RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Гіпотонія: що робити, якщо ви страждаєте від низького тиску

Як часто ви відчуваєте запаморочення, особливо коли швидко встаєте з ліжка або крісла? Ви страждаєте на метеопатію? Ви відчуваєте сонливість, у вас холодні руки та ноги? Все це може бути виявом гіпотонії – низького кров'яного (артеріального) тиску.

На щастя, подібне явище можна контролювати, але спочатку слід розібратися в причинах гіпотонії та зрозуміти, чому хтось до неї схильний, а хтось - ні. Про це розповіла лікарка сімейної медицини Христина Шевченко, пише ТСН.



Гіпотонія не розглядається як самостійне захворювання, а є симптомом того чи іншого порушення. Гіпотонія може розвиватися на тлі перебігу таких захворювань, як анемія, ниркова недостатність, епілепсія, діабет. Низький тиск може бути наслідком великих опіків, тривалого зневоднення (наприклад, за тяжкої діареї) і стресу. Зниження артеріального тиску може бути побічним ефектом під час терапії певною групою ліків, наприклад, психотропною або антиаритмічною. У такому разі мова буде йти про гіпотонію вторинного типу. Основною ж причиною найчастіше виступають захворювання серцево-судинної системи.

Дослідники виявили, що люди, які страждають на гіпотонію, мають недостатню еластичність стінок артерій – кров тече повільніше і з меншим тиском. У результаті тканини організму гірше забезпечуються киснем, що своєю чергою призводить до симптомів зниженого АТ. У більшості випадків подібні порушення в структурі судин мають генетичну основу.

Люди з низьким кров'яним тиском почуваються гірше найчастіше вранці і після різкого переходу з положення лежачи до положення стоячи. Пацієнти з гіпотензією частіше скаржаться на прискорене серцебиття, холод в ногах, недостатню концентрацію уваги, депресивні настрої, шум у вухах, погане самопочуття під час перебування на спеці. Низький кров'яний тиск часто є причиною підвищеної чутливості до змін атмосферного тиску, тому у багатьох пацієнтів з гіпотензією, наприклад, перед початком дощу наявний головний біль.

Що робити за низького тиску

За допомогою ліків важко постійно контролювати артеріальний тиск, підтримуючи його на відповідному рівні. До того ж медикаментозне лікування гіпотонії повинно проводитися під контролем кардіолога або терапевта.

Але що робити пацієнтам з гіпотонією у повсякденному житті? У неприємних ситуаціях, коли тиск спричиняє занепокоєння, можна випити чашечку натуральної кави, стакан кока-коли або так званий енергетичний напій. Ці продукти містять кофеїн, який стимулює центральну нервову систему, вазомоторний і дихальний центр. Вони дозволяють на якийсь час ледь підвищити артеріальний тиск, тим самим полегшивши стан. Кардіологи рекомендують пити натуральну каву, але в невеликих кількостях, наприклад, не більш 150 мл на день.

Поради для людей з низьким тиском

- Варто уникати різких змін положення. Після пробудження рекомендується кілька хвилин спокійно полежати, а потім сісти на край ліжка і тільки після цього повільно підвестися;

- перед тим, як встати вранці, ще лежачи в ліжку, можна зробити сухий масаж – масажувати руки і ноги рушником. Після чого корисно буде прийняти прохолодний душ;

- уникати тривалого перебування на сонці. Спека і задушливі приміщення – головні вороги гіпотоніків;

- регулярно робити фізичні вправи. Рекомендується займатися спортом, що допоможе зробити судини еластичнішими, а значить - зменшити вияви гіпотонії. Плавання, аеробіка, біг, їзда на велосипеді стануть чудовими варіантами підтримки здоров'я для пацієнтів з низьким тиском;

- не курити. Нікотин, присутній в сигаретах, має негативний вплив на судини і є не останнім провокатором кардіологічних патологій. Навіть пасивне куріння здатне ускладнити перебіг серцево-судинних захворювань;

- харчуватися регулярно. Голодування може призвести до падіння артеріального тиску, оскільки знижує рівень цукру в крові. Рекомендується вживати багато фруктів, овочів, горіхів (часто, невеликими порціями), але при цьому звести до мінімуму кількість тваринних жирів у своєму раціоні;

- випивати не менше двох літрів води на день. Під час спекотної погоди та занять спортом слід випивати достатню кількість очищеної води без газу. Така необхідність пов'язана з підвищеним потовиділенням, яке своєю чергою може спричинити зниження артеріального тиску.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
1-10-2019, 00:38
Коментарів 0 Переглядів 2 153

Теги -

Пожежу помітили сусіди, проте вже тоді, коли полум'я охопило весь будинок

Захисник загинув, а на його гроші було куплено дрони та автомобіль
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.