RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Заробити і зберегти. В якій валюті зараз вигідно тримати заощадження

Традиційно українці вважали долар США найбільш безпечною валютою для збереження своїх заощаджень в Україні. Однак, в 2019 році, коли гривня рекордно зміцнилася щодо долара, ця традиція зазнала сильних сумнівів.

Про це йдеться у публікації НВ.



"Минулий рік показав, що операції з купівлі валюти з метою її подальшого продажу можуть бути і збитковими, а теза „в будь-якій незрозумілій ситуації купуй долари“ вже не є істиною", — сказала НВ Бізнес аналітик Concorde Capital Євгенія Ахтирко.

Як і прогнозували аналітики, 30 січня 2020 року Національний банк України (НБУ) знизив свою облікову ставку на 2,5 в.п., — до 11%. "НБУ продовжує пом’якшення монетарної політики, щоб забезпечити інфляцію на рівні мети 5% і підтримати стале економічне зростання", — розповіли в НБУ.

Ставка НБУ є барометром, що визначає маркоекономічний стан країни — чим вона вища, тим більше існує ризиків. Тим дорожче обходяться гроші НБУ для комерційних банків, які вони позичають у регулятора для підтримання своєї ліквідності і виконання своїх зобов’язань перед клієнтами. У підсумку це відбивається на ставках депозитів і кредитів, які прямо корелюють зі ставкою НБУ.

Зменшення рівня облікової ставки з певним лагом у часі також відіб'ється і на прибутковості банківських вкладів.

У якій валюті зберігати гроші

Банкіри вважають, що зараз, незважаючи на зниження облікової ставки, вклади в національній валюті залишаються найбільш вигідними.

Вважається, що зберігати заощадження краще всього в тій валюті, яку ви потім будете витрачати. "Таке правило підходить для покупок у короткій перспективі. Наприклад, якщо потрібно накопичити на відпустку влітку, купувати долари взимку немає сенсу, тому що до весни-літа гривня зміцниться. В такому випадку краще відкрити строковий депозит на півроку в гривні з максимальною прибутковістю, щоб заробити", — говорить директор департаменту з продуктів роздрібного бізнесу ПУМБ Дмитро Поліщук.

З ним погодилася заступник директора департаменту роздрібного бізнесу Піреус Банку Катерина Вінницька. "Для отримання максимальної прибутковості — краще розміщувати гроші на депозиті у гривні", — стверджує вона.

Але, якщо ж клієнт, за словами Вінницької, не женеться за максимальною прибутковістю — краще диверсифікувати свої вкладення між гривнею і валютою. Поліщук також додав, що якщо ви не плануєте найближчим часом великих покупок, то заощадження краще розділити: частину в гривні, частину у валюті (долари/євро).

"Як завжди, наймудріша порада — диверсифікація. Якщо є вільні кошти, необхідність в яких навряд чи виникне протягом року, то є сенс розглянути варіант термінового депозиту в гривні, але слід пам’ятати про те, що найімовірніше ставки за цим продуктом будуть швидко знижуватися і вже через півроку будуть помітно нижче, ніж зараз. Вже наявні накопичення в доларах або євро можуть бути непоганим варіантом резервних коштів або заощаджень на чорний день. Однак побудувати якусь успішну стратегію отримання доходу за рахунок зміни курсу навряд чи вийде", — попереджає Ахтирко.

Чи є альтернатива банківським депозитам

Альтернативи депозиту, як інструменту збереження та примноження коштів, немає, упевнений Дмитро Поліщук з ПУМБу. "Цінні папери (ОВДП), за якими прибутковість спочатку була вище, ніж для вкладів, і дохід, за якими не обкладається прибутковим податком, підходять тільки для тих клієнтів, які мають у своєму розпорядженні значні кошти. У нас зараз середній чек за депозитами — близько 40 тис. грн. Такої суми недостатньо, щоб виходити на ринок цінних паперів і заробляти на них", — пояснює банкір.

Крім того, за словами Поліщука, прибутковість за ОВДП істотно знизилася і коливається в межах 10−11% річних. У той же час прибутковість строкових депозитів зберігається в діапазоні 13−15% річних у гривні. При цьому депозит як інструмент інвестування набагато зрозуміліший для більшості українців, і доступніший з огляду на низький ціновий поріг інвестиції.

Катерина Вінницька з Піреус Банку вважає, що зараз найбільш прибутковим, доступним і простим продуктом є терміновий депозит. Такої ж думки дотримується Євгенія Ахтирко. "Якщо подивитися на досвід кількох останніх років, а особливо минулого року, то найбільший дохід приносили термінові банківські депозити в гривні.

У порівнянні з минулим роком банківські ставки за гривневими депозитами зменшилися, але залишаються ще досить високими, щоб принести непоганий дохід на річному горизонті, особливо, в умовах порівняно низької інфляції. Ставки за депозитами в іноземній валюті зараз дуже низькі, тому вони менш вигідні, ніж депозити в гривні, якщо є мета заробити саме на відсотках, а курсовий фактор може зіграти як в один, так і в інший бік", — сказала вона.

Який дохід можна буде отримати за рік від вкладень у гривні, доларі та євро?

Розмістивши зараз гроші в гривні на депозиті можна отримати дохід в межах 14%, у доларах США — більше 2% і євро — близько півтора відсотка, стверджує Катерина Вінницька.

Наприклад, за словами Поліщука, розмістивши зараз 40 тис. грн під процентну ставку депозиту 14,9%, чистий дохід клієнта за рік складе 4 810,94 грн. "У доларі США, при сумі вкладу $6 тис. і процентній ставці 2% — чистий дохід клієнта складе $96,86 і в євро, при сумі вкладу 3 тис. і процентній ставці 1,5% — чистий дохід — 36,32 євро", — пояснив він.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
2-02-2020, 23:12
Коментарів 0 Переглядів 3 364

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.