RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

* На правах реклами

Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує, що до 2021 року значна частина населення світу потерпатиме від як короткозорості. Нинішні школярі – перші, хто в групі ризику. Адже вони змалку привчені до ґаджетів, а під час дистанційного навчання проводять за їхніми екранами більшу частину дня.

Як вберегти зір дитини: відповідь фахівців міста Чернівці!*


Як вберегти очі дитини та розпізнати проблеми із зором? Якими можуть бути способи їх вирішення? Що потрібно робити, щоб попередити погіршення зору? Що допоможе покращити зір?
На ці та інші запитання дають відповідь фахівці міста Чернівці.

Як розпізнати короткозорість у дитини?

Як вберегти зір дитини: відповідь фахівців міста Чернівці!*

Наталя ПУЛИК, лікарка-офтальмолог клініки мікрохірургії ока "Медікус-Чернівці"


– Коли діти проводять на добу за екранами ґаджетів більше часу, ніж потрібно, у них найчастіше починає розвиватися міопія (короткозорість), – розповідає Наталя ПУЛИК, лікарка-офтальмолог клініки мікрохірургії ока "Медікус-Чернівці". – Причиною виникнення цього захворювання може бути і генетична схильність або вроджена вада, але таких випадків дуже мало. Здебільшого ця проблема набута і виникає у дітей через надмірне користування ґаджетами. Прояви короткозорості батьки можуть помітити, коли дитина дуже близько дивиться телевізор, телефон, мружиться дивлячись на далеку відстань, пише великі літери, низько нахиляється над зошитом тощо. У такому разі обов’язково і негайно потрібно звернутися на консультацію та обстеження до лікаря, інакше можуть виникнути більш серйозні ускладнення.
А щоб не пропустити момент появи проблеми, варто показати дитину фахівцям у якомога ранньому віці.

– У віці 1 місяць дитина повинна бути вже на огляді у офтальмолога, – зауважує Наталя Пулик. – Лікар повинен побачити стан зору дитини, щоб визначити, чи немає проблем із очима з народження. Обстеження і за потреби лікування у офтальмолога потрібно обов’язково робити перед школою.

У клініці мікрохірургії ока "Медікус-Чернівці" для лікування короткозорості ми застосовуємо апаратне та фізіотерапевтичне лікування, до якого входять: електрофорез, біоптрон, лазер, макростимулятор, амбліокор, амбліопанорама, віжин-Z, масаж шийно-комірцевої зони.
Також за потреби можемо використовувати і окулярну корекцію або м’які контактні лінзи. Все залежить від призначення лікаря і віку дитини.

Робіть щодня вправи і давайте очам відпочивати

Як вберегти зір дитини: відповідь фахівців міста Чернівці!*

Наталя ПУЛИК, лікарка-офтальмолог клініки мікрохірургії ока "Медікус-Чернівці"


За словами Наталі Пулик, покращити зір дітям, які не мають серйозних проблем з очима, і зняти навантаження допоможуть вправи, які дуже корисно виконувати щодня:

Вправа 1. Правило 20-20-20: після кожних 20 хвилин роботи перед монітором на 20 секунд перевести зір на відстань близько 6 метрів. Дуже важливо відпочивати від ґаджетів.

Вправа 2. Погляд з боку в бік. Сядьте прямо та відведіть погляд ліворуч, затримавши його на декілька секунд. Потім подивіться праворуч, так само зафіксуйте погляд на декілька секунд.

Вправа 3. Малюйте геометричні фігури. Сфокусуйтеся на вправі та почніть очима малювати геометричні фігури справа наліво, зліва направо. Намагайтеся намалювати від 2 до 5 геометричних фігур. Виконайте вправу 5 разів.

Вправа 4. Робимо натиски на повіки. Обережно доторкніться кінчиками пальців до повік та легко притисніть, потримайте до 5 секунд, відпустіть. Виконуйте вправу від 5 до 10 разів.

Вправа 5. Спробуйте відтворити здивований погляд. Розкрийте очі максимально широко, а потім міцно заплющіть їх. Повторіть 10 разів.

Виконуйте кожну вправу декілька секунд та не забувайте кліпати після кожного разу.Також важливо кожні 45-60 хвилин активної роботи очей робити перерву на 10 хвилин.

Лікувати проблеми з очима у дітей потрібно у ранньому віці

Як вберегти зір дитини: відповідь фахівців міста Чернівці!*

Олексій ДУЩАК, дитячий лікар-офтальмолог "С-клінік", експерт з дитячої офтальмології міського управління охорони здоров’я


– У шкільному віці дитина, яка не має проблем із зором, але багато працює за комп’ютером, повинна профілактично обстежуватись двічі на рік, – зазначає Олексій ДУЩАК, дитячий лікар-офтальмолог "С-клінік", експерт з дитячої офтальмології міського управління охорони здоров’я. – А якщо у вашої дитини є захворювання очей, потрібно обов’язково відвідувати офтальмолога чотири рази на рік, тим більше під час дистанційного навчання.
Крім короткозорості, у дітей дошкільного та шкільного віку зустрічаються й інші захворювання очей: косоокість, катаракта та інші, які можуть бути і набутими, і вродженими. Позбутися їх лікарі радять у якомога ранньому віці, наскільки дозволяють медичні покази.

– Позбутися косоокості краще у наймолодшому дитячому віці, коли вона найкраще піддається лікуванню, – зазначає Олексій Дущак. – Наприклад, косоокість повинна бути усунутою за допомогою оперативного лікування до шкільного віку. Якщо ж вона піддається лікуванню за допомогою окулярів, то оперативне втручання не потрібно. Лікувати катаракту варто починати з 6-місячного віку, а здійснювати зондування носослізного каналу потрібно з 3-ох до 6-ти місяців. Операції з усунення вродженої катаракти у дітей до сьогодні виконували лише в Києві, але зараз і наш медичний центр (єдиний у Чернівцях!) за участі Юрія Вікторовича БАРІНОВА – к.мед.н., завідувача центром дитячої офтальмології та мікрохірургії ока Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит", експертом МОЗ України за напрямком "Дитяча офтальмологія", може проводити таку операцію.

"С-клінік" використовує такі новітні методики лікування проблем зору у дітей, як факоемульсифікація катаракти, оперативне та консервативне лікування косоокості, лікування проблем носослізного каналу, хірургічне лікування птозу тощо.
Також кожного місяця в нашому медичному центрі проводиться офтальмоконсиліум під керівництвом Юрія Вікторовича Барінова.

Як вберегти зір дитини: відповідь фахівців міста Чернівці!*

Ю. В. Барінов, В. І. Буздуган, О. Д. Дущак, М. І. Руссу

Дуже часто батьки лякаються, що оперативне лікування очних захворювань потребує великих коштів, яких у них немає. І через це дорослі часто відкладають вирішення такої важливої проблеми зі здоров’ям власної дитини на потім, що може бути ПІЗНО! Так от, я хочу звернути увагу батьків, що у медичному центрі "С-клінік" діє програма з безкоштовного лікування за нацгарантіями! Для лікування будь-якої проблеми із зором у дитини батькам необхідно отримати електронне направлення (код) від свого сімейного лікаря чи педіатра, прийти з ним до нас і отримати безкоштовне лікування.



Чи є спеціальні окуляри для роботи за комп’ютером? На що звертати увагу про виборі таких окулярів?

Як вберегти зір дитини: відповідь фахівців міста Чернівці!*

Світлана Сергіївна КАМБУР, лікарка-офтальмолог оптики "Optic Medical"


– Коли ми дивимось на екран комп’ютера, телевізора, телефона або планшета, ми потрапляємо "на хвилю" синього світла, – пояснює Світлана Сергіївна КАМБУР, лікарка-офтальмолог оптики "Optic Medical". – Синє світло впливає на наш природний цикл неспання та сну та стимулює діяльність головного мозку. Тому розроблені спеціальні окулярні лінзи, що блокують надмірний вплив синього світла на очі та головний мозок. У таких окулярах очі менше напружуються, що також запобігає їхній швидкій втомі та пересиханню кон’юнктиви.
Також, обираючи окуляри для діток, потрібно звертати увагу на якість оправи та її посадку на носі та за вухами. Якщо ж дитині необхідні окуляри і для корекції зору, і для роботи з комп’ютером, то лікар-офтальмолог допоможе підібрати правильні окулярні лінзи.

Якщо у дитини ніби немає проблем із зором, як візуально помітити, що вони з'явились?

Як вберегти зір дитини: відповідь фахівців міста Чернівці!*


– Діти дуже рідко скаржаться на поганий зір, тому батьки повинні звертати увагу на зорову поведінку своєї дитини, – рекомендує Світлана КАМБУР. – Ось що повинно насторожити батьків:
1. Дитина може уникати читання, малювання та ігор, що потребують прицільної уваги.
2. Часте розтирання очей при роботі на близькій відстані, що призводить до частих кон’юктивітів, які часто не належно лікують.
3. Труднощі з іграми в м’яч можуть свідчити про вроджений астигматизм.

Таких ознак справді дуже багато, і вони специфічні для кожної дитини. Тільки регулярні очні огляди допоможуть виявити ранні прояви проблем із зором та вчасно їх усунути.

Овочі, фрукти і ягоди допоможуть покращити зір

Як вберегти зір дитини: відповідь фахівців міста Чернівці!*

Юлія РОБУЛЕЦЬ – лікар-дієтолог


Щоб зберегти зір і загалом бути здоровими, лікар-дієтолог Юлія РОБУЛЕЦЬ радить обов’язково вживати корисні продукти.

1 місце з продуктів для покращення зору посідає чорниця, – каже Юлія Василівна. – Ця ягода містить вітаміни групи В, вітаміни А, С, які покращують гостроту зору. Лютеїн, який міститься у чорниці допомагає підтримувати в здоровому стані капіляри і знімає втому очей. Дуже корисно вживати 2 столові ложки свіжих, сушених або заморожених чорниць щодня, і особливо тим, хто багато працює за комп’ютером.

2 місце – риба жирних сортів, яка є важливим джерелом вітаміну В6, що відповідає за нормальну роботу ЦНС, і ненасичених жирних кислот. При нестачі вітаміну В6 очі швидко втомлюються. А омега-3 жирні кислоти допомагають зберегти гостроту зору до глибокої старості.

3 місце посідає добре відомий нам всім домашній кисломолочний сир, який містить вітамін В12, що стимулює та підтримує обмін речовин у рогівці і кришталику та покращує кровопостачання очей.

Також важливі для здоров’я очей вітамін А і фолієва кислота містяться у буряку, моркві, броколі.
Зміцненню судинної стінки ока сприяють цитрусові, які є джерелом вітаміну С. А звичайні курячі яйця містять речовини, які захищають очний нерв і перешкоджають утворенню катаракти. Вони містять вітаміни А, В, Е, D.
Також для очей важливий лютеїн, якого є багато в жовто-червоних овочах і фруктах – солодкому перці, кукурудзі, моркві, хурмі, апельсині, полуниці, а також у зелених – шпинаті, броколі, авокадо.

Отож, шановні батьки, прагнучи зберегти зір ваших дітей і попередити виникнення серйозних проблем з їхніми очима, не забувайте слідкувати за їхньою поведінкою під час читання, перегляду фільмів і передач по телевізору і на телефоні, вчасно і регулярно відвідуйте офтальмологів і виконуйте всі їхні рекомендації. А ще проводьте більше часу разом, спілкуйтеся, гуляйте, подорожуйте і менше користуйтеся ґаджетами.
Редактор: Марія Фернюк
15-10-2020, 09:50
Коментарів 0 Переглядів 4 770

Теги -
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!