RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

* На правах реклами

Болі у суглобах "у широкому сенсі" називаються артралгією. Причин артралгії може бути безліч, але одна з найнебезпечніших – ревматоїдний артрит. При виникненні будь-яких суглобових болів буквально життєво необхідна правильна діагностика, щоб вчасно почати відповідне лікування і не допустити розвитку невиліковних ускладнень. Сьогодні ми розповімо про ревматоїдний артрит – що це таке та якими аналізами він діагностується.

Що робити, якщо болять суглоби? Причини та діагностика у МедЛаб*


Ревматоїдний артрит – це хронічне захворювання запального характеру, що відноситься до категорії аутоімунних. При таких захворюваннях імунна система людини "помиляється" і починає атакувати здорові клітини, приймаючи їх за щось чуже та небезпечне для організму.

При ревматоїдному артриті в першу чергу страждають суглоби кистей, зап'ясть, колін. Хоча у деяких випадках хвороба вражає також і інші органи та системи – кровоносні судини, очі, шкірні покриви, легені, серце.

Ревматоїдний артрит – причини

Чіткі причини розвитку ревматоїдного артриту, як і всіх інших аутоімунних захворювань, все ще не з'ясовані. Однак встановлено чинники, здатні збільшити ризик його виникнення:
• генетична схильність – людина знаходиться в групі ризику, якщо у кого-то з її сім'ї був ревматоїдний артрит;
• зайва вага, особливо у віці менше 55 років;
• жіноча стать, особливо якщо жінка ніколи не родила або народила недавно. Чоловіки хворіють на ревматоїдний артрит значно рідше жінок;
• вік у проміжку 40–60 років. Звісно, захворювання може розвинутися практично у будь-якому віці, але саме цей період за статистикою є найбільш небезпечним;
• шкідливі фактори навколишнього середовища, включаючи речовини, здатні при контакті з людиною підвищити ризик її захворювання на ревматоїдний артрит. До таких речовин відносяться діоксид кремнію (кремнезем), азбест та ін.

Також деякі дослідники розглядають і куріння в якості одного зі спускових механізмів захворювання, особливо якщо у житті людини, яка палить, присутні будь-які чинники з наведених вище.

Ревматоїдний артрит – симптоми

У медичній практиці розрізняють три стадії захворювання, кожна з яких має свій набір симптомів:
1. Початкова, перша стадія ревматоїдного артриту проявляє себе незначно, але деякі симптоми вже можна відчути. У першу чергу це відчуття скутості в суглобах, що виникає зазвичай під ранок, коли в організмі зменшується вироблення ендогенних (власних) глюкокортикоїдів. Людина з початковим артритом рухається насилу, у деяких випадках їй навіть може знадобитися допомога, щоб встати з ліжка. Однак через півгодини-годину їй стає легше.

Також первинна симптоматика ревматоїдного артриту може виражатися підвищеною втомлюваністю, періодичними суглобовими болями, втратою апетиту.

2. Друга стадія може розвиватися протягом кількох місяців, а іноді і років. На другій стадії ревматоїдного артриту ущільнюється синовіальна оболонка, в якій стрімко діляться клітини. Суглоби починають набрякати, причому симетрично – наприклад, обидва коліна, обидві кисті рук. Шкіра над ураженими суглобами має підвищену температуру. На цій же стадії людину з ревматоїдним артритом починають атакувати раптові болі, які посилюються при активних рухах. Час спокою, необхідний для затихання цих болів, зазвичай дорівнює часу, витраченому на рух, що викликало їх.

3. Третя стадія ревматоїдного артриту – це стадія активного запалення, до якого залучаються хрящі й кістки уражених суглобів. При цьому починається і деформація суглобів, від чого біль підсилюється, а рухова функція може практично втратитися.

ВАЖЛИВО! Ревматоїдний артрит нерідко поєднується з будь-якими супутніми хворобами суглобів – ревматизм, остеоартроз та іншими системними патологіями сполучної тканини. Змазаність симптомів ускладнює діагностику. Єдина специфічна проява ревматоїдного артриту, яку можна у прямому сенсі "помацати руками" (пропальпувати) – це характерні вузлики під шкірою на розгинальних поверхнях уражених суглобів.

Протікає ревматоїдний артрит періодами: чергуються періоди так званих спалахів (загострень) і ремісій, коли болі відступають. Періодичність спалахів пов'язана з рівнем агресивності імунної системи, з яким вона атакує здорові клітини, а також із кількістю пошкоджених суглобів і правильністю підбору лікування.

Захворювання особливо сильно пошкоджує суглоби за перші 2 роки свого розвитку. Тому при перших же тривожних симптомах потрібно якомога швидше вжити заходів, звернувшись до лікаря за призначенням необхідних обстежень (рентген) та аналізів. Які це аналізи?

З чого починати лікування при ревматоїдному артриті

Як правило, при ревматоїдному артриті лікарі призначають комплекс ревмопроб. Основними з них є:
• С-реактивний білок – маркер запалення, що дозволяє оцінити інтенсивність запального процесу;
• антистрептолізін-О (АСЛ-О) – маркер для діагностики ревматоїдного артриту і ревматизму;
• ревматоїдний фактор (особливі імуноглобуліни, виявляється у 60-80% людей з ревматоїдним артритом).

Дослідження можуть бути як якісними, так і кількісними.

У лабораторії МедЛаб також проводиться дослідження по розширеному пакету ревмопроб, в який крім перерахованих вище маркерів також входять аналізи на альбумін, загальний білок, сіалові кислоти, формолова проба, серомукоїди.

Ще один обов'язковий аналіз – Антитіла до циклічного цитрулінового пептиду (А-ССР). Це високочутливий тест, який у поєднанні з титром ревматоїдного фактору вказує на наявність ревматоїдного артриту.

ВАЖЛИВО! Титр ревматоїдного фактору та АЦЦП можуть виявлятися при гепатиті С. Тому, щоб лікар отримав більш чітку клінічну картину, рекомендується здати також і аналізи на гепатит С.

Крім того, при лікуванні ревматоїдного артриту необхідно контролювати рівень печінкових ферментів – аспартатамінотрансферази (АСТ) та аланінамінотрансферази (АЛТ). Справа в тому, що у рамках терапії ревматоїдного артриту використовуються препарати, які можуть бути гепатотоксичними (шкідливими для печінки), тому функцію печінки потрібно постійно відстежувати і при необхідності коректувати дозування ліків.

Додаткові аналізи, які призначає лікар на етапі діагностики ревматоїдного артриту – розгорнутий аналіз крові з ШОЕ і лейкоцитарною формулою (виявляє анемію та інші супутні проблеми) та біохімічний аналіз крові, за допомогою якого визначається активність запалення.

Матеріал для дослідження можна здати в наших кабінетах за адресами:

м. Чернівці, вул. Чорноморська, 4-А (вхід із вул. Герцена) – лабораторний центр
м. Чернівці, вул. Пилипа Орлика, 2-А
м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 226
м. Чернівці, вул. Руська, 194-Б

Т.: + 38 097 536 57 98, + 38 050 507 88 50, + 38 096 507 88 50, +38 067 127 87 78.

Інформацію можна отримати на:
https://medlabtest.ua
https://www.facebook.com/medlabtest/


Ліцензія серія АЕ №571609 від 20.11.2014 р. МОЗУ
Редактор: Марія Фернюк
13-04-2021, 17:42
Коментарів 0 Переглядів 4 726

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги