Експерт спростував найпоширеніший міф про вечерю. У нього вірить майже кожен

новини / Здоров'я
3 318
0

Усі ми чули про те, що не варто вечеряти пізніше, ніж за 3-4 години до сну, адже тоді організму буде важче перетравлювати їжу й це може нашкодити загальному стану здоров'я. Втім чи насправді це так?

Відповідь на це питання дав спортивний тренер Віктор Мандзяк на своїй сторінці в Instagram.



Чи шкодить пізня вечеря здоров'ю


"Я ситно вечеряю всупереч розповсюдженій рекомендації вечеряти за кілька годин до сну. Експерти з правильного харчування кажуть, що за цей період їжа встигне переваритись і не гнитиме у шлунку. А ще, оскільки ми спимо, то й наше тіло має відпочивати", - говорить тренер.

При цьому Мандзяк наголошує, що він не знайшов наукових підтверджень цієї теорії. Та й те, що наше тіло має відпочивати під час сну теж ставить під сумнів.

"Під час сну температура тіла зменшується тільки на пів градуса, що свідчить про суттєве утворення енергії. У цей час серце і дихальна система працюють, утворюється сеча, мозок також не збавляє своїх "оборотів". Та й той факт, що у більшості людей акт дефекації відбувається зранку, наштовхує на думку, що шлунок також працює під час сну", - додає Віктор.

Також тренер не погоджується із фразою, що "вночі шлунок не працює і їжа у ньому починає гнити".

"За сон і травлення відповідає парасимпатична нервова система, яку людина не може свідомо контролювати. Відповідно процес переварювання їжі не зупиняється вночі", - каже Мандзяк.

Що не варто їсти на вечерю


Людям, які стежать за фігурою варто уникати на вечерю продуктів, які багаті на вуглеводи. Тому краще відмовитись від булочок, мучних виробів, сухофруктів, бутербродів та солодощів.

На вечерю краще також уникати страв із картоплі та каш, особливо рисової. Вечірній прийом їжі не повинен містити смажених продуктів, оскільки вони ускладнюють роботу жовчного міхура, печінки, підшлункової залози.

Особливо це стосується смаженого м'яса. Важкою є комбінація "борошно-м'ясо": вареники, пельмені, свіжа випічка.

Найкраще вечеряти легкими салатами і стравами багатими на білок: риба, морепродукти, сир, яйця, квасоля, сочевиця, гриби. Також варто їсти некрохмалисті овочі, можна готувати їх на пару або на грилі.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
На Буковині перевіряють перевізників: оштрафували водія автобуса «Чернівці — Ужгород»
20 636
На Буковині жінка мчала з хворою дитиною: поліція супроводила авто до лікарні
18 675
Подаровані Чернівцям автобуси із Чехії використають під час ремонту Головної
17 108
Град, грози, шквали. Завтра на Буковині різко погіршиться погода
12 110
До Чернівців прибули міністри закордонних справ України, Румунії та Молдови
11 532
Нові мости та пункти пропуску: що обговорювали у Чернівцях міністри закордонних справ України, Румунії та Молдови
10 825
Не ремонтували майже 70 років: на Буковині відновили міст на трасі Чернівці – Хотин
8 614
На Буковину прибув потяг із переселенцями із Донбасу - фото
6 567
Рівень алкоголю перевищував норму у 13 разів: у Чернівцях п'яний водій вчинив ДТП
6 321
Куди поділися квитки на потяги до Чернівців: в УЗ дали пояснення
6 165


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.