* На правах реклами
Важко підтримувати порядок у морозильній камері холодильника. Вона маленька за розміром, тому доводиться "грати в тетріс", щоб устаткувати їстівні припаси. Через дефіцит вільного місця продукти контактують між собою, обмінюються запахами та губляться серед безлічі пакетиків і контейнерів. Проблему вирішує окрема
морозилка у форматі шафи або скрині. Всередині вона розділена на ізольовані відділення, тому дотримуватися правил товарного сусідства значно легше. Щоб уникнути безладу у великій окремо стоячій морозилці, потрібно дотримуватися простих рекомендацій.
Використання спеціальних контейнерів
Що тільки не використовують винахідливі господині для заморожування харчів. Популярні такі варіанти пакування:
- звичайні пакети "маєчки",
- пластикові баночки з-під йогуртів та інших молочних продуктів,
- фольга,
- харчова плівка та пергамент.
Перевага таких пакунків — доступність. На них не потрібно витрачати гроші. Однак є й недоліки, серед яких непристосованість до низької температури, одноразовість, негарний зовнішній вигляд.
Для їжі ідеально підходять багаторазові контейнери зі зручними герметичними кришками. Підбирати їх можна за розміром, формою, кольором та матеріалом виготовлення. Альтернатива контейнерам — пакети з застібкою-слайдером (Zip-Lock). Вони міцні, тому не рвуться та не кришаться під дією холоду.
Обов’язкове сортування продуктів
Впорядкувати запаси у морозилці можна за частотою використання.
- На найдоступніших місцях повинні лежати продукти, що мають найбільший попит. Зазвичай до них належать овочеві суміші, невеликі шматки м’яса та риби, морепродукти, заморожені десерти (морозиво, сорбети) та напівфабрикати.
- Відразу під ними або позаду доцільно розкласти місткості з сезонними ягодами та фруктами, соуси, заготовини для барбекю.
- Зони, до яких дістатися найважче, підходять для тих продуктів, які завжди з’їдаються в останню чергу.
Облаштування окремої зони під габаритні продукти
Хоча б один ящик або полицю потрібно виділити під продукти великих розмірів: тушки птиці, бісквіти або торти, великі пакунки з цілими овочами (баклажанами, кабачками, солодким перцем чи капустою різних сортів). Усі ці смаколики не потрібно "втрамбовувати" у вже заповнені відділення морозилки. Навряд чи вони помістяться без пошкоджень.
Контроль термінів зберігання
У кожного продукту є граничний допустимий термін зберігання як в охолодженому, так і в замороженому вигляді. Навіть такі "довгожителі" як сире м’ясо та овочі після тривалого лежання в морозилці втрачають корисні властивості, а іноді — стають непридатними для вживання. Щоб убезпечити себе від випадкового з’їдання прострочених припасів, варто зазначати на контейнерах або пакетах дату їхнього заморожування та кінцевий строк придатності.
Своєчасне обслуговування морозилки
Якщо раптом у ящику морозилки протече пакет або перевернеться відкритий контейнер, потрібно якомога швидше прибрати наслідки цієї "надзвичайної пригоди". Інакше рідина може замерзнути, і позбутися від неї буде набагато важче.
Також не можна забувати про необхідність періодичного розморожування морозильної камери крапельного типу. Якщо ігнорувати цю процедуру, можна помітити, як на внутрішніх стінках з’являється товстий шар льоду, а енергоспоживання зростає.
Морозилка з системою Ноу Фрост не потребує ручного розморожування, але її також треба час від часу від’єднувати від джерела живлення та мити.
Не варто миритися з безладом у морозильній камері, навіть якщо його не видно за дверцятами. Краще прислухатися до вищенаведених порад, щоб потім не "порпатися" у ящиках годинами, шукаючи щось необхідне. Пам’ятайте: ідеальний порядок тішить око і відчутно полегшує життя.
15-06-2022, 11:19
0
659