RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



Очевидно, що війна суттєво вплинула на український ринок праці, а періодичні відключення світла підкидають дров у цей вогонь. Однак роботодавці та шукачі навчилися пристосовуватися до цих викликів, тим самим формуючи нові тенденції у працевлаштуванні.

Про це пише "РБК-Україна".



Зростання зарплат
За даними порталу з пошуку роботи Work.ua, більшість роботодавців планують перегляд зарплат навіть попри невідомість. Зростання може скласти від 8% до 30% залежно від ситуації в країні та конкуренції за спеціалістів.

Роботодавці зі світлом, зв'язком і підтримкою
У період блекаутів важливо, щоб співробітники мали відчуття "сильного плеча" у вигляді компанії. Зокрема, закриватимуть базові потреби, тобто світло, інтернет, тепло та надаватимуть комфортні умови праці.

Люди залишатимуться лояльними до компаній, коли бачитимуть їхню підтримку України та відчуватимуть турботу про себе і свою сім’ю.

Нестача кваліфікованих кандидатів
Війна спричинила вимушене переселення на захід, що створило там перенасичення кадрами, а в інших регіонах може спостерігатися нестача. Багато спеціалістів виїхали з країни або поки не бажають розглядати нові пропозиції через нестабільність.

Як повідомляють Work.ua, кількість вакансій у західних областях України майже досягла довоєнного рівня і складає понад 90% до лютого 2022. У Києві, центральних та південних областях ринок праці відновився приблизно на третину.

Роботодавці будуть намагатися повернути в Україну своїх співробітників, які виїхали. Якщо цього не відбудеться, може виникнути нестача кваліфікованих кадрів, за яких роботодавцям доведеться змагатися.

Ризик і кар'єра - не на часі

Після 24 лютого відбулися скорочення персоналу, закриття компаній. У зв'язку з цим конкуренція шукачів зросла в 5 разів. Тому кар'єрні амбіції можуть бути відкладені до кращих часів.

Люди не готові ризикувати, через що погоджуються працювати за меншу зарплату чи неповний день просто, щоб залишитися у компанії. Ще одна причина, чому люди не змінюють роботу, - це прояв лояльності до співробітників.

Відмова від 8-годинного робочого дня
Ракетні обстріли, вимкнення електроенергії, перебої зі зв'язком - все це негативно впливає на бізнес. Наразі співробітники виконують свої обов'язки, коли на те є змога. Своєю чергою компанії забезпечують підтримку і захист штату. Процес переходить на другий план, першочерговим стає результат.

Готовність навчатися - важлива
У зв'язку з тим, що багато фахівців виїхало за кордон, компанії шукатимуть тих, хто зможе швидко навчитися нової професії.

При пошуку співробітників компанії фокусуватимуться на особистих якостях людей та проводитимуть інтенсивне навчання всередині компанії. Роботодавці зосередяться на розвитку наявних співробітників та утриманні їх від переїзду.

Емоційна стійкість як конкурентна перевага
Усі сприймають поточні події по-різному, що так чи інакше впливає на здатність працювати. Бути відкритим до змін та вміти швидко адаптуватися до ситуації - важлива конкурентна перевага кандидата на майбутнє.

Скасування "чоловічих/жіночих" професій

Близько мільйона українців перебувають у лавах ЗСУ. Здебільшого це чоловіки, а тому жінки почнуть опановувати "чоловічі" професії. У зв'язку з цим у роботодавців зміниться відношення до підбору співробітників з урахуванням статі.


Компанії зважатимуть на потреби учасників бойових дій

Компанії вчитимуться правильно взаємодіяти зі співробітниками, які постраждали від війни, були в окупації, брали участь в бойових діях та повернуться до мирного життя.

Варто врахувати, що певний відсоток працівників становитимуть люди з інвалідністю. Тому потрібно буде облаштувати безбар'єрні офіси та робочі місця відповідними умовами в більшій кількості.

Психологічна підтримка усіх співробітників
Важливу роль в компаніях відіграватиме психологічна підтримка, опанування правил і навичок роботи зі стресом, посттравматичним синдромом, панічними атаками та емоційним вигоранням.

Велику частину часу будуть займати заходи задля підтримки психоемоційного стану працівників. Корпоративні розважальні заходи будуть недоречними та непріоритетними.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
27-12-2022, 00:30
Коментарів 0 Переглядів 7 531

Теги -

Захисник загинув, а на його гроші було куплено дрони та автомобіль
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
Бандити стріляють у бандитів. Блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.