RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Громади напередодні Великодня готують подарунки для військових. На передову везуть продукти, білизну, бензопили, шанцеві інструменти.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 13 квітня, пише molbuk.ua



Транскордонне співробітництво є пріоритетним для Хотинської громади. Днями її делегація повернулася з Румунії.

"Протягом чотирьох днів ми побували в чотирьох тамтешніх громадах, де поспілкувалися з керівництвом муніципалітетів міст Гура-Гуморулуй, Тиргу-Нямц, Дорохой, а також комуни Вама, – розповідає Андрій Дранчук, голова Хотинської територіальної громади. – Більшість із них вирізняє туристична привабливість, мальовнича місцевість та розвинена інфраструктура. Їхній досвід у цій сфері, а також у реалізації проєктів транскордонної співпраці, особливо цінний для нас.

З містами Гура-Гуморулуй і Тиргу-Нямц Хотин підписав угоду про партнерство ще у 2014 році, але активності тоді не було. Відновити співпрацю не просто, але ми це робимо. Працюємо над оновленням угод про співробітництво з визначенням пріоритетних напрямків: культура, туризм, охорона здоров’я, спорт. Триває й підготовка до участі в проєктах за програмою "Румунія – Україна". У місті Дорохой у нас відбулася тристороння зустріч з керівництвом цього міста та міста Дондюшан (Молдова). Домовилися про спільну участь у транскордонних проєктах.

"Повеземо домашні смаколики"

А у селах Клішковецької громади не припиняється волонтерський рух. На передову везуть продукти, білизну, генератори, бензопили, шанцеві інструменти. Уже зробили на передову понад десять рейсів.

– У соцмережах розміщуємо інформацію про дату чергової поїздки та про те, що необхідно бійцям на фронті, – каже Віктор Непийвода, волонтер, депутат сільської ради. – Лише за кошти жителів Клішківців придбали й доставили на фронт майже п’ятнадцять автомобілів. До Великодня плануємо знову вирушити в дорогу. Повеземо домашні смаколики. Дорослим активно допомагають діти. У Поляні учні місцевої школи випікають хліб, готують домашні страви. Долучаються різні релігійні громади, фермери, заробітчани за кордоном.

Також у Клішківцях зробили гарну патріотичну справу: перейменували дві сільські вулиці іменами двох загиблих земляків – Романа Хомандяка та В’ячеслава Білого. Як розповів заступник сільського голови Анатолій Сапогівський, третю вулицю планують перейменувати на вулицю Василя Мойсеєнка, який теж поліг за Україну. В селі Зелена Липа тамтешня громада перейменує центральну вулицю на честь Євгена Басараби, який загинув у Авдіївці на Донеччині.

Нещодавно на Бахмутський та Харківський напрямки відправили гуманітарний вантаж і волонтери Недобоївської громади. Як повідомив голова громади Юрій Юзва, на фронт відвезли продукти, ліки та інші речі. Нині готують черговий вантажний автомобіль.

Чимало допомагає ЗСУ й колектив підприємства "М’ясо Буковини", що в Новоселиці.

За словами генеральної директорки підприємства "М’ясо Буковини" Ірини Шкуматової, на фронті загинув колишній працівник колективу підприємства Дмитро Істратій. Нині там планують встановити йому меморіальну дошку.

Першим виробом стали екоторбинки

В Усть-Путильській об’єднаній територіальній громаді, в Мариничах, відкрилася соціальна швейна майстерня – у приміщенні колишньої сільської бібліотеки. Тут відремонтували два кабінети та укомплектували їх сучасною швейною технікою. Це три універсальні прямострочні машини, п’ятинитковий оверлок, петельна машина, універсальна двоголкова машина, розкрійний стіл та прасувальна система. Родзинкою майстерні є автоматична машинка на 15 голок. Проєкт став можливим завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку. Першим виробом майстерні стали екоторбинки – ексклюзивні сумки-шопери з національною символікою. Поступово планують розширювати асортимент продукції – виготовляти національний одяг. Наразі вишивальна техніка має бути доукоплектована ноутбуком та спеціальними програмами. Якщо послуги швейної майстерні будуть затребувані, тут працюватимуть декілька майстринь.

Юні волонтери збирали кошти на "блокпосту"

У Довгопіллі Конятинської громади діти за тиждень весняних канікул зібрали 10 тисяч гривень на підтримку ЗСУ. Юні волонтери утворили свій "блокпост" та зверталися до водіїв із проханням підтримати фінансово військовослужбовців. Зібрані гроші діти передали волонтеру Іллі Косовану.

У Путильському центрі культури та дозвілля відбувся благодійний концерт дитячих творчих колективів. Зібрані кошти, а це майже 20 тисяч гривень, було передано місцевим волонтерам, які вже вирушили з гуманітарним вантажем на передову.

На Заставнівщині, у Веренчанці, мама воїна попросила земляків придбати для її сина та його побратимів тепловізор. Як наслідок, було придбано два прилади нічного бачення. Посильну допомогу в цьому надав доброчинець, який вирішив не афішувати своє ім’я. Причому, з його боку це не єдиний внесок.

На Сокирянщині житель одного з сіл, який вирішив залишитись невідомим, приніс придбаний ним тепловізор до музею російсько-української війни, що в адміністративному центрі громади. Звідси прилад нічного бачення передали для потреб однієї з військових частин Збройних сил України.



Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Василь Гринюк
14-04-2023, 17:21
Коментарів 0 Переглядів 853

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.