RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Фото ілюстративне

У Чернівцях сесія міської ради не збирається вже понад два місяці. Востаннє сесію ЧМР збирали позачергово 26 лютого. Тоді депутати збільшили резервний фонд на 85 млн грн і своїм розпорядженням дозволили міському голові ці кошти використовувати з подальшим завердженням цих розпоряджень виконкомом.

Відтоді засідань сесій більше не було, депутати збиралися лише на погоджувальну раду та засідання виконкому, пише molbuk.ua



Нещодавно Чернівецький міський голова Роман Клічук прокоментував ситуацію. Він запевнив, що "міський голова і вся команда виконавчих органів сумлінно виконує свої обов‘язки".

Клічук також додав, що, згідно умов воєнного стану, частина повноважень депутатського корпусу делегована виконавчому комітету міськради.

"Зокрема питання переселенців, гуманітарної допомоги, розподілу коштів тощо зараз вирішує виконком. Загалом чергові та позачергові засідання виконкому за період від початку березня проводилися 6 разів (станом на 13 квітня - ред.). Ми прозоро і оперативно працюємо над тим, аби місто жило у цих складних умовах", - запевнив очільник міста.

Клічук нагадав, що рішенням міської ради від 15 лютого 2022 року зі спеціального фонду бюджету Чернівецької міської територіальної громади виділені кошти в сумі 5 млн грн на проведення заходів територіальної оборони, підготовки населення до участі в русі національного спротиву та підтримки діяльності військових частин на період 2022-2024 років.

Окрім того, за його словами, силами місцевих меценатів вдалося зібрати "мільйони гривен для потреб ЗСУ, ТРО та Нацгвардії".

"Наостанок хочу повідомити, найближчим часом ми таки проведемо сесію", - пообіцяв мер.

Утім, поки що цій обіцянці не судилося здійснитися. Чому так і яка позиція фракцій міськради з цього приводу, кореспондентка molbuk.ua запитала у представників усіх семи фракцій Чернівецької міськради.

"Якась повна "чехарда"

На думку представника фракції "Пропозиція" у міськраді Олексія Каспрука, серйозних підстав не проводити сесій міськради у наразі мирних Чернівцях зараз немає:

"Те, що рада не працює, - це ненормально, це не служить на користь нашому місту, - переконаний депутат. – Адже життя не зупинилося. І я не бачу підстав, чому депутати, які не служать у війську, не можуть виконувати своїх обов’язків. Всі, наскільки мені відомо, готові. Місто не може нормально функціонувати в такому режимі. Тому що є багато питань, які вирішуються лише на засіданні ради. Зокрема, питання поточної оренди, продажу, передачі майна, економічної діяльності… Те ж перейменування вулиць… Усе це – виключно компетенція ради.

Знаю, що нещодавно була спроба зібрати сесію. Проте не було кворуму. Чому так – мені невідомо. Звісно, і в нашій фракції, і в інших є мобілізовані до лав армії. Проте більшість людей на місці. Тому сесію треба збирати, проводити, обговорювати нагальні проблеми, шукати рішення. Адже далеко не всі питання може вирішити виконком".

За словами Олексія Каспрука, він ще на початку березня ініціював проведення сесії. Проте марно.

"Я півтора місяця тому пропонував скликати сесію. Коли на перший-другий тиждень після повномасштабного вторгнення Росії стало зрозуміло, що відбувається, я пропонував, мовляв, давайте збиратися, у нас є багато важливих питань. У результаті кілька разів збиралися погоджувальні ради, проте далі не могли організуватися...

У нас зараз взагалі унікальна ситуація, - провадить депутат. - Досі ще незакрита січнева сесія. Також не відбулася, хоча була оголошена, тобто є розпорядження про її скликання, - лютнева сесія. І у нас не відбулася, хоча також була проголошена, позачергова сесія у квітні. Тобто повна якась "чехарда". Це все має бути упорядковано. Ще раз наголошую, органам місцевого самоврядування у місті Чернівці нічого не заважає працювати в штатному режимі – звісно, з урахуванням законодавства про воєнний стан".

Олексій Каспрук зауважує, що така ситуація навіть може стати підставою для розпуску ради.

"І найголовніше – коли рада тривалий час не збирається, це може бути підставою про визнання ради недієздатною. Визнання, що міська рада усунулася від здійснення своїх повноважень під час воєнного стану.

Зокрема, задля вирішення земельних питань рада має збиратися не рідше ніж раз на місяць. А минуло вже два з половиною місяці.

Причому йдеться ж не про якісь "дерибани" землі, а про елементарне продовження договорів оренди землі. Ну неправильно це. Адже всі поточні завдання ради таким чином тільки накопичуються і нікуди не подінуться…" - переконаний Олексій Каспрук.

"Більшість - на місці, ми готові працювати"

Голова фракції "Слуга народу" у міськраді Віталій Другановський запевняє, що їхня фракція завжди готова працювати на сесіях. Тому, якщо збиратимуть сесію, прийдуть у тому складі, у якому це наразі можливо.

"Наскільки мені відомо, ініціатива зібрати сесію була від міського голови неодноразово, - зазначає Другановський. - Проте на погоджувальних радах від деяких керівників фракцій лунала думка, що сесії зараз нібито не на часі, бо війна і треба займатися допомогою ЗСУ. Питання ставилося на голосування, і голосами більшості ухвалили сесію наразі не проводити.

Усе ж міський голова таки хотів нещодавно провести позачергову сесію, бо справді не всі питання можливо вирішити на засіданні виконкому, для деяких потрібні сесійні рішення. Навіть була оголошена дата проведення сесії. Але за відсутності кворуму при реєстрації депутатів сесія не відкрилася. Хоча на той момент більшість із нашої фракції була присутня і ми були готові працювати.

Так, у кожній фракції є люди, які зараз мобілізовані, тобто деякі депутати будуть відсутні. Проте більшість – на місці. І за узгодженою датою готові зібратися і брати участь у сесії. Особливо якщо дату її проведення оголосять за кілька днів заздалегідь, щоби можна було спланувати свою роботу", - каже Валерій Другановський.

"Навіть якщо сесія зараз не збереться, нічого глобального в місті не трапиться"

Представник фракції "Європейська солідарність" у міськраді Василь Максимюк наголошує, що може висловити виключно власну думку, а не коментувати позицію всієї фракції.

"Зазвичай на сесіях наша фракція представлена майже у стовідсотковому складі. Чому зараз депутати не збираються - мені невідомо. Гадаю, одна з основних причин, – те, що багато хлопців нині перебувають десь у військових частинах, у територіальній обороні. Чому ж решта не збирається – не можу сказати.

Моя суб’єктивна думка: навіть якщо сесія ближчим часом і далі не збиратиметься, чогось глобального у місті не трапиться. Тому що повноваження щодо розпорядження бюджетом міста зараз повністю передані міському голові та виконавчому комітетові.

Єдине, що сьогодні президент Володимир Зеленський та прем’єр Денис Шмигаль наголошують на тому, щоби відновлювати економіку. А для цього потрібне отримання різноманітної документації. Та водночас закриті нотаріальні бази. Тобто в цьому, можливо, буде якась затримка.

Також зараз у місті готується перейменування близько 70-ти вулиць. Це в тому числі і ініціатива нашої фракції. Тож ми будемо закликати колег максимально зібратися на сесію, аби ці питання проголосувати", - зазначає Василь Максимюк.

"Збираються тоді, коли їм потрібно"

Голова фракції "Команда Михайлішина" Віталій Михайлішин нарікає на те, що влада не чує опозицію.

"Ми ж не можемо зібрати сесію самі. Ви ж знаєте, ким сесія збирається. Не всі питання можуть вирішитися на засіданні виконкому. У виконавчого комітету немає стільки повноважень, скільки у міськради. Вважаю, що вони збираються тільки тоді, коли їм потрібно. Роблять те, що їм потрібно, і все. Але я не бачу, щоби щось робилося для міста.

Я гадаю, що владі так навіть зручно: на сесії депутати будуть щось запитувати. А так зібрали свій повністю кишеньковий виконком – я так його називаю, тому що там усі люди повністю дивляться на міського голову як на свого. І собі проголосували якихось 2-3 питання, "галочку" поставили, що щось робиться, і поїхали далі.

Всі наші напрямки роботи, все, що ми хочемо зробити задля допомоги армії, теробороні, зібратися, закупити продукти харчування, - все ігнорується.

Зараз не можна ділити людей на "поганих" та "хороших". Кожен щось робить: і для армії, і для людей. Але все одно є міський голова, виконавчі органи. Потрібно, щоби ці всі зусилля об’єднати, разом щось робити, а не ходити і дивитися спідлоба одне на одного, розповідати, як вони працюють 24 на 7. Але вони працюють на зарплату і на непогану зарплату", - каже Михайлішин.

На запитання, чи прийде фракція "КМ" на сесію, якщо оголосять про її скликання, депутат відповів:

"Якщо на порядку денному будуть важливі питання для міста, які стосуватимуться територіальної оборони, армії, переселенців, - ми готові зібратися. Але не питання комусь там продовжити оренду чи передати майно у приватну власність", - сказав Віталій Михайлішин.

"Сесію збирали, проте не прийшли представники так званої опозиції"

Водночас голова фракції "Єдина альтернатива" Валентина Радчук запевняє, що їхня фракція - тільки за те, щоби зібрати сесію. Власне, сесію і намагалися скликати. Проте не вдалося: не було кворуму.

"Фракція "Єдина альтернатива" абсолютно погоджується з тим, що депутати як представники міста повинні працювати в штатному режимі. Є декілька депутатів, які зараз безпосередньо виконують свій військовий обов’язок. Зокрема, з нашої фракції це – Тарас Прокоп, який перебуває на сході України. Але навіть попри це кворум був би.

18 квітня міський голова скликав позачергову сесію для прийняття досить важливих питань. Враховуючи воєнний стан, це робили без оголошень, щоб уникнути можливих диверсій. Винесли на розгляд ради 7 важливих питань. Серед них – питання у сфері освіти, також оренди землі, адже мають поступати кошти в бюджет міста, оренди приміщень. А ще - питання щодо літніх майданчиків, які вже функціонують, але місто за них наразі не отримує грошей.

Але, на жаль, не зібрався кворум. Були представники "ЄА", "ЄС", "Пропозиції", троє депутатів від "Слуги народу". А от представників так званої опозиції не було – як не було їх і на погоджувальній раді. Прийшов лише Василь Продан, але він не реєструвався. Відповідно, сесію не могли проводити, тому що не було кворуму навіть для реєстрації: у залі зареєстрували лише 19 депутатів".

"Розумію, що деякі депутати шукають привід для того, щоби звинуватити виконавчі органи міськради у бездіяльності. Проте варто пам’ятати, що під час дії воєнного стану рішенням Верховної Ради і Кабміну збільшили повноваження виконавчого комітету. Тож він наразі завдяки цьому може ухвалювати більше рішень, ніж у мирний час. Але навіть попри це погоджувальну раду збирали декілька разів. Проте представники опозиції були завжди проти того, щоби збирати сесію", - зауважує Валентина Радчук.

Депутатка додає, що фракція "ЄА" і загалом більшість депутатів – однозначно за те, щоби рада працювала.

"Зрозуміло, ніхто не збирається зараз розглядати земельні питання. Але потребують вирішення ті життєвоважливі питання, які забезпечують ефективне функціонування міста. Тож плануємо знову спробувати зібрати сесію".

Водночас юридичних підстав для припинення функціонування ради немає, наголошує Валентина Радчук.

"Станом на позаминулий тиждень тільки сім міст обласного підпорядкування проводили сесії в штатному режимі. Тож схожа ситуація склалася не лише у нас", - зауважує депутатка.

"Нехай на сесії приходять жінки та немобілізовані"

Голова фракції "Народний контроль" Михайло Яринич, як з’ясувалося, наразі мобілізований і перебуває за межами області. У кількахвилинній телефонній розмові Яринич зауважив, що не зараховує себе до так званої "опозиції".

"Я не вважаю, що зараз є влада і опозиція. Зараз такий час… Я безпосередньо спілкувався також із міським головою і ми домовилися про те, що потрібно працювати на місто і не ділити депутатів на партії. Щодо сесії, то мені невідомо, щоби вона збиралася. Я мобілізований, знаходжуся відносно далеко від Чернівецької області у військовій частині. Член нашої фракції Іван Гончарюк також мобілізований, буде незабаром виїжджати в гарячі точки. Знаю, що ще частина депутатського корпусу також мобілізовані, проходять військову службу. Тому вважаю, що зараз не є обов’язковим збирати сесію. Тому що для міського голови законодавець надав достатньо підстав приймати рішення, тобто збільшив його повноваження. Тобто все, що стосується життєдіяльності міста, повинен курувати міський голова. У нього для цього є повноваження і я переконаний, що Роман Васильович із цим впорається", - вважає Михайло Яринич.

Якщо усе ж таки буде необхідність скликати сесію, на неї можуть прийти жінки-депутатки, а також ті чоловіки-депутати, які з тих чи інших причин не мобілізовані.

"Нехай жінки приходять на сесії. Там у нас достатньо депутаток. До прикладу, за моєї відсутності обов’язки голови фракції "НК" виконує Яна Брус. А також можуть прийти ті, хто не мобілізований. Тобто якщо виникне нагальна потреба скликати сесію – для цього назбирається достатньо депутатів", - переконаний Яринич.

"Нащо сесія? Купа справ і без цього"

Представник фракції "Рідне місто" Валерій Чинуш погодився висловити лише власну дуимку, а не позицію всієї фракції.

"Я враховую воєнний стан. Державі треба допомагати всіма силами, щоби ми цю орду викинули з країни. Ми проголосували одне рішення, виділили 85 мільйонів у резервний фонд і своїм розпорядженням дозволили міському голові ці кошти використовувати з подальшим завердженням цих розпоряджень виконкомом. Мер розпоряджається усім, чим треба... Воєнний стан... Для чого сесія? Навіщо збирати депутатів? Купа справ. Люди їздять туди-сюди, хтось воює на передку, хтось волонтерить. То що, когось кликати на сесію, когось не кликати? На мій погляд, це якось неправильно. От як солдат, який воює на передовій, залишить армію і прийде на сесію? Я не за себе ручаюся, що зможу прийти. А у нас, до прикладу, депутат Козак на передовій (депутат від Команди Михайлішина, учасник АТО Сергій Козак - ред.)... І взагалі багато людей. Ну як будемо рішення приймати?" - вважає Валерій Чинуш.

У пресслужбі міськради тим часом повідомили, що наразі невідома дата оголошення сесії. Зауважили, що в будь-якому випадку цю дату не оголошуватимуть публічно задля уникнення диверсій.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
3-05-2022, 17:02
Коментарів 0 Переглядів 2 472

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.