RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

* На правах реклами

Згідно з останньою доповіддю ООН – World Drug Report 2020, стрімко зростає загальна кількість людей, які практикують вживання наркотичних та психоактивних речовин. За даними Національної поліції, в Україні нараховують понад 800 000 людей, які мають досвід вживання наркотичних речовин. За оцінкою міжнародних експертів, у Чернівцях кожна третя дитина віком від 10 років володіє поняттям "наркотики", а кожна друга дитина віком від 13 років має досвід вживання психоактивних речовин (речовин, які змінюють свідомість, настрій та впливають на роботу центральної нервової системи).

Збільшується кількість людей, які мають проблеми зі здоров’ям, зі спілкуванням у родині та мають проблеми із законом. У час "дистанційного" життя важливо пам’ятати, що соціальна дистанція колись таки закінчиться, але дистанція емоційна в стосунках із найріднішими може мати згубні наслідки, і сьогодні говоримо про один з таких наслідків – вживання наркотичних речовин та алкоголю.

Епізодичне вживання наркотичних речовин чи алкоголю підлітками може бути проявом інтересу – як експеримент підліткового віку, а може бути початком історії з більш небезпечним завершенням. У будь-якому випадку такі висновки без участі думки спеціаліста не варто робити. Однозначним є те, що вживання в молодому віці наркотичних речовин чи алкоголю є сигналом для сім’ї переглянути свої стосунки в родині.

"З моєю дитиною цього не відбудеться ніколи"

Така думка існує у багатьох батьків. Спробуємо розібратися, на підставі яких наших дій такі висновки варто робити. Якщо батьки знають: зміст життя своєї дитини 24/7, з ким вона спілкується, про що, для чого, що його чи її ображає, що радує та веселить, скільки годин спить і що сниться, що смакує, а що ні, чи знаю я і моя дитина про наркотики і як себе уберегти, яка мрія, чи задоволений собою зараз, тощо. Якщо ні, тоді наведений для прикладу вислів є досить упередженим і без дій, які б його підтверджували (на підставі чого я роблю такі припущення), може зіграти з батьками злий жарт, ціна якого може бути досить високою для родинної безпеки.

"Я – вчителька. Маю 9 років педагогічного стажу. Виховувала сина в традиціях родинних цінностей і ніколи навіть не ставила під сумнів, що мій син, колись спробує те зілля. Його пристрасть до комп’ютерних ігор мене лякала, але ж і альтернативи проведенню дозвілля в час COVID-19 зменшено. А тут ще мені з чоловіком проблем із пошуком заробітку вистачає. Після кількох ночей, які син проводив без сну, я почала з ним розмову. Безуспішно. Порція агресії, дорікань і, власне, головного болю – це все, що отримала у відповідь. З друзями він спілкувався. Зустрічався з дівчиною. Досить дружні стосунки, як на мене. Одного разу моя спроба поговорити з його дівчиною стала успішною, якщо так можна сказати. Вона підтвердила, що син має досвід вживання наркотичних речовин, які закуповує спільно зі своїми друзями через інтернет. Відтоді життя набуло нового відліку", – розповіла мама учасника "Програми 15".

Наркотичну залежність, алкогольну, ігрову, харчову завжди легше попередити, ніж лікувати. Стратегію профілактики за змістом "Програми 15", яку реалізує Благодійний Фонд "Нова сім’я", можна розділити умовно на 3 завдання: займаємо – інформуємо – формуємо здорові навички.

Як захистити дітей від наркотичної, алкогольної або ігрової залежності? Відповідь фахівців «Програми 15» міста Чернівці!*


Завдання №1 – "Зайнятість"
Наявність у дитини в родині зайнятості, обов’язків, які (ВАЖЛИВО) з ним обговорені та ним є бажаними (відповідно до віку та статі) – ще не є запорукою захисту від соціальних ризиків, але є її основою.

Завдання №2 – "Інформованість"
Достовірна інформація – фундамент безпечно прийнятих рішень. Передусім, володіти достовірними знаннями про існуючі ризики в сучасному світі повинні БАТЬКИ. Батьки можуть не знати про наркотики та їхній вплив на життя та здоров’я, можуть знати, але не вміти чи боятися, як про ту інформацію говорити з дітьми. І тут важливо опиратися на аксіому "Якщо про наркотики зі своїми дітьми не поговорите ВИ, з ними поговорять інші люди". Але хто ці люди і що саме вони говоритимуть вашим дітям? Вибір ваш, але і відповідальність за цей вибір буде на ваша, шановні батьки.

Завдання №3 – "Формування здорових навичок"
Знати інформацію і володіти цією інформацією задля свого захисту та безпеки – однозначно дві різні речі, і, відповідно, наслідки. Як відмовити своїм друзям, як поводитися під час конфлікту, як просити допомоги у вирішенні складних життєвих ситуацій? "ЯК?" – одне із найважливіших запитань після здобутої інформації. І саме відповідь на своє власне "ЯК я можу це попередити і як здобуті знання використовувати?", визначає готовність людини до збереження власного здоров’я та життя.

ЯК отримана інформація зі статті, може допомогти вам, любий читачу, у захисті власної родини від ризиків впливу наркотиків та алкоголю? Одна з можливих в умовах COVID-19 відповідей, – СТАТИ УЧАСНИКОМ "ПРОГРАМИ 15". ТАК, безплатно! ТАК, окремі години зустрічей для батьків та дітей. ТАК, "Програма 15" онлайн дозволяє формувати безпечне дозвілля, володіти достовірною інформацією про соціальні ризики та їх наслідки і дозволяє закріпити навички безпечної, здорової поведінки.

Як захистити дітей від наркотичної, алкогольної або ігрової залежності? Відповідь фахівців «Програми 15» міста Чернівці!*


"Мій перший успішний діалог із сином відбувся саме через участь нашої сім’ї у "Програмі 15". Про те, як вибудовувати діалог, я дізналася саме в програмі від її ведучих. Не знаю, чи цього достатньо для вирішення нашої проблеми, але впевнена, що це старт", – розповіла мама учасника "Програми 15".

Куди звернутися, якщо наш читач виявив бажання стати учасником "Програми 15"?

Зверніться за телефоном 0660275921 або пишіть на сторінки в соціальних мережах БФ "Нова сім’я".
"Програму 15" впроваджує Чернівецький благодійний фонд "Нова сім’я" у партнерстві з Українським фондом "Благополуччя дітей" за фінансування Brot für die Welt.
https://program15.org.ua/ – вебсайт "Програми 15".

Телефонуйте на гарячу лінію 066 012 55 35 або пишіть повідомлення на діючу сторінку БФ "Нова сім’я" у фейсбуці NewFamilyUA.
Редактор: Марія Фернюк
8-01-2021, 15:01
Коментарів 0 Переглядів 4 635

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!