RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Народний депутат із Буковини, член фракції "Слуга народу" Георгій Мазурашу створив законопроєкт про скасування базової норми закону про мову, яка гарантує кожному надання послуг українською.

Про це в авторській колонці для видання Главком повідомляє історик, публіцист, політичний та громадський діяч, депутат Верховної Ради IX скликання Володимир В'ятрович, пише molbuk.ua



Таких, як Георгій Мазурашу, Володимир В'ятрович характеризує як "українофобів у Верховній Раді".

"Як можна назвати народного депутата, який пропонує позбавити українців права на обслуговування українською мовою у власній країні? Поплічником ворога? Корисним ідіотом? І чи має такий депутат нести принаймні політичну відповідальність? Це, на жаль, зовсім не абстрактні питання.

Бо просто зараз член фракції "Слуга народу" Георгій Мазурашу збирає підписи колег під законопроєктом про скасування базової норми закону про мову, яка гарантує кожному надання послуг українською.

При цьому у Мазурашу вистачає нахабства назвати це законопроєктом про "підвищення комфортності обслуговування населення". Авжеж, ми добре пам’ятаємо цей "комфорт" із часів Януковича з Азаровим і Ківалова з Колесніченком.

Не можна ставитися до таких українофобських кроків як до девіації окремого депутата. Сам факт появи в парламенті подібних законопроєктів є ненормальним, дискредитує українську владу й вимагає публічної оцінки.

Перш за все – з боку монобільшості, раз уже вона вважає за необхідне тримати у своїх лавах такого цінного кадра", - обурюється Володимир В'ятрович.

Він опублікував порівняльну таблицю до проєкту закону. Якщо у Законі України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" зазначається, що мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова, то у версії Георгія Мазурашу вже йдеться про те, що державна мова є базовою мовою обслуговування споживачів в Україні.

Також тут є й інші суперечливі пропозиції.



Це вже не перша така неоднозначна пропозиція від буковинського нардепа Георгія Мазурашу. До прикладу, торік народні депутати від політичної партії "Слуга народу" Георгій Мазурашу та Іван Юнаков зареєстрували законопроєкт, в якому пропонували змінити перші чотири рядки Гімну України.

Ініціатива викликала шквал критики, і навіть президент Володимир Зеленський відреагував, зазначивши, що від такого законопроєкту слід відмовитися.

Довідка

Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" — закон, ухвалений Верховною Радою України 25 квітня 2019 року.

Закон ухвалений 278 голосами народних депутатів. Проти голосували 38, утрималося 7, не голосували 25.

Закон підписали спікер парламенту Андрій Парубій і Президент України Петро Порошенко. 16 травня 2019 року закон було опубліковано "Голосом України". Закон набув чинності 16 липня 2019 року — через два місяці з дня його опублікування.

Раніше статус української мови регулював Закон України "Про засади державної мовної політики" (так званий "закон Ківалова-Колесніченка") — цей документ фактично нівелював статус української мови як єдиної державної в Україні. Після Революції гідності його намагалися скасувати, та тодішній спікер парламенту не підписав це рішення Ради, посилаючись на необхідність спочатку розробити новий закон.

Щоб замінити визнаний неконституційним "закон Ківалова-Колесніченка", був розроблений та ухвалений у першому читанні восени 2018 року законопроєкт 5670-д. У написанні проєкту закону брали участь громадські активісти й експерти.

Закон забезпечує пріоритетність української мови у понад 30 сферах суспільного життя: зокрема у державному управлінні, ЗМІ, сфері освіти, науки, культури, реклами, послуг. Водночас він є достатньо гнучким щодо застосування інших мов поруч з українською і взагалі ніяк не регулює приватного спілкування.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |

Редактор: Галина Олійник
3-04-2023, 13:43
Коментарів 3 Переглядів 5 681

Hаписав: Олександр, Коментарів: 0, Новин: 0, 3 квітня 2023 14:16
В новині:
Цей сраний недодепутат - ганьба Буковини!
Досиди вже там свій депутатський термін, засунь язик в с...аку, і так всі знають твій рівень інтелекту амеби. Berbec mut(

Hаписав: Кирило, Коментарів: 0, Новин: 0, 3 квітня 2023 14:30
В новині:
та це кончене - бувший регіонал! Сраколиз Яника! дістав вже своїми тупими ініціативами! Ніхрена не може робити!

Hаписав: довбуш, Коментарів: 0, Новин: 0, 3 квітня 2023 21:37
В новині:
Цитата: Олександр
Цей сраний недодепутат - ганьба Буковини!
Досиди вже там свій депутатський термін, засунь язик в с...аку, і так всі знають твій рівень інтелекту амеби. Berbec mut(

відрізати йому голову.


Зловмисник готував координати для вогневого ураження ключових транспортних шляхів

Води не буде у зв'язку із необхідністю наповнення резервуарів
Анестезіолог родом із Новоселиці Ярослав Іванов разом з хірургами саме оперували п’ятимісячного пацієнта
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Уроки  демократії  від  британської  монархії. Блог Ярослава Волощука
Найстарша у світі держава парламентаризму, Велика Британія, наочно показала приклад
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.