RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


У Чернівцях розпочинають довгоочікувану модернізацію водоканалу. Ще у 2015 році місто підписало угоду з німецьким державним банком розвитку KfW, спрямовану на реконструкцію водних мереж вартістю 17 мільйонів євро.

Проєкт спрямований на наближення систем водопостачання, водовідведення й очищення води у Чернівцях відповідно до стандартів ЄС, йдеться у публікації "МБ" від 17 серпня, пише molbuk.ua



Багато часу зайняла розробка проєктно-кошторисної документації та її погодження в усіх інстанціях, у тому числі й за кордоном. Коли ж нарешті мала бути підписана угода про отримання кредиту, розпочалася велика війна.

Реконструюють очисні споруди каналізації

Та все ж наприкінці грудня минулого року Чернівці підписали угоду з урядом Німеччини щодо отримання грантових коштів 16,4 млн євро від KfW на модернізацію та реконструкцію міської інфраструктури водопостачання.

"Грант спрямуємо на заміну близько 7,5 км магістрального водопроводу, закупівлю лічильників для загальнобудинкового обліку", – повідомив тоді мер Роман Клічук.

"Щоб оперативно використати ці кошти, вирішили, що за них придбаємо матеріали на всю ділянку від підйому до наших резервуарів чистої води, а роботи виконаємо за кредитні кошти", – зазначає гендиректор "Чернівціводоканалу" Андрій Колесник.



Днями угоду про отримання майже 15 мільйонів євро грантових коштів на модернізацію водного господарства підписали між KfW, Чернівецькою міськрадою та "Чернівціводоканалом".

"Реконструкція очисних споруд каналізації – досить великий та цікавий проєкт. Наразі досягнуте з проєктувальниками повне розуміння наших потреб. Якщо не займемося цим питанням, може бути біда. Наразі відправили до Німеччини зразки мулу з осадом, там проводять лабораторні дослідження", – коментує головний технолог "Чернівціводоканалу" Олексій Зубко.



Усі гранти будуть зареєстровані як міжнародна технічна допомога і звільнені від в’їзних мит та сплати ПДВ. Загальна економія складе два мільйони євро.

"Облаштуємо відстійники чистої води з фільтр-басейнами"

Загалом водоканал отримав кредитів на майже 40 мільйонів євро та понад 30 мільйонів євро грантових коштів.
Як саме їх використають, розповіло керівництво Чернівціводоканалу.

"У вересні водоканал починає роботи на одному з водозаборів на Пруті. Вживемо заходів, щоби під час заміни однієї з гілок центрального водогону чернівчани могли залишатися з водою і не відчули дискомфорту, – зазначає Андрій Колесник. – На Білянському водозаборі облаштуємо відстійники чистої води з фільтр-басейнами. Це дозволить зберігати щонайменше 30 тисяч кубометрів чистої води, якою зможемо забезпечити чернівчан у випадку підвищеної каламутності Прута".

До кінця року завершать капітальний ремонт одного з трьох великих насосних агрегатів, встановлять частотний перетворювач. Це дасть змогу більш ефективно використовувати насосне обладнання.

Наразі ведуться перемовини з американською донорською організацією USAID щодо передачі Чернівцям великих очисних споруд для ультрафільтрації води загальною потужністю до 17,5 тисяч метрів кубічних на добу.

"Після цього Чернівці будуть стабільно отримувати воду з Прутського водозабору, попри будь-які каламутності й примхи природи, які можуть спіткати нас у паводковий чи весняний період", – обіцяє Андрій Колесник.

"Мета – збільшити кількість води з Прута до 40%"

Розпочнуть роботи й на магістральному трубопроводі на підземному Магальському водозаборі. Наразі триває капітальний ремонт великого сифона на насосній станції "Магала".

"Хочемо на головних резервуарах збільшити запаси води на 12% для всього міста, а не для якогось окремого району. Тож тривають перемовини, щоб побудувати резервуари чистої води, які б могли майже на добу забезпечувати водою вулиці Фастівську, Руську та прилеглі", – каже очільник водоканалу.

Сьогодні 85% чернівчани воду отримують із Дністра, решту – з водозаборів сифонного та поверхневого типу на річці Прут.
"Наша мета – довести кількість води, отриманої з Прута, до 40%", – зауважує посадовець.

Відремонтовані вулиці старатимуться не розривати

У межах другої стадії замінять центральну ділянку водогону зі створенням зони високого тиску. Тендерна документація зараз готова.
"Це відрізок від кільця проспекту Незалежності, вулиць Героїв Майдану, Південно-Кільцевої в районі "Кварцу", Винниченка, Руської. Там відбудуться колосальні роботи, які, зрештою, дадуть змогу зберегти величезні суми, які витрачаємо на електроенергію, щоби подати воду.

Та основний пріоритет – відновлення найбільш аварійних ділянок водогону між Дністром та Чернівцями. Плануємо повністю замінити гілку водогону між третім підйомом і містом, що забезпечить надійність водопостачання чернівчан", – пояснює А. Колесник.
При цьому, обіцяють, не буде такої ситуації, що все місто "розриють".

"Там, де важливі транспортні розв’язки або капітально відремонтоване дорожнє покриття, ми розглядаємо до впровадження технологію безтраншейного відновлення", – запевняє начальник відділу стратегічного розвитку "Чернівціводоканалу" Геннадій Дудко.



Роботи триватимуть і взимку

Запрацює фабрика з виробництва гіпохлориту натрію. Ним знезаражуватимуть воду замість хлору, який використовують зараз для цього. Обладнання вартістю понад 800 тисяч євро вже доставили. Розроблений і проєкт із заміни помпового обладнання на основних насосних станціях міста.

"Плануємо встановити чотири нові насосні агрегати з частотними перетворювачами. Це великі насоси потужністю понад 800 кіловатів кожен. Також відновити будівельні конструкції на станціях і відстійники на очисних спорудах", – прогнозує Геннадій Дудко.

Роботи триватимуть впродовж усього року, зима не стане на заваді, запевняє Андрій Колесник.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
18-08-2023, 18:40
Коментарів 0 Переглядів 3 437

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

"Вечірнє шоу фрекен Хільдур Бок" буде завершальною прем’єрою театрального сезону


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.