Зберегти кавун свіжим аж до зими цілком можливо. Тож, аби посмакувати цим соковитим десертом під час новорічного застілля, варто запастися кавунами зараз.
Обираючи кавун для тривалого зберігання, варто пам’ятати кілька правил.
Він не повинен бути битим, тріснутим або подряпаним. Бажано обирати кавуни товстошкірих сортів. Оптимальна температура для зберігання – +1…+3 °С, а вологість повітря 80-85%. У приміщенні не повинне застоюватися повітря, так що підійде хороший льох або підвал із системою вентиляції.
Найкращі пізньостиглі сорти, придатні для зберігання, у них щільна товста шкірка і міцна м’якоть – "Биковський", "Мелітопольський", "Подарунок Холодова", "Ажиновський", "Волзький", "Десертний".
Способи зберігання кавунів1. Зберігання кавуна в моху. Збираємо в лісі за сухої і сонячної погоди мох (підійде будь-який). Викладаємо мох товстим шаром на дно дерев’яного ящика, викладаємо на нього кавун і обкладаємо його з усіх сторін мохом. Зберігати потрібно в підвалі за температурі не нижче 2-3 °С.
2. Зберігання кавуна в попелі. У дерев’яний ящик насипаємо товстий шар сухого деревного попелу. Далі викладаємо туди кавуни і зверху також засипаємо попелом. Ящик щільно закриваємо і виносимо в підвал.
3. Зберігання кавуна в підвішеному стані. Обмотуємо кавун щільною натуральною тканиною, укладаємо в сітку або тканину сумку і підвішуємо до стелі в підвалі.
4.Зберігання кавуна в соломі. У підвалі на полиці вистелюємо товстим шаром солому, на неї викладаємо кавуни і добре обкладаємо їх соломою з усіх боків, ніби "вкутуємо" їх. Температура повітря в підвалі повинна бути +1…+5°С. Час від часу кавуни оглядаємо. Якщо якийсь почав псуватися, його одразу забираємо, щоб інші не псувалися.
5. Зберігання кавуна в парафіні\воску. Міцний, непошкоджений кавун покриваємо розтопленим парафіном або воском. Товщина шару повинна становити приблизно сантиметр. Зберігаємо кавуни в прохолодному місці.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
6-09-2021, 20:20
0
1 387