RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Мешканці бульвару Героїв Крут викликають справжнє захоплення. Мабуть, ніде в місті не знайти такої згуртованості, як у їхній спільноті.

Про це йдеться у публікації "МБ", пише molbuk.ua



У соцмережах активні бульварівці створили власну групу, в якій обговорюють та вирішують найнагальніші проблеми мікрорайону. Також вони збираються на різноманітні заходи з прибирання, ремонту чи просто святкування.

Ймовірно, це одна з причин, чому район бульвару Героїв Крут, до якого можна віднести частину вулиць Головної та Південно-Кільцевої, а також вулиці Ентузіастів, Воробкевича та сам бульвар, є одним із найкращих у Чернівцях.

Тут не чекають, доки влада щось відремонтує чи спорудить, а стають і роблять власними силами. До прикладу, на мікрорайоні велика кількість дитячих майданчиків, облаштованих коштами самих мешканців. А ще – багато клумб, дерев та іншої зелені, яку садять бульварівці.





"Усе робимо гуртом"

Одним із яскравих свідчень цього є будинок №210 на вулиці Головній, на який, блукаючи мікрорайоном, випадково натрапила кореспондентка "МБ".

Тут на клумбі перед одним із під’їздів саме поралася пані Людмила. Каже, перекопує землю на зиму, щоби навесні грунт був пухкішим і можна було щось посадити. Жінка розповідає, що постійно щось тут садить: лілії, троянди та інші гарні квіти, усіх назв яких навіть і не пригадує.



"Цю ялинку, – показує на дерево навпроти будинку, – я виростила з маленької. – Її колись, ще 30 років тому, посадив наш сусід. Потім його не стало, і я взялася доглядати. Дивіться, яка красуня виросла! На Новий рік ми прикрашаємо її гірляндами – і так гарно, святково стає у дворі!



До нашої розмови приєднується ще одна мешканка будинку – пані Валентина. Вона також доглядає за однією з клумб біля будинку, засаджує її квітами, принесеними з дачі.



"Нас тут багато таких активних і охочих до роботи, – каже пані Валентина. – У кожному під’їзді є призначені відповідальні люди, також є старша у всьому будинку, Людмила Олексіївна. Вона дуже гарно шиє. Бачите ці гірлянди з різнокольорових прапорців у дворі? То вона пошила до Дня захисту дітей. Мешканці нашого будинку все роблять гуртом. Ніхто не відмовляється здавати гроші. Он, фасад пофарбували. І коли біда в когось, сусіди спільно збирають гроші, щоби допомогти…"



"Тут було гарно і до депутатів"

Будинок, в якому мешкають співрозмовниці, великий. Тут близько ста квартир, а мешканців – понад пів тисячі. Запитую, кого більше, – молоді чи старших.

"У нас тут багато пенсіонерів. Мені, до прикладу, вже 81 рік", – відповідає пані Людмила.

"Е, ні, мене не приписуй до себе – мені лише 18 з половиною! У нас тут сама молодь!" – жартує пані Валентина.

"Добре, їй 18, а мені навпаки", – відказує товаришка. Обидві сміються.



Жінки також розповідають, що в їхньому будинку мешкає екснардеп Богдан Онуфрик. Він теж долучається до облаштування території.

Опікується і депутат міськради Ромео Скрипа – пенсіонерки дуже його хвалять.

"Ми голосували за Скрипу, він дуже багато нам зробив. Колись тут була поросла травою ділянка, а машини ставили під вікнами. Він її заасфальтував – і тепер маємо доволі простору парковку десь на 15 авто. Також у дворі Скрипа нам альтанки поставив, доріжки проклав. Ми лавочки пофарбували, дерева висадили. Ось так, кожен потроху, і тепер наш двір гарний. Гуртом добре й тата бити", – зауважують співрозмовниці.

Та при цьому наголошують, що у них доглянуто не тому, що долучаються депутати, а через те, що мешканці самі дбають про красу своєї території.



"Тут гарно було і до депутатів, бо ми ніколи не були ліниві. Ви влітку прийдіть, коли у нас тут усе квітне, ото краса!" – запрошує пані Валентина.



"Зима – і знову "труба"!

Прямую далі на бульвар Героїв Крут. Назустріч мешканка будинку №220-В Катерина штовхає дитячого візочка. У ньому сидить малюк, якого перманентно підкидає на численних ямах.

"Так незручно їхати цими вибоїнами, візочок на них дуже "вбивається", – нарікає молода матуся. – Це ще зараз сухо. У дощ тут взагалі жах, неможливо проїхати. Причому це вся вулиця така. Біля нашого будинку дорога трохи краща, зате немає тротуару. Це теж проблема. Про таке, як пандуси, пониження тротуарів, то й не йдеться. Нам би хоч дорога була гладенька…"

А от інфраструктуру Катерина хвалить. Каже, поряд два дитсадки, багато продуктових магазинів, аптеки. Просто під будинком – зупинка громадського транспорту. Дитячий майданчик мешканці облаштували власним коштом. Бо, якби чекали від влади, хтозна, коли би дочекалися.
Нарікає на погані дороги і пан Микола.

"Ями на бульварі – отакі! – чоловік розводить руки в боки, демонструючи ширину вибоїн. – Щороку приїжджає машина зі щебнем. Засипають, закатують… А потім зима – і знову "труба"! Зате у нас найзеленіший район у місті!" – пан Микола завершує розмову на позитиві.



"Район зелений, але травичку не косять, бачите? – зауважує мешканка Ірина, ведучи за руки двійко діток і вказуючи на порослі бур’янами узбіччя. – Дуже багато сміття біля парку Жовтневого на вулиці Воробкевича. Діти йдуть до школи №27 і дивляться на ті купи. Про звалище довкола закинутого басейну вже мовчу".

"Але Воробкевича ще доволі упорядкована вулиця, хіба ж ні?" – уточнюю.

"Туди, ближче до "Водограю", – так!" – зауважує пані Ірина і йде далі.

Одна зі співрозмовниць, пані Оксана, нарікає на ресторан, що поряд із дитячим майданчиком позаду будинку №7 на Ентузіастів. Каже, майданчик слід обгородити, щоби туди був доступ лише для батьків із малюками.

"На ньому збираються безпритульні, алкоголіки, галасливі компанії. Через це там неможливо гуляти з дітьми. Що не слово – то лиш мат-перемат. А діти все це чують", – скаржиться жінка.

"Нащо той флагшток, коли нема чим умитися?!"

Прямую на майданчик, про який ідеться. Зараз біла днина, і п’яних компаній тут немає. Натомість на лавочці гріються на сонечку три пенсіонерки. Вони жваво щось обговорюють із місцевим активістом на ім’я Сергій, який стоїть поряд. Цікавлюся, що їх турбує як мешканців мікрорайону.





Перш за все, бабусі нарікають, що вже другий день поспіль немає води.

"Вічно в них проблеми з тими трубами. Краще би їх замінили замість того, щоби всякі флагштоки ставити. Для чого нам той флагшток, якщо навіть немає чим умитися?!– нарікає одна зі співрозмовниць.

Та ще більше мешканців турбує стан частини вулиці Ентузіастів. Тут, кажуть, ще торік перед виборами тодішній головний комунальник міста Володимир Бешлей обіцявся відремонтувати міжбудинковий проїзд. У результаті зняли верхній шар старого асфальту, забрали бордюри, замінивши їх на нові, і облаштували тротуари. На цьому роботи завершилися.

"Ви отак пройдіться до будинку №7 на Ентузіастів. Подивіться на ту дорогу, які там ями, – радить пан Сергій. – Її почали ремонтували минулого року, перед виборами. Продан, Чинуш, Бешлей, Михайлішин обіцяли, що зроблять проїзд і тротуари до 22 жовтня. Але вибори минули – і все затихло.

Ні, ну щось таки зробили: тротуари, бордюри, стічну трубу. Що правда, то правда. Бо колись тут постійно вода збиралася, потрапити до під’їзду було неможливо, ноги в дощ завжди були мокрі. Але ж дорогу не зробили! Верхній шар асфальту здерли і все".







"Чого це так байдуже всім?!"

Проходжуся з паном Сергієм і пересвідчуюся, що дороги й справді немає. А далі мешканці мені вказують на ще один казус – підземні смітники: такі гарненькі, новенькі, зелені. Все б нічого, але зверху вони накриті колодою.



Місцеві пояснюють: ці смітники працювали лише раз – у день відкриття. Причому відкриття це було таким помпезним – за участю мало не всього начальства та жителів мікрорайону.

"Смітники запустив навесні багаторічний депутат від нашого округу Валерій Чинуш, – розповідає мешканка будинку №7 на вулиці Ентузіастів. – Так гарно відкривали, начальник "Ремжитлосервісу" прийшов – це наша фірма-управитель, колишній ЖРЕП №18. Теж маємо багато претензій до нього. А наступного дня дивимося – вже патик тільки стоїть… Словом, показуха".

Моя співрозмовниця саме порається на клумбі. Показує мені на соняшники, які її чоловік привіз із села.







"Дивіться, які високі виросли! – милується. І виказує наболіле. – Я не знаю, чого це так усе байдуже всім. Та ж ми тут живемо! Чому би не зробити, щоби гарно було? Хочеться, щоби всюди було багато зелені, квіток, щоби наше місто процвітало!"







































Які проблеми вашого мікрорайону?

Наталія ПРОСКУРНЯК:


"На майданчику, де граються діти, сплять безхатьки. І чому би не обгородити пісок на цьому майданчику? Там малюкам небезпечно для здоров’я гратися – у пісок справляють нужду собаки".

Марія СИМЧУК:


"Не задоволена роботою транспорту. Інколи чекаю на тролейбус по 50 хвилин, він не зупиняється, бо переповнений".

Володимир ТРОФИМОВ:


"У мікрорайоні дуже брудно, сміття розкидане повсюди. Погані тротуари і дороги".

Ніна КОВАЛЕЦЬ:


"Дуже давно не замінювали тротуарну плитку вздовж доріг. На зупинці трохи зробили, все решта розбите. Також є такі смуги ділянок, за якими ніхто не прикріплений і ніхто їх не прибирає. Наприклад, якщо за будинками, які включені в ОСББ, доглядають, то є така частина територій, яку не прибирають ні місто, ні ОСББ, ніхто. Там не косять, взагалі нічого не роблять. Просто безлад".

Тетяна Василівна:


"Я вже пенсіонерка, тому мало цікавлюся районами міста. На бульварі рідко буваю, тому що то далеко від центру. Доводиться довго на транспорт чекати. Пустили б туди більше маршруток, може б і їхала частіше".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
8-10-2021, 19:57
Коментарів 0 Переглядів 4 114


Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!