RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Біль в попереку: чи справді треба менше рухатися

Більшість людей вважає, що при болі в попереку їм потрібно лежати і не рухатися, і тоді все швидко мине. Але це зовсім не так, пояснюємо чому.

Боліти може будь-яка частина спини, але біль в попереку виникає найчастіше – 80% людей відчувають його хоч раз в житті.



Чому біль в попереку виникає найчастіше

На поперек діє найбільше навантаження. Поперекові хребці та м’язи підтримують вагу майже всього тіла і відповідають за більшість рухів. Через це м’язи часто перенапружуються, а хребці і диски втрачають свої властивості. Також вони можуть зміщуватися і тим самим защемлювати нерви.

Більшість неприємних відчуттів виникає через перевтому м’язів і не пов’язані з хребтом або нервами.

Серйозніші проблеми, які пов’язані з інфекціями або онкологією трапляються вкрай рідко. В таких випадках у хворих крім болю в спині з’являються і серйозніші симптоми: висока температура або різка втрата ваги.

Чому не варто постійно лежати, якщо болить спина

Часто біль в спині може бути нестерпним, тому хочеться випити жменю знеболювальних і не вставати з ліжка. Довгий час лікарі підтримували пацієнтів у цьому – вони виписували лише ліки та постільний режим.

Однак дослідження показали, що пацієнти, які лежали, почуваються гірше, ніж ті, які залишалися активними. Нині медики вважають, що лежати потрібно не більше двох днів, а після цього починати відновлювати активність. Через малорухомий спосіб життя можуть виникнути ще й інші неприємні хвороби, наприклад, закреп або депресія.

Також сучасна медицина відмовляється від корсетів і пов'язок, це також свідчить про те, що обмежувати рухливість спини не варто.

Як ефективно лікувати біль в попереку

Можна використовувати знеболювальні таблетки (нестероїдні протизапальні засоби) системного застосування, або ж препарати місцевого призначення, наприклад емульгель Вольтарен Форте з подвійною концентрацією діючої речовини1 (диклофенаку діетиламіну).

Цей препарат зменшує запалення та допомагає при лікуванні сильного болю в суглобах, м'язах та спині2 аж до 12 годин3. Його можна придбати в аптеці без рецепта.

1У порівнянні з препаратом Вольтарен Емульгель, емульгель для зовнішнього застосування 1%. 2. Згідно з інструкцією для медичного застосування лікарського засобу. 3. Predel at al, 2012 (Предел ат ал 2012).[OD1]

Також при болі в попереку допомагає будь-яка фізична активність. Для початку це можуть бути просто піші прогулянки. Коли біль в спині зменшиться, можна перейти до будь-яких вправ, які зміцнюють м’язи хребта.

Тренування допоможуть зміцнити м’язи, покращують рухливість та кровопостачання до вразливого місця. В результаті організм вилікує сам себе.

Ви можете обрати активність, яка підходить саме вам: прогулянки, біг, хатні справи, плавання, аеробіку, велоспорт, але не робіть вправи, які вимагають скручування і згинання в попереку.

Якщо больові відчуття посилюються, варто потерпіти, через 2-3 дні буде полегшення. Але якщо під час виконання якоїсь вправи вам занадто боляче, варто замінити її на іншу.

Також добре від болю в спині допомагають масаж та йога.

Коли варто звернутися до лікаря?

Як ми вже писали, біль в спині в більшості випадків не є небезпечною і не вимагає екстреної допомоги.

Але як зрозуміти, що біль в спині є тривожним симптомом серйозного захворювання, який вимагає консультації лікаря?

Спеціально для цього розроблена система "червоних прапорців", при наявності яких в поєднанні з болем в спині, необхідно терміново звернутися до лікаря:

- виникнення болю у віці менше 20 або понад 55 років;
- недавня травма спини;
- наростаючий біль;
- відсутність полегшення болю або його посилення після положення лежачи;
- локалізація болю в грудному відділі хребта;
- перенесені онкологічні захворювання;
- тривалий прийом кортикостероїдів (в тому числі у вигляді інгаляцій);
- внутрішньовенне вживання наркотичних препаратів;
- імунодефіцит;
- тривале нездужання, лихоманка, безпричинна втрата маси тіла;
- наявність осередкового неврологічного дефіциту (оніміння, слабкість м'язів кінцівок).

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Юлія Леськова
6-06-2020, 00:24
Коментарів 0 Переглядів 11 130

Теги -

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги