RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

* На правах реклами

Підлітковий вік став "раннім": з 9-11 років до 15-17. У цей період у дітей відбувається глобальна перебудова організму, фізіологічні і психологічні вікові зміни. Те, що батькам видається дрібницею, для тинейджерів може стати справжньою катастрофою. Байдужість з боку дорослих, небажання вислухати, відсутність підтримки та несправедливі покарання можуть призвести до тривожних розладів, депресій та залежностей.
Краще зрозуміти поведінку підлітків, вчасно помітити проблеми і знайти шляхи для їхнього вирішення допоможуть фахівці з м. Чернівців психолог вищої категорії, методист Наталя ОНУФРІЄВА і керівник центру реабілітації та соціальної адаптації "Ренесанс" Павло МИРОНЮК.




Чому ваша дитина стала закритою і грубою?


– Підлітковий вік – це період становлення якісно нових взаємин з дорослими.
Конфлікти виникають, коли ініціатором корегування стосунків з дорослими виступає підліток, а дорослі з усіх сил цьому опираються, – зазначає психолог вищої категорії, методист Наталя ОНУФРІЄВА. – Це трапляється тому, що для підлітка батьки вже не є авторитетом. Центральне місце у них займає спілкування з однолітками і намагання завоювати своє місце серед інших.
У цьому віці діти вимагають визнання своєї самостійності, рівності з дорослими, довіри і поваги до власної особистості. Вони самі хочуть вирішувати: коли, де, з ким їм гуляти, коли вчити уроки, як одягатись, що робити та ін. Особливо це стосується старшого підліткового віку (13-17 років).


Наталя ОНУФРІЄВА, психолог вищої категорії, методист


Як розпізнати проблему?


– Якщо ваша дитина стала закритою або грубою, не бийте одразу на сполох, а поспостерігайте, – радить Наталя ОНУФРІЄВА. – Зазвичай це стандартна поведінка для підлітка. Але як же батькам своєчасно зрозуміти, що у підлітка не просто відбуваються зміни, пов’язані з дорослішанням, а у нього з’явилися серйозні проблеми?

Про наявність проблем у дитини можуть свідчити такі ознаки:


- перепади настрою, різкі і мало пояснювані;
- ворожість, прагнення відмежуватись від батьків;
- дратівливість, агресія;
- зміни харчової поведінки;
- дивні зустрічі і "справи", підозрілі знайомі;
- зникнення з будинку грошей і речей;
- безсоння, сонливість вдень;
- різке зниження успішності;
- падіння фізичної активності;
- втрата інтересу до звичайних або нових занять.

Серед серйозних підліткових проблем – буллінг, баффінг, різні форми залежностей – від інтернету до алкоголю і наркотиків, втеча до віртуального світу. На жаль, це вже небезпечні симптоми, а не перші ознаки проблем, яким можна запобігти.

Як вирішити проблему?


Дуже важливо, щоб батьки, коли самостійно не вдається знайти правильне рішення, своєчасно звернулись по допомогу до спеціаліста-психолога. Фахівець надасть консультацію з приводу дитячо-батьківських відносин у підлітковий період або ж проведе корекційно-розвиткову роботу з підлітком.

Як зрозуміти, що дитина вживає наркотики?


– Будь-яка залежність – це хвороба з нав’язливим характером, яка рецидивує і прогресує. Якщо вона вже сформувалася, то буде тільки розвиватися, – говорить Павло МИРОНЮК, керівник центру реабілітації та соціальної адаптації "Ренесанс".

Як розпізнати проблему?


– Захоплення дитини наркотиками можна розпізнати за зовнішніми проявами і за виглядом зіниць, які можуть бути або дуже розширеними, або дуже звуженими. Також це можна помітити за мовленням, поведінкою, залежно від виду наркотика. Адже одні з них уповільнюють мовлення, а від інших дитина стає дуже активною, – пояснює Павло МИРОНЮК. – Зрозуміти, що у дитини є наркозалежність батьки можуть і за змінами у її поведінці, коли у підлітка різко змінюються інтереси, пропадають інтереси у спортивному розвитку, з’являється агресія у стосунках з рідними і вчителями, він починає надмірно захоплюватися комп’ютерними іграми, перестає вчитися, починає більше часу проводити на вулиці з друзями.

У наш час вік юнаків і дівчат, які пробують наркотики, значно помолодшав. Зараз діти у 5-7-х класах уже цікавляться наркотичними речовинами, яких є дуже багато видів.



Як вирішити проблему?


– Можна самостійно спробувати дізнатися, чи пробувала дитина наркотичні речовини, – рекомендує Павло МИРОНЮК. – Якщо є недовіра з боку підлітка, батьки можуть скористатися експрес-тестами на виявлення наркотиків, які визначають 5-10 видів наркотичних речовин. Та все ж таки, якщо ви запідозрили, що ваша дитина дивно поводиться, зверніться за консультацією до фахівців у сфері наркології. Це можуть бути наркологічні центри або центри реабілітації, які пропонують у вигляді психологічної корекції професійну допомогу лікарів нарколога, психолога, психотерапевта, психіатра. Родичі наркозалежних можуть відвідати курси "Як змотивувати залежного на реабілітацію" та безкоштовні групи для батьків наркозалежних людей.

– Щоб у вашого підлітка не виникало причин спробувати наркотики, алкоголь чи ще щось подібне, потрібно налагодити з ним довірливі стосунки, максимально активно брати участь у житті дитини, допомагати їй у навчанні, спортивних захопленнях, більше спілкуватися, бути своїй дитині другом. Завдяки відкритому спілкуванню і довірі, якщо навіть дитина стикнеться з проблемою залежностей, вона у першу чергу звернеться по допомогу до батьків.



Нагадуємо, раніше ми писали, як розпізнати проблеми зі здоров’ям у підлітків та як правильно їх вирішити.
Редактор: Марія Фернюк
1-11-2021, 15:40
Коментарів 0 Переглядів 7 120

Теги -

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!