RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


З появою електросамокатів у Чернівцях зросла не лише кількість охочих на них покататися, а й кількість обурених пішоходів та водіїв.
Люди дедалі більше скаржаться, що водії електросамокатів не дотримуються правил дорожнього руху, їздять на великій швидкості, часто заважають пішоходам.

– Я чоловік похилого віку, ходжу з паличкою. А діти на самокатах так гасають, що мало не збивають з ніг. Нещодавно, коли дорогу переходив на пішохідному переході, переді мною, навіть не пригальмувавши, пролетів хлопчина років 15. А якби там машина проїхала, хіба б водій встиг побачити цю дитину? Це я вже мовчу про те, що він мало мене не зачепив. І так всюди, ніхто за цим не стежить, – розповідає чернівчанин-пенсіонер, який звернувся до "МБ".

У соцмережах теж чимало людей обурюється.

– Локація "Мікрорайон". Людей багацько, кожен поспішає у своїх справах. Тут пішки розминутися непросто... А надто, де магазинчики виходять на тротуар, і він звужується. І тут їде чоловік під два метри зросту на електросамокаті. І на швидкості маневрує між перехожими. А за ним ще ціла ватага "самокатників". І діти, і батьки – на одному самокаті. І от питання? Перехожим що, у повітря злітати? Не заперечую, можливо, комусь і треба той самокат. Але ж необхідно дотримуйтеся правил переміщення. Тротуаром ходять і діти, і літні люди. Ці самокати, не такі уже безпечні, почитайте статистику, – пише Людмила Гаєва.

– Сьогодні їду вулицею Шевченка. Хлопець їде прямо перед моїм авто. Я не вважаю, що це нормально. Не дай Боже, падає й опиняється під колесами машини. Несе відповідальність водій, який ні в чому не винний, – пише Сюзанна Чернишевська.

– Їздять, де заманеться! Вулиця Кобилянської – пішохідна, а не для катання на самокатах! Ідеш і хвилюєшся, чи хтось не наїде! Комусь бізнес і розваги, а людям пройти небезпечно, – пише Анна Курилюк.

Чи існують правила їзди на електросамокатах?

Про правила їзди на електросамокатах, їх регулювання та використання розповіла інспекторка пресслужби управління патрульної поліції в області Юлія Замерзляк.

– Зараз окремо водіїв електросамокатів у Правилах дорожнього руху не виділяють і прирівнюють до велосипедистів та пішоходів. Але Верховною Радою розглядаються декілька законопроєктів щодо правового регулювання нової категорії учасників дорожнього руху – користувачів персонального легкого електротранспорту. Зокрема, й унесення змін до закону "Про дорожній рух" та у статтю 127 Кодексу про адміністративні правопорушення, – пояснює Юлія Замерзляк.

Додає, що патрульні стежать за дотриманням Правил дорожнього руху всіх учасників. Поки в Чернівцях не зафіксували жодної ДТП з водіями електросамокатів. Не було і жодних звернень до поліції.

– За відсутності належного правового регулювання використання легкого електротранспорту його користувачі доволі часто нехтують елементарними правилами безпеки та наражають на небезпеку інших учасників дорожнього руху, створюючи аварійні ситуації, або ж самі стають учасниками ДТП. Тож рекомендуємо власникам електротранспорту бути максимально уважними й обережними, – пояснює інспекторка пресслужби УПП в області.

Поки відповідний законопроєкт щодо електросамокатів ще не ухвалено, у патрульній поліції рекомендують дотримуватися чинних правил дорожнього руху на проїзній частині. Тож правоохоронці закликають:

- звертати увагу на дорожні знаки та світлофори;
- надягати шолом та інші захисні елементи;
- користуватися світловідбивальними елементами;
- не здійснювати небезпечних маневрів;
- обирати оптимальну швидкість;
- слідкувати за дорожнім покриттям;
- дотримуватися дистанції та інтервалу.

Які поради дає Bolt

Орендувати самокат може практично будь-хто, незалежно від навичок водіння, знань правил дорожнього руху. Під час реєстрації у додатку користувача просять вказати вік. Він має бути понад 18 років. Однак правдивість вказаних даних, на жаль, програма не перевіряє.
Компанії Bolt на своєму сайті опублікувала рекомендації їзди на електросамокаті.

- Вмикайте режим початківця, він обмежує швидкість вашого самоката до 15 км на годину. Згодом цей параметр можна змінити на 20 км на годину. Саме такі обмеження встановлює сама компанія Bolt. Але коли ви рухаєтесь біля пішоходів, швидкість має бути скоригована, щоб забезпечити безпечний рух усім.

- Дотримуйтеся правил ПДР та завжди катайтесь наодинці.

- Ніколи не користуйтеся електросамокатами напідпитку.

- Дотримуйтеся вимог усіх встановлених на вулицях знаків під час руху на електросамокаті.

- Під час паркування уникайте блокування тротуарів, автобусних зупинок та загромадження самокатами велосипедних стоянок.

- Рухайтеся передбачувано, без різкої зміни напряму руху. За можливості уникайте різких спусків та не їдьте в несприятливу погоду.

- Коли ви паркуєте електросамокат на тротуарі, потрібно залишити принаймні два метри місця для проходу пішоходів. Якщо ви бачите, що самокат припарковано не правильно, в програмі Bolt ви можете залишити скаргу із фото і порушник отримає штраф.

- Переходячи дорогу, потрібно зійти з електросамоката.

- За можливості користуйтеся велодоріжками.

Що робити, якщо потрапили в ДТП на електросамокаті:

- викликати патрульну поліцію та, за необхідності, швидку допомогу;

- повідомити компанію Bolt (через застосунок). Компанія надає можливість отримати страхову виплату.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
18-06-2022, 20:55
Коментарів 0 Переглядів 2 670

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.