RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Внаслідок ракетних ударів Росії по критичній інфраструктурі країни запроваджені екстрені та аварійні відключення світла, проте школи, дитячі садки та університети Чернівецької області працюють в очному режимі.

Кореспондент molbuk.ua поспілкувався з освітянами, чому навчальні заклади області не змінюють навчання в онлайн-режим.



"Західні партнери шоковані тим, як ми працюємо"

Директорка департаменту освіти й науки ОВА Оксана Сакрієр зазначає, що освітяни роблять все для повноцінного функціонування навчальних закладів, адже якщо школи та садки не будуть працювати – молодь не буде прогресувати.

"Головне мобілізаційне завдання освітньої галузі – організація освітнього процесу. Станом на сьогодні освітяни й області, і країни багато зробили для того, щоб навчання відбувалось в очному режимі. Це дуже важливо для якості надання освітніх послуг. Ми відновили багато укриттів, закинутих з 1991 року. Галузь робить все для повноцінного функціонування. Якщо наша молодь не буде здобувати якісну освіту, то про який розвиток країни ще й в період війни ми говоримо?" – каже посадовиця.

Якщо світла не буде вдома у школярів, то вони не зможуть з’явитись на уроці, тому й навчання проводять очно. А освітяни із західних країн шоковані з того, що під час війни наша освіта може функціонувати.

"Рішення про перехід на дистанційну форму навчання через сильне навантаження на енергосистему ухвалює уряд, а ми просто реалізовуємо державну політику. У нас навіть проводяться олімпіади. Колеги з Нідерландів та Великої Британії шоковані, як ми працюємо у період війни”, – розповідає О. Сакрієр.

Про перехід на дистанційну форму навчання поки що не йдеться, проте ворог може змінити все за мить. За минулий місяць навчальні заклади Буковини (окрім міста Чернівці), в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшили споживання електроенергії на понад 20%. Школи у жовтні спожили понад 700 тисяч кіловатів за годину, а заклади дошкільної освіти – майже 300 тисяч.

"Турбуємося про якість"

У Чернівцях майже сто закладів дошкільної та середньої освіти працюють в очному режимі. Начальниця управління освіти Чернівецької міської ради Ірина Ткачук стверджує, що в разі дистанційного споживання електрики буде ще більше.

"Поки можемо, ми забезпечуємо нормальну освіту для дітей, адже насамперед турбуємось про її якість. З іншого боку, якщо діти знаходяться вдома, то говорити про те, що це зменшить навантаження на енергосистему, буде не зовсім коректно. 30 дітей у класі. У кожної дитини вдома ввімкнено світло, комп’ютер, можливо, інші технічні засоби. Якщо 30 дітей вдома, то іде навантаження на електрику з кожного дому, а не з одної класної кімнати", – говорить освітянка.

За минулий місяць заклади освіти міста спожили майже 380 тисяч кіловатів за годину, в порівнянні з 2021 роком споживання зменшилось на 20%.

"Маємо навчити фахівця"

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича працює в змішаній формі навчання. Також університет має виграний тендер на використання газу та електрики.

"Поки що ми працюємо в змішаній формі. Є низка студентів, які навчаються наживо. Як правило, це перший, другий, третій курс та шостий – для лабораторних робіт. Економія електроенергії дуже важлива, але є й інший бік медалі. Потрібно давати хорошу якість освіти. Студент в аудиторії та вдома за комп’ютером – це небо та земля. Також відключення світла у регіонах впливає. Не факт, що дистанційно студент зможе приєднатися на пару", – говорить ректор університету Роман ПЕТРИШИН.

За минулий місяць гуртожитки ЧНУ спожили майже 160 тисяч кіловатів за годину, що більше на близько 15 відсотків в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Це пов’язано з тим, що наразі там живе набагато більше людей, ніж торік.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
26-11-2022, 17:06
Коментарів 1 Переглядів 3 867

Hаписав: директор школи, Коментарів: 0, Новин: 0, 27 листопада 2022 05:15
В новині:
Я пропоную провести наради директорів по області на тему купівлі генераторів.
Проблема, як правило одна. Система опалення потребує електроенергії щоб можна було запустити електронасоси.
Чи можливий такий варіант що половину суми виділять з місцевих бюджетів, а половину ми зберемо з батьків та вчителів?
Бо 30 000 зібрати самим це можливо, але в той час це велике навантаження на людей.
А генератор треба купувати з розрахунком не те, що крім опалення треба підключити до нього кабінет секретаря, кабінети інформатики щоб учні не мучилися в телефонах , укриття бо в нас воно повністю без вікон і ще один кабінет де можна буде заряджати телефони. Тобто такий мінімум.
І ще врахуйте те, що паливо так само доведеться купувати з нашої кишені.
10 л. в день, 22 робочі дні. 220 л. 220 в середньому на 60 гр.
Близько 14000 гривень. 250 учнів, 30 вчителів, 12 технічних працівників.
По 30 гр. з учня. 7500 гр. По 200 гр. з вчителя.
6000 гривень. Решта технічні працівники.
Альтернативна - добре вдягатися, по можливості десь скорочувати тривалість уроків, а десь з останніх відпускати, але в той час давати завдання для самостійного опрацювання. А що інакше?
Асинхроне дистанційне навчання до березня?
Це дуже малий дасть результат.

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги