RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

* На правах реклами

А ви знали, що із п’яти органів чуття людини, найбільш вразливими вважаються очі і що саме через зір наш мозок адаптовується до навколишнього середовища? Справді, здатність бачити дозволяє нам абстрактно мислити, орієнтуватися на місцевості, розвиває пам’ять та просто дозволяє сприймати світ у всій його красі та кольорах. І якщо нас не турбують проблеми зору, ми навіть не замислюємося над тим, які можливості маємо. А от коли вже очі починають пекти чи швидко втомлюватися, зображення розпливаються, а сконцентрувати зір стає все важче, відчуваємо дискомфорт та спішимо до лікаря. Найчастіше причиною таких проблем є запущені дитячі патології, які в дорослому віці в рази важче усунути. На жаль, ми не можемо повернути час назад та попросити батьків відвести нас до офтальмолога, але, маючи власний досвід та на багато більше можливостей, обов’язково повинні взяти за руку своїх дітей та відвідати з ними лікаря. Тим паче, що перевіряти зір зовсім не боляче. Із якими проблемами найчастіше стикаються маленькі пацієнти, як їх можна виправити та з якого віку треба ходити до окуліста, ми розпитали у дитячого офтальмолога та офтальмохірурга Тамари Іванівни СЛИВКИ.

Тамара Іванівна Сливка – лікар вищої категорії, одна із засновниць дитячої офтальмології у Чернівецькій області, член Асоціації дитячих офтальмологів України, почесний громадянин Чернівців. Пані Тамара 40 років завідувала обласним дитячим відділенням офтальмології, з них 30 років була обласним дитячим офтальмологом, виконала понад 10 тисяч операцій на очах у дітей, зараз же працює із донькою Тетяною Василівною Ванзуряк, лікарем вищої категорії, яка очолює приватний Дитячий центр зору.



– Тамаро Іванівно, для початку розкажіть коли засновано цей сучасний Дитячий центр зору?


– Наш Дитячий центр зору засновано в листопаді 2021 року. Передумовою його створення було не бажання просто створити приватну практику, а набагато серйозніші проблеми. До відкриття центру наша команда працювала в обласному відділенні дитячої офтальмології, яке було розташоване у Міській лікарні №1. А з найперших днів пандемії коронавірусу, як відомо, вона стала опорною для інфекційних хворих. Нормально функціонувати в таких умовах відділення не могло, тим паче, що воно межувало із ковідною реанімацією. Аби не наражати діток на небезпеку, ми вирішили орендували інше приміщення і терміново переїхали. Так і було прийнято рішення відкрити цей Дитячий центр зору. Ми закупили потужну діагностичну та лікувальну техніку, налагодили співпрацю з оптиками та приступили до роботи на новому місці. А хірургію для здійснення операцій відкрили в медичному центрі MedGarden, де я офіційно працюю як офтальмохірург.



– Яким є спектр послуг Дитячого центру зору?


– Наша мета – знайти вирішення усіх проблем із зором у дітей будь-якого віку, які до нас звертаються. Безперечно, перш за все ми здійснюємо якісну діагностику – перевіряємо зір та визначаємо аномалії рефракції. Після виявлення проблеми підходимо до її лікування. Зокрема, виконуємо виправлення косоокості будь-якого виду у різному віці. Якщо це вроджена патологія, то рекомендуємо, хірургічне втручання вже на першому році життя. І чим раніше – тим кращим буде ефект. Також проводимо операції і на повіках, і при вродженому дакріоциститі у немовлят (на 4 місяці життя під місцевим знеболюванням, від року – під загальною анестезією), і при інших відомих патологіях.

– З яким обладнанням працюють у Дитячому центрі зору та які можливості воно дає?


– Що стосується діагностики, то для точного визначення аномалій рефракцій успішно використовуємо надсучасний офтальмологічний рефрактометр. А от для лікування патологій застосовуємо передове апаратне комп’ютерне обладнання. Воно досить ефективне у лікуванні короткозорості або спазму акомодації, далекозорості чи астигматизму, що ускладнені амбліопією, запальних або вроджених дегенеративних станів очного дна або зорового нерва, косоокості. Усі програми спрямовані, щоб виробити бінокулярний зір. Оперативні втручання проводимо з допомогою високотехнічного устаткування у багатопрофільній хірургії MedGarden.



– Із власного досвіду скажіть, будь ласка, із якими патологіями зараз найчастіше стикаються діти і чи можуть батьки помітити ці проблеми?


– Найбільш поширеною проблемою серед дітей, особливо школярів, зараз є короткозорість. Усі діти, які проводять час з гаджетами та дистанційно навчаються, є заручниками цієї патології. Найпідступніша вона тим, що батьки самостійно помітити її не можуть. Тому наполегливо рекомендую перевіряти зір дитини у офтальмолога 3-4 рази на рік, а не два, як було раніше. Якщо дитину своєчасно пролікувати, можна запобігти розвитку короткозорості, якщо ж упустити – вона сильно прогресуватиме, зір падатиме мінімум на одну діоптрію в рік.

– А із якого віку варто водити дитину до офтальмолога?


– Як тільки немовля народжується, його оглядають фахівці на наявність серйозних вроджених патологій. Пізніше уже педіатр чи сімейний лікар повинен перевіряти базові стани малюка. Якщо порушення зору некритичні, без спеціального обладнання вони нічого не запідозрять. Тому свідомі батьки повинні приводити дитину на планові огляди до офтальмолога від трьох років. Саме з цього часу уже можна застосовувати апаратні методи лікування, якщо вони необхідні. Тим не менш у такому віці можна виявити проблеми, які ще можна скорегувати окулярами. Не варто чекати, поки дитина почне скаржитись, бо якщо вада вроджена малюк не відчуває дискомфорту, адже не усвідомлює різниці. Мама чи тато можуть не лише запобігти прогресуванню очних хвороб, а й попередити їх. До речі, зараз у Дитячому центрі зору ми БЕЗКОШТОВНО ПЕРЕВІРЯЄМО ЗІР усім діткам-переселенцям. Тому сміливо приводьте своїх малюків до нас. Ми зробимо все, аби ваше перебування у нас було комфортним і приємним.



Адреса: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 72
Телефон: 050 541 6017, 050 519 6655
Instagram: @see.llife
Редактор: Марія Фернюк
20-04-2022, 12:25
Коментарів 0 Переглядів 5 251

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги