RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

* На правах реклами

Мабуть, немає дорослої людини, яка хоча б раз в житті не куштувала пиво. Та це й не дивно, адже воно посідає третє місце в рейтингу найпопулярніших і найчастіше вживаних напоїв, поступаючись лише воді та чаю. Загалом історія пивоваріння дуже цікава і глибока, а сам процес приготування напою нагадує справжній ритуал. Однак якщо раніше пиво варили за одним особливим рецептом, то сьогодні традиції змінилися, а самі броварні розділилися на два великих полюси – звичайні, які задовольняють запити масмаркету, та крафтові, що націлені на конкретного споживача, який знається на продукті. У чому ж полягає відмінність між пивом із цих броварень, ми розпитали у магазині крафтового пива "Чорні вівці".



– Часто пиво із заводів, хоч і відрізняється за назвами, все ж дуже схоже між собою за смаками, а от крафтове зовсім інше. Поясніть, будь ласка, чому така велика відмінність?


– Справді, обидва продукти називаються пивом, але за смаком вони зовсім різні. Головна відмінність напою із заводу, що працює на широке коло споживачів – масмаркет, та крафтового виробництва – інгредієнти. Великі виробники ніколи не використовуватимуть таку ж дорогу, свіжу та якісну сировину, як малі броварні, що спеціалізуються на крафті, бо це збільшить собівартість продукту. А звичайне пиво, як відомо, не суперякісне, а просто доступне. У крафті ж ми використовуємо лише кращі інгредієнти, не економлячи на них. Так пиво не буде схоже на інші за смаками, буде особливим та інноваційним.

– Зараз все більше людей обирають крафтове пиво, а не звичайне? Чим зумовлена така його популярність?


– Якщо звичайна пивоварня – це про стабільність та традицію, що не змінюється, то крафтова броварня – це про новаторство, сміливість, вихід із комфортної зони, експерименти і вдосконалення. Тому люди, які хочуть справді насолодитися пивом, відчути особливі смаки і реально відпочити за келихом, обирають крафт. До того ж, традиція пивоваріння не настільки розвинена як за кордоном і її хочеться зараз пізнати, бо за часів СРСР культури споживання пива як такої взагалі не існувало, не було ні з чого вибирати, ні де шукати смаків, що сподобаються. Зараз же людям дали змогу обирати і пробувати, знаходити свої улюблені поєднання. А щось нове і незвичне завжди притягує.

– Чи відрізняється виготовлення пива на великому заводі і на крафтовому виробництві?


– Сама процедура виготовлення пива майже нічим не відрізняється. А от специфіка різна. Основна відмінність виробництв – обсяги приготування. На заводах виготовляють пиво у величезних танках об’ємом понад 50 тонн, на крафтових ж пивоварнях – максимум до 2 тонн. Зокрема, у "Чорних вівцях" у Чернівцях, представлені пивоварні, обсяг виробництва яких сягає лише пів тонни. Безперечно, відрізняється і сам технологічний процес. Загалом технологію варіння пива саме для великих заводів описано у ДСТУ 3888. Згідно цього стандарту, у пиво можна додавати рис, цукор, мальтозну патоку, що дозволяє робити більш доступний і дешевший продукт. Крафтові ж виробники не використовують цих інгредієнтів, бо вони не думають про собівартість, а піклуються лише про якість і смак. Щодо системи зберігання та розливу пива особливих відмінностей нема. Лише на заводах все автоматизовано, а на малих виробництвах все доводиться робити вручну. Хоча так цікавіше, бо людина більше причетна до процесу. До речі, деякі сорти крафтового пива можуть зберігатися до 20 років без проблем, інші ж лише кілька місяців.

– Якщо крафтові сорти пива – це про новаторство, то які найбільш цікаві поєднання можна знайти у "Чорних вівцях"?


– З крафтовим пивом дуже важко визначити, який смак тут найбільш дивний, бо те, що для когось незвичне, комусь давно не цікаве. Але якщо оцінювати за реакціями чернівчан і гостей нашого магазину, то резонансними і особливо популярними зараз є кислі сорти пива та пиво, витримане рік чи кілька в діжках після вина, портвейну або віскі. Цікавими і по-своєму оригінальними є помідорні сорти пива, у які під час приготування додаються справжні томати і соус табаско. Вони дещо гострі на смак і чудово підходять до смаженого м’яса чи ковбасок. По-особливому смакує кисленьке пиво з додаванням солі, виготовлене завдяки молочно-кислому бродінню. Спершу може скластися враження, що воно прокисле, але насправді це не так, і нагадує воно сухе вино. Насправді усі сорти крафтового пива оригінальні за смаком і не схожі на інші. Тому завжди рекомендуємо пробувати кілька різних пропозицій, бо крафт – це про експеримент.

– А чи є особливий секрет, як обрати крафт, щоб він сподобався?


– Якщо ви вже полишили звичайне пиво з масмаркету та переключилися на крафт, то, швидше за все, вам вже вдалося знайти свій смак. А ще у вас є розуміння, що цей продукт – не про напитися чи втамувати спрагу, а про насолоду. Коли ж лише хочете відчути всі переваги крафтового пива, то почати краще з дегустації. Лише куштуючи різні варіанти напою та відкриваючи все цікавіші й оригінальніші поєднання, можна стати справжнім його поціновувачем. Звичайно, у виборі обов’язково слід покладатися на власні смакові вподобання, але й не треба боятися ризикувати спробувати щось незвичне. Доречно також заглиблюватися у саму історію пивоваріння та розвитку культури споживання пива. Ці знання дозолять краще розуміти саму суть крафту та розширять ваш кругозір.

За крафтовим пивом сюди:
м. Чернівці, вул. Шептицького, 8
вул. Ентузіастів, 11
Проспект Незалежності, 115
вул. Головна, 119

Т. +38 095 508 1110
Instagram: blacksheep.cv
Редактор: Марія Фернюк
30-06-2022, 20:00
Коментарів 0 Переглядів 5 851

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.