RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Психосоматика: як плаче тіло за невиплакані сльози

Іноді наша хвороба несе нам те чи інше символічне послання – потрібно лише навчитися розуміти мову, якою розмовляє вона з нами через свої симптоми. Тим більше що це не так вже й складно…

Безуспішно лікуєтеся від виразки шлунка? А чи не занадто часто ви займаєтеся "самоїдством", "гризете себе"? Замучили болі в шиї? Чи не час скинути тих, хто на ній сидить? Ломить спину? Може, ви взяли на себе непомірно важку ношу? Чи страждаєте нападами астми? Подумайте, що або хто не дає вам "дихати на повні груди", "перекриває кисень"

"Як не можна приступити до лікування ока, не думаючи про голову, або лікувати голову, не думаючи про весь організм, так не можна лікувати тіло, не лікуючи душу"- говорив Сократ.




Вважається, що виразку шлунка може спричинити куріння, надмірне вживання алкоголю, неправильне харчування, спадкова схильність, висока концентрація в шлунку соляної кислоти, а також агресивна бактерія з красивою назвою Хелікобактер пілорі. Тим часом, далеко не у всіх людей ці несприятливі фактори викликають хворобу. Чому так відбувається? Більшість вчених схиляються до думки, що, крім усього іншого, не останню роль у розвитку виразки грають тривалий стрес і особливості характеру, властиві багатьом виразковим хворим.

Так, психологи схильні вважати, що часто виразка шлунка виникає у людей тривожних, вразливих, невпевнених у собі, але, в той же час, що ставлять до себе непомірно високі вимоги, гіпервідповідальності. Вони вічно незадоволені собою, схильні до "самоїдства". Це їм присвячено афоризм: "Причина виразки не в тому, що ви їсте, а в тому, що гризе вас". Нерідко на виразкову хворобу хворіють і ті, хто зупинився в тій чи іншій ситуації, нездатний прийняти нові обставини свого життя. "Мені потрібен час, щоб це переварити" – пояснює така людина свою позицію. А її шлунок, тим часом, перетравлює сам себе.

"Мене від усього цього вже нудить!" – говоримо ми про остогидлу роботу, з якої, втім, з тих чи інших міркувань не звільняємося. Або не можемо утриматися від постійних уїдливих зауважень на адресу оточуючих. У підсумку, в якийсь момент наше тіло починає відбивати, як в дзеркалі, то, що відбувається у нас на душі.

Болі в спині виникають з різних причин. Це і травми, і фізичні перевантаження, і робота в незручному становищі, і переохолодження … Тим часом, вважається, що спина може захворіти у нас і внаслідок сильної емоційної реакції. А також – через хронічне напруження, в якому ми знаходимося.

Немає нічого дивного, що найчастіше людина при "нестерпних навантаженнях", стомившись "нести свій важкий хрест", зваливши на себе "непідйомну ношу", реагує на нервові перевантаження болем в спині. Адже саме ця частина нашого тіла служить для того, щоб носити важкості. Але всьому є межа. Тому що навіть найсильніших з нас можна "заїздити", найбільш "непохитні" ризикують, врешті-решт, "зігнутися під нелегким тягарем", "сгорбитися", "зламати собі хребет"

Цукровий діабет, з точки зору психосоматики, з’являється аж ніяк не від солодкого життя. Зовсім навпаки… Цю хворобу, на думку психологів, провокують конфлікти в родині, тривалі стреси і образи. Але головною психологічною причиною діабету вважається незадоволена потреба в любові та ніжності. Відчуваючи хронічний "голод в любові", бажаючи "скуштувати" хоча б трохи радощів життя, людина починає задовольняти свої емоційні потреби за допомогою їжі. Саме їжа стає для неї головним джерелом задоволення. І, в першу чергу, – солодке. Звідси – переїдання, ожиріння, підвищення вмісту цукру в крові і невтішний діагноз – діабет. В результаті, і солодощі – останнє джерело задоволення – виявляються під забороною.

Валерій Синельников вважає, що організм діабетиків підказує їм буквально наступне: "Ти зможеш отримувати солодке ззовні тільки в тому випадку, якщо зробиш своє життя "солодким". Навчися насолоджуватися. Вибирай в житті тільки найприємніше для себе. Зроби так, щоб все в цьому світі приносило тобі радість і насолоду".

Запаморочення може бути банальним проявом морської або транспортної хвороби, а може – симптомом різних захворювань, в тому числі – досить серйозних. Яких саме – вирішувати лікарям. Але якщо нескінченні походи по медичних кабінетах не приносять результату, а діагноз лікарів звучить однозначно: "здоровий", то має сенс поглянути на своє нездужання з точки зору психосоматики.

Можливо, обставини вашого життя останнім часом складаються так, що ви змушені "крутитися як білка в колесі". Або навколо вас стільки всього відбувається, що "голова йде обертом". А може, ви так різко і успішно просунулися по службовій драбині, що опинилися буквально на "запаморочливій висоті"? Але якщо ви, тим часом, людина спокійна, грунтовна, яка звикла до розміреного темпу існування, то такий "вир" справ і подій може вас неабияк напружувати. У цьому випадку варто задуматися про те, що для вас дійсно важливо, зосередитися, насамперед, на головному. А там і проблеми зі здоров’ям зійдуть нанівець. До речі, цікавий факт: постійними запамороченнями страждав Юлій Цезар – відомий любитель робити кілька справ одночасно.

Випадання волосся теж має безліч причин. Це і генетична схильність, і гормональні порушення і, звичайно ж, стрес. Часто ми починаємо втрачати волосся після важких переживань або нервового шоку. Це може бути втрата близької людини, розставання з коханою, фінансовий крах… Якщо ми звинувачуємо в тому, що трапилося себе, відчайдушно шкодуючи про те, що колишнього вже не повернути, ми починаємо буквально "рвати на собі волосся". Стрімке порідіння шевелюри в цьому випадку говорить про те, що наше тіло нам підказує: "Пора відкинути все застаріле і зайве, розлучитися з минулим, відпустити його. І тоді йому на зміну прийде щось нове. В тому числі, і нове волосся".

Невралгія трійчастого нерва викликає біль, який по праву вважається одним з найболючіших, які відомі людству. Трійчастий нерв – п’ятий з 12-ти пар черепно-мозкових нервів, що відповідає, в числі іншого, за чутливість обличчя. Як же пояснюється ця жахлива напасть з точки зору психосоматики?

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Юлія Леськова
20-05-2019, 02:01
Коментарів 0 Переглядів 3 033

Теги -
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!