати
Ідея полягає в тому, що щось можна їсти разом - і це приносить користь для здоров'я, і інші продукти не варто поєднувати через зворотні причини - для перетравлення цих страв потрібні різні групи ферментів.

Зокрема, молоко під час потрапляння в шлунок зазвичай згортається під дією кислого шлункового соку. Але якщо в шлунку міститься й інша їжа, молоко обволікає її та ізолює від процесу перетравлення на досить тривалий час.

Таким чином їжа не перетравлюється, а гниє. Цукор і кондитерські вироби краще повністю вивести з раціону. Оскільки поєднання будь-якої їжі з цукром у процесі його стрімкого засвоєння спричиняє сильне бродіння.

Такі процеси створюють ідеальні умови для розростання дріжджоподібного грибка Кандида, що є першопричиною багатьох людських проблем зі здоров'ям.

Виняток становить лише натуральний мед - в організмі він засвоюється набагато повільніше за звичайний цукор. Однак, мед також часто викликає в деяких людей гіперчутливість, про яку вони навіть не здогадуються.

Бобові містять приблизно 25% білка і 50% вуглеводів (крохмалю), що вже є причиною їх важкого засвоєння. Боби - це комбінація типу "хліб і м'ясо", і кожен із двох його компонентів потребує абсолютно різного процесу засвоєння. Варто з обережністю ставитися до бобових і не поєднувати їх із м'ясом, що ще більше ускладнює процес перетравлення.

Це стосується лише страви дитинства - "макаронів по-флотськи", де використовували макаронні вироби далеко не з твердих сортів пшениці зі смаженим яловичим фаршем.

Дієтолог зазначила, що у кров потрапляє в різних кількостях усе, що з'їдає людина. Тому все це впливає на стан імунної системи.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
16-10-2023, 00:45
Коментарів 0 Переглядів 2 550

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.