RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



З 1 липня в Україні затвердили мережу медичних закладів.

У Чернівецькій області теж змінилася структура медичних закладів, пише molbuk.ua.



Лікарні реформували у надкластерні, кластерні та звичайні. У Чернівецькій ОВА зазначають, що вдалося зберегти усі лікарні і жоден медичний заклад не будуть закривати.

Директорка департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОВА Наталя Свестун пояснила, що у Чернівецькій області працюватиме три надкластерні заклади, шість кластерних закладів, шість загальних закладів та п’ять спеціалізованих закладів.

Мережа медичних закладів у Чернівецькій області

Надкластерними закладами стали: Чернівецька обласна клінічна лікарня, Лікарня швидкої медичної допомоги і Чернівецька обласна дитяча лікарня.

Спеціалізовані заклади: Чернівецький обласний перинатальний центр, Центр соціально-значущих хвороб, Чернівецька обласна психіатрична лікарня, Чернівецький обласний кардіологічний центр та Буковинський онкологічний центр.

Шість кластерних закладів: Центральна міська лікарня у Чернівцях, Сторожинецька багатопрофільна лікарня, Кіцманська багатопрофільна лікарня, Вижницька багатопрофільна лікарня, Сокирянська багатопрофільна лікарня, Хотинська багатопрофільна лікарня

Шість загальних закладів: Глибоцька багатопрофільна лікарня, Новоселицька лікарня, Герцаївська міська лікарня, Заставнівська багатопрофільна лікарня, Кельменецька багатопрофільна лікарня, Путильська багатопрофільна лікарня.



Мережа медичних закладів у районах

Надкластерні лікарні будуть у кожному з трьох районів області — Чернівецькому, Дністровському та Вижницькому.

Найбільший госпітальний кластер — це Чернівецький. Кількість населення тут складає 654 тисячі особи.

Вижницький район налічує 92 тисячі населення. Тут буде кластерна Вижницька багатопрофільна лікарня і загальний заклад Путильська багатопрофільна лікарня.

Дністровський госпітальний кластер налічує 157 тисяч населення. За нормами мав би бути створений один надкластерний заклад. Але район має велику географічну протяжність, тому у міністерстві охорони здоров’я погодило два кластерні заклади — Сокирянська багатопрофільна лікарня та Хотинська багатопрофільна лікарня. Загальним закладом залишається Кельменецька багатопрофільна лікарня.



Які послуги надаватимуть медичні заклади?

Загальний медичний заклад надає шість послуг: хірургічні, терапевтичні, педіатричні. Тут будуть виконувати операції легкої і середньої складності.
Кластерні заклади повинні надавати 20 медичних послуг.

Надкластерні медичні заклади надають 28 медичних послуг. Виконують важкі оперативні втручання та надання медичної допомоги.

Не у всіх медичних закладах можуть лікувати інсульт, тому пацієнта, наприклад, з Вижницького району будуть направляти з цією проблемою не у загальний, а у кластерний заклад, де зможуть надати профільне лікування.
У загальних закладах не будуть робити складні хірургічні операції.


Які зміни запровадили у лікарнях?

Минулого року до Чернівецької обласної лікарні приєднали обласний шкірно-венерологічний диспансер та ендокринний центр. Це наразі єдиний медзаклад, але вони працюють у своїх корпусах.

Також прортитуберкульозний диспансер та ВІЛ-центр стали Центром суспільно- значущих хвороб.

У Чернівцях до Центральної міської лікарні приєднали пологовий будинок №2 та міську лікарню №4.

Не у всіх медзакладах будуть приймати пологи, зокрема це стосується Кельменецької та Путильської загальних лікарень. Вони не змогли законтрактувати цю послугу з НСЗУ. Адже якщо заклад немає 1560 пологів на рік, то цю послугу не можуть надавати. Екстрені пологи приймуть, але жіноча консультація та сімейний лікар повинні вчасно відправити жінку у кластерний заклад. Зокрема жінки з Путили повинні їхати народжувати до Вижниці.

Певний перелік послуг у загальних лікарнях не будуть виконувати. Наприклад, у загальному закладі не лікуватимуть інсульту і не проводитимуть гемодіаліз. Але сімейні лікарі знають мережу медичних закладів і мають правильно скеровувати свого пацієнта.



Як потрапити до лікарні?

Сімейний лікар виписує електронне направлення і пацієнт може звернутися у будь-який медичний заклад за допомогою. Пацієнт має знати, якщо він захворів, то у кластерній лікарня його району має прийняти пацієнта у будь-якому випадку.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
6-07-2023, 11:37
Коментарів 0 Переглядів 2 176

Теги -

У Раді оборони області вважають, що ворог може активізувати роботу диверсійно-розвідувальних груп і планувати масовані атаки на Великдень

Цього року православні відзначатимуть Великдень 5 травня
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час заходу відбувався збір коштів на ремонт авто для артилеристів 80 окремої десантно-штурмової бригади


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.