RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

* На правах реклами

Тонзиліт – це хронічне запалення піднебінних мигдалин (гланд), одного з "гвинтиків" імунної системи. Саме мигдалини першими приймають удари бактеріальних і вірусних інфекцій, а тому й самі у певний момент можуть стати джерелом інфекції. Зараз ми розберемося, як лікувати хронічний тонзиліт, які аналізи здавати і чи обов'язково видаляти гланди, щоб подолати захворювання.

Чи можна вилікувати хронічний тонзиліт, не видаляючи гланди?*


Хронічний тонзиліт не слід плутати з ангіною. Хоча ангіна – це теж тонзиліт, але гострий. Слово "ангіна" походить від лат. ango – "здавлюю, стискаю". Такий опис дійсно підходить для запалення мигдалин (від лат. tonsillae – "мигдалини"). При тонзиліті вони набрякають, у них накопичується гній, за рахунок чого їхні розміри збільшуються, утрудняючи дихання. Це може статися як при атаці бактерій або вірусів, так і з інших причин – наприклад, після сильного переохолодження, особливо на тлі ослабленого імунітету.

"Класичні" симптоми ангіни – висока температура (до 40С), сильні болі у горлі при ковтанні, головний та/або м'язовий, суглобний біль, загальне нездужання.

Чим хронічний тонзиліт відрізняється від звичайної ангіни

Якщо гострий процес (ангіна) переходить в хронічну форму (хронічний тонзиліт), то симптоматика змінюється. Основні симптоми хронічного тонзиліту – це:

• першіння в горлі, яке іноді викликає кашель. Якщо кашель сильний, то при ньому можуть виділятися частинки гною;
• неприємний запах з рота, викликаний скупченням гною (гнійні пробки в гландах);
• збільшені шийні лімфовузли.

Також для хронічного тонзиліту характерні: загальна слабкість (за рахунок постійного ослаблення імунної системи), невелике підвищення температури – зазвичай увечері. Хоча іноді захворювання протікає практично безсимптомно, і лише неприємний запах з рота вказує на його наявність.

ВАЖЛИВО! Винуватці хронічного тонзиліту – це не завжди бактерії або віруси. Захворювання може спровокувати навіть запущений карієс – каріозні бактерії потрапляють у горло та атакують мигдалини. Також рано чи пізно привести до хронічного тонзиліту може й утруднене носове дихання (наприклад, через викривлення носової перегородки).

Чи варто видаляти гланди?

Тонзилектомія – видалення мигдалин (гланд) – операція нескладна. Хоча гланди – це частина імунної системи, важливо розуміти, що якщо після видалення мигдалин не виникнуть специфічні ускладнення, ви не хворітимете частіше, адже інші частини цієї системи продовжать свою нормальну роботу. Однак запалення гланд, навіть хронічне – це не завжди показання до їх видалення.

Отже, коли потрібно вирізати гланди при хронічному тонзиліті? Це необхідно у випадках, якщо:

• хронічний тонзиліт загострюється частіше 7 раз на рік, а аналіз на БГСА-інфекцію (Бакпосів на бета-гемолітичний стрептокок, код аналізу на сайті лабораторії МедЛаб – 5015) завжди позитивний. При цьому кожне загострення супроводжується високою температурою (від 38С), збільшенням шийних лімфовузлів і сильним нагноєнням мигдалин;
• кожне загострення протікає важко, а пацієнт страждає алергією на різні антибіотики, що ускладнює лікування;
• хронічний тонзиліт ускладнений постійною присутністю тонзилолітів – так називаються відкладення на мигдалинах, які мають округлу форму і вкрай неприємний запах.

Видалення гланд у дітей є необхідним, якщо збільшені через тонзиліт гланди заважають дитині дихати, або якщо у неї діагностовано синдром PFAPA – дуже часті епізоди ангіни з дуже високою температурою, збільшенням лімфовузлів, стоматитом та іншими важкими симптомами.

У свою чергу, видалення гланд не потрібно, якщо:

• тонзиліт загострюється менше 7 разів на рік;
• протягом останніх 2 років було менше 5 загострень.

ВАЖЛИВО! Видалення гланд іноді викликає серйозні ускладнення. Зазвичай вони пов'язані з розвитком так званого вторинного місцевого імунодефіциту, адже мигдалини – це, як не як, частина імунної системи, а організм не має "зовсім зайвих" деталей. Хвороби, здатні розвиватися на тлі вторинного місцевого імунодефіциту – бронхіти, алергії, поліпозний синусит, хронічний фарингіт, іноді гормональні збої, у тому числі ті, що тягнуть за собою збій менструального циклу та ін.

До того ж, у 20-50% людей зі схильністю до ангіні захворювання з плином часу стає більш рідкісним і протікає легше. Тому, перед тим як видалити гланди, варто добре подумати і порадитися з грамотним лікарем-отоларингологом, адже крім хірургічного втручання існують і інші види лікування хронічного тонзиліту:

• зовнішня терапія;
• промивання мигдалин (курсами у поліклініці);
• фізіотерапія (курси опромінення лазером або червоним світлом, УВЧ, УФО, ультразвук тощо).

Щоб лікування було максимально ефективним, при хронічному тонзиліті необхідно своєчасно здавати деякі аналізи, у тому числі:

аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
• аналіз крові на антистрептолізин-О (такий аналіз у лабораторії МедЛаб входить і до розширеного пакету "Ревмопроби №4").
• бактеріологічний посів (бакпосев) з мигдалин з антибіотикограмою (код на сайті – 5028). Це дослідження дозволяє точно визначити, які бактерії спровокували запалення і які антибіотики можуть їх знищити;
ревмопроби (звичайні або розширені, коди на сайті – 9014, 9055, 964, 973). Справа в тому, що регулярні загострення хронічного тонзиліту здатні провокувати різні ускладнення, у тому числі на серце, нирки, суглоби. За результатами ревмопроб лікар зможе оцінити поширеність запального процесу, а також наявність або відсутність ризику ураження серця, суглобів та інших органів;
загальний аналіз сечі (він необхідний для виявлення можливих ускладнень на нирки).

Також у деяких випадках при хронічному тонзиліті може призначатися біохімічний аналіз крові та інші лабораторні дослідження у залежності від загальної клінічної картини.

Матеріал для дослідження можна здати в наших кабінетах за адресами:

м. Чернівці, вул. Чорноморська, 4-А (вхід із вул. Герцена) – лабораторний центр
м. Чернівці, вул. Пилипа Орлика, 2-А
м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 226
м. Чернівці, вул. Руська, 194-Б

Т.: + 38 097 536 57 98, + 38 050 507 88 50, + 38 096 507 88 50, +38 067 127 87 78.

Інформацію можна отримати на:
https://medlabtest.ua
https://www.facebook.com/medlabtest/


Ліцензія серія АЕ №571609 від 20.11.2014 р. МОЗУ
Редактор: Марія Фернюк
20-05-2021, 16:50
Коментарів 8 Переглядів 5 584

Теги -
Hаписав: Ганна Смирнова, Коментарів: 0, Новин: 0, 29 жовтня 2022 15:13
В новині:
Мені в дитинстві не видаляли, хоча пам'ятаю, що часто хворіла, та й зараз я часто звертаюсь до ЛОРа, в Києві ходжу до лікаря у Медіком. Але показань до видалення мигдалин поки немає, тому виконую призначення лікаря, регулярно здаю аналізи, намагаюсь підримувати імунітет.

Hаписав: Поліна, Коментарів: 0, Новин: 0, 23 листопада 2022 17:17
В новині:
З дитинства у мене слабке горло, тому часто запалюється. Не експериментую і завжди ходжу до лікаря, лікуюся тим, що він прописує. Як правило, це антибіотики, полоскання, пастилки, спреї для горла. Востаннє Колдісепт нано Сільвер призначив для горла. Поліпшення настало через пару днів, а всього лікуватися довилося не довше тижнія.

Hаписав: Гість Людмила, Коментарів: 0, Новин: 0, 24 березня 2023 09:44
В новині:
У чоловіка хронічний тонзиліт, тому наша домашня аптечка – це суцільні спреї для горла, льодяники та штуки для полоскання. Приблизно раз на 2-3 тижні доводиться лікуватися. Біль при ковтанні, першіння, почервоніння... Загалом, за 5 років перепробував багато схем лікування, відвідав купу ЛОРів. Показань до видалення мигдаликів немає, а ось зміцнювати місцевий імунітет та підліковувати їх треба постійно. Вкотре лікар прописав спрей для горла Колдісепт нано сільвер. Дивно, але допомагає за кілька днів. Чоловік задоволений, але я підозрюю, що до попередніх антисептиків для горла він просто звик, а до цього поки що немає. Можливо, і він скоро перестане діяти... Але поки що все добре.

Hаписав: Варвара, Коментарів: 0, Новин: 0, 17 травня 2023 09:58
В новині:
З хронічною формою боротися марно. Я намагаюся горло берегти. А якщо воно хворіти починає, мені Колдiсепт нано Сільвер допомагає прибрати біль та зняти запалення. Він і на смак приємний, і набряк у горлі прибирає на один раз.

Hаписав: Анастасiя, Коментарів: 0, Новин: 0, 7 липня 2023 10:49
В новині:
В мене кілька разів був цей тонзиліт. Але показникiв до видалення мигдаликів немає, слава богу! Поки обходжусь полоскання і спреєм Колдісепт нано Сільвер. З ним лікування проходить легше і швидше

Hаписав: Iнна, Коментарів: 0, Новин: 0, 13 жовтня 2023 12:37
В новині:
Мені пропонували видаляти мигдалини ще у дитинстві. Дякую мамі, що не погодилася. Звичайно, періодично тонзиліт турбує, але я навчилася з ним боротися. Наразі перейшла на Колдісепт нано Сільвер. Мені цей спрей допомагає позбутися запалення у горлі і при цьому захищає від вірусів та бактерій.

Hаписав: Ксенiя, Коментарів: 0, Новин: 0, 7 лютого 2024 11:25
В новині:
Мій чоловік страждав від хронічного тонзиліту, мигдалики вирізали. У доньки теж періодично проблеми із горлом бувають, видаляти нічого не хочемо. Рятуємося пігулками Тонзилотрен. Їх потрібно звичайно приймати тривалий час, але за підсумком – здорове горло.

Hаписав: Олена, Коментарів: 0, Новин: 0, 27 лютого 2024 12:01
В новині:
В мене хронічний тонзиліт. Купую Тонзилотрен завжди, тому що з ним швидше минає бiль i запалення, ніж без нього. Треба розсмоктувати по 1 таблетці щогодини. Подобається, як він діє, менше болю, їсти легше. Після розсмоктування краще не їсти якийсь час, тому що треба, щоб діючі елементи побули в роті. Як досвідчена людина, рекомендую дотримуватися інструкції. Тоді точно помагає.


"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги