RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » новини » Чому потрібно їсти лохину: користь і шкода ягоди


Останнім часом лохина стала популярною в Україні завдяки своєму цінному складу та чудовим смаковим якостям.

Про користь лохини для здоров'я, протипоказання до вживання ягоди - в матеріалі далі.



У лохини великі сині ягоди, вони м'які, легко мнуться і псуються, тому зберігати її потрібно обережно. Лохина містить багато води, тому на смак практично не солодка.

Чому потрібно їсти лохину


Користь лохини не викликає сумніву.

- Лохина містить вітаміни А, Е, С, К, РР, Р та групи B.
- У лохині багато магнію, кальцію, фосфору, натрію, заліза і калію.
- У лохині міститься багато клітковини, флавоноїдів, антиоксидантів та амінокислот.

Чим корисна лохина для організму


Завдяки цінному складу лохина:

- покращує метаболізм,
- підвищує імунітет,
- зміцнює капіляри,
- є засобом для профілактики атеросклерозу та гіпертонії, чудовим протисклеротичним засобом,
- знижує шкідливий холестерин у крові,
- знижує рівень цукру,
- покращує концентрацію уваги,
- є протизапальним та жарознижувальним засобом.

Лохина є чудовим засобом проти багатьох хвороб. Насамперед, лохина бореться з вільними радикалами в організмі. Чим особливо багата лохина, так це антоціанами. У лохини їх набагато більше, ніж в інших рослинах. Цінність антоціанів у тому, що вони пригнічують розвиток ракових пухлин та уповільнюють процеси старіння.

Ягода дуже корисна для зору, вживання лохини знижує ризик відшарування сітківки. Споживання свіжих, сухих та заморожених ягід захищає очі від глаукоми та катаракти, а також довго зберігає гостроту зору.

Ягоди можна вживати в разі гастриту з низькою кислотністю. Вони допомагають відновити здоров'я при циститі, недокрів'ї, запаленні нирок або сечового міхура та багатьох інших недугах.

Людям, які страждають на цукровий діабет, корисно їсти лохину для посилення дії лікарських препаратів, що знижують рівень цукру в крові.

Лохина допомагає жінкам:


- полегшувати болісні відчуття під час менструального циклу,
- стежити за фігурою, оскільки лохина - дієтичний продукт,
- справлятися з нудотою та набряками під час вагітності за умови, що на лохину немає алергії,
- сприяти у лікуванні анемії завдяки великій кількості заліза у складі.

Чим корисна лохина для дітей


Лохина допоможе:

- підвищити імунітет дитини та захистити її від простудних захворювань,
- поліпшити здатність організму до регенерації та відновлення,
- підвищити запаси енергії,
- нормалізувати роботу травлення і запобігти запорам у дитини,
- зміцнити м’язову і кісткову системи малюка,
- забезпечити поживними речовинами мозок, покращити пам’ять і підвищити здатність до навчання навіть у зовсім маленьких дітей.

Протипоказання до вживання лохини


- Лохина корисна в певних кількостях. Через те, що ця ягода є низькокалорійним продуктом, який включають до дієтичного раціону багато жінок, щоб схуднути, вживають її надмірно. Це призводить до перенасичення організму антиоксидантами, кількість кисню у тканинах зменшується, що призводить до збою роботи м'язів.
- Надмірне вживання лохини може призвести до підвищення згортання крові, а отже, до закупорювання судин, тромбозів.
- Іншою небезпекою у вживанні лохини стають органічні кислоти. Їхній високий вміст знижує рівень кислотності в організмі.
- Вагітним і жінкам, які годують грудьми, краще проконсультуватися з лікарем.
- Людям с дискінезією жовчних шляхів.
- Людям з хворобами серцево-судинної системи, які пов’язані з ризиком тромбоутворення.
- У разі індивідуальної непереносності.

Як і в яких кількостях можна їсти лохину


Добова норма споживання ягоди дорівнює одній - двом склянкам. В разі перевищення рекомендованої порції лохина може нашкодити.

Лохину можна їсти окремо, додавати до смузі, каш, йогуртів. Свіжа лохина зберігається в холодильнику близько тижня, а за кімнатної температури — не більше 4 днів. Щоб зберегти лохину на зиму, її можна заморожувати.

Оптимальним часом для вживання ягід є ранок, тому що саме в цей час організму гостро необхідний глікоген, який забезпечує нормальну роботу головного мозку. Лохину можна вживати як самостійний продукт, так і в поєднанні з іншими харчовими продуктами та компонентами у складі різних страв.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
28-08-2023, 00:30
Коментарів 0 Переглядів 12 616

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.