RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Нікому виносити тіла, не встигають підійти до живих". Ситуація з коронавірусом на Одещині

Одеса та інші населені пункти області ось уже пів року як значаться в списку лідерів із поширення епідемії коронавірусу в Україні. Стабільно регіон входить у першу трійку-п'ятірку за кількістю хворих. Там уже давно сортують хворих і навіть по важких пацієнтів, які задихаються від нестачі кисню, швидкі їдуть по кілька годин.

Минулого тижня стало відомо, що через катастрофічний брак медперсоналу у 5-й лікарні міста навіть не встигають прибирати тіла померлих пацієнтів – живі лежать поруч із мертвими.



В Одеській області з початку епідемії захворіли вже майже 52 тисячі людей, з яких померли понад 660.

За інформацією т.в.о. голови Національної служби здоров'я України Андрія Віленського, пацієнтів із коронавірусом на Одещині приймають 18 лікарень. Із них 15 отримують кошти з "коронавірусного" пакета, інші – чекають укладення договорів. На лікування одного пацієнта у відділенні інтенсивної терапії передбачено 45 тис. грн, у звичайному відділенні лікування коштує 12 тис. грн.

Це офіційна інформація. Насправді все набагато гірше, кажуть одеські лікарі, пацієнти, волонтери, блогери. Сподіваються, що трохи ситуацію може поліпшити заплановане цього тижня відкриття двох стаціонарів по 100 ліжок кожен.

"Відкриють-не відкриють – сказати складно. Очікуємо 100 концентраторів. Якщо приїдуть і відділення відкриються, може, й стане легше. Але поки це все тільки "якщо". В Одесі сьогодні, як і по всій країні, цифри впали, що, як зазвичай, пов'язано з вихідними. Але з госпіталізацією у нас, як і раніше, складно. Забирають тільки важких пацієнтів і то не завжди", – розповіла "OBOZREVATEL" знаменита одеська волонтерка Катерина Ножевнікова.

"Хворих не менше, їх більше. Я два тижні вдома лікувалася, телефони червоні: консультувала, координувала, що робити, лікування призначала, на аналізи відправляла. Бригади на тестування приїжджають через 5-8 днів. Результатів тестів, узятих ще минулої середи, немає досі. Мало того, за результатами ПЛР ми їздимо самі в лабораторію, зі списком! Виявляється, у ХХІ столітті надіслати на імейл не виходить. Наше МОЗ живе в окремому світі, де все добре. Первинка захлинається й лікарні теж", – додала одна з сімейних лікарок Одеси, попросивши не вказувати її даних.

Лікарка також закликала людей не вживати антибіотики без аналізів. Вони не лікують віруси, а тільки ускладнення, якщо такі виникають.

"До деяких колег просто не достукатися. Вони бачать пневмонію, матове скло і шпарять два антибіотики, а то й три. Пацієнтам стає тільки гірше. Потім це дуже складно розгрібати в плані лікування", – додала лікарка.

Найскладніша ситуація, за словами лікарів і волонтерки Катерини, у 5-й лікарні Одеси, яка розташована на вулиці Троїцькій. Це саме та лікарня, де минулого тижня мертві тіла лежали поруч із пацієнтами. Фотографії ЗМІ показали одеські волонтери, почався скандал, який призвів тільки до звільнення начмеда, а не до розв'язання ситуації.

"Там усе поки погано, нічого не вирішилося. Пацієнтам досі дають списки з ліками, концентраторів не вистачає, за киснем черги. Найбільша проблема – нестача персоналу. Навіть до живих не встигають підходити, а винести тіло – це щонайменше три людини потрібно. Їх просто немає", – пояснила Катерина.

Одеська сімейна лікарка підтвердила, що не вистачає ні лікарів, ні медикаментів. Кисень один на двох, по черзі, лікарів не бачать цілодобово: "Мені пацієнт розповідав, який виписався минулого тижня. Добре, що він хоч із медикаментами поїхав. До лікарів без претензій, зашиваються, людей тьма. Середньоважких немає, усі важкі. Такий треш був на початку минулого тижня, що тепер – боюся навіть подумати".

Ось що про 5-ту лікарню кажуть одеські пацієнти, які там лікувалися й залишили свої відгуки в соціальних мережах. Наводимо їх без скорочень:

Зоя:

"У тій лікарні, на Троїцькій, тільки вмирати люди можуть. Там немає операційної й реанімації. На всю лікарню кілька лікарів і медсестер. Це взагалі не лікарня, загалом кажучи, а маніпуляційна, щоб людина могла своїми ногами прийти, наприклад, на укол, який їй прописали в поліклініці навпроти. Там навіть санітарів немає, які важкого хворого могли б на каталці перемістити від машини швидкої допомоги в приймальне відділення, а звідти – у палату. Це все роблять лікарі швидкої допомоги, іноді це маленькі тендітні жінки, і плюс родичі хворого. Санітари там узагалі не передбачені! Якщо стан хворого критично погіршується, то все, хана. Там точно не відкачають. Навіщо туди взагалі людей везуть, вмирати чи що?"

Діана:

"Там катастрофа повна, мама лежить уже 5-й день, результатів на COVID-19 досі немає. Учора медсестра загубила її призначення від лікаря й так вона пролежала цілий день без медикаментозної допомоги. Їсти дають усе холодне, гріти ніде, а буває і зовсім не приносять їжі. Помитися неможливо, оскільки в крані крижана вода. Куди писати, з ким говорити, до кого, блін, достукатися?!"

Лариса:

"Усе це правда! Лежу просто зараз у 5-й лікарні на четвертому поверсі, і оскільки я на ногах – а тут таких мало – часто бігаю вниз в аптеку. Спускаєшся вниз купити ліки, просто біля аптеки труп пролежав із 6:00 до 13:00! Потім просто в нашому відділенні по дорозі в туалет теж пів дня пролежав. Сьогодні спускаюся в аптеку – сховали труп за ліфтом. На третьому поверсі в туалеті чоловік помер, лежав просто там теж пів дня!!! Учора познайомилися – сьогодні його немає. Медперсоналу катастрофічно не вистачає! Вони не встигають фізично допомогти найскладнішим. Лікар з'являється тільки вранці, лікаря у відділенні просто немає! Поки шукають, викликають реаніматора або лікаря, люди вмирають!"

Якщо така катастрофічна ситуація в Одесі склалася вже зараз, у грудні, то що буде далі? Адже, за прогнозами фахівців, кількість хворих в Україні зростатиме. Але влада так і не хоче дослухатися до закликів лікарів і звичайних українців, які наполягають на введенні локдауну.
Редактор: Юрій Коверзнєв
8-12-2020, 16:30
Коментарів 0 Переглядів 1 713

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.