RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Великий піст-2019: що можна і чого не можна їсти

В Україні минув перший тиждень Великого посту, який настав одразу після Масниці. У Великий піст українські православні готуються до святкування Великодня.

Режим харчування в цей період відрізняється особливою строгістю – споживання їжі та пісне меню визначено буквально по днях. Духовний сенс посту полягає у повторенні сорокаденного випробування Ісуса Христа. Згідно з Новим Заповітом, після свого хрещення Ісус відправився в пустелю на 40 днів, де Диявол спокушав його скоїти гріх. Ісус впорався зі спокусою голодом, гординею та вірою, пише УНІАН.



Великий піст – правила харчування

Слід підкреслити, що правила харчування на Великий піст – питання суто індивідуальне. Сучасна церква допускає масу послаблень в режимі посту, з урахуванням ритму життя віруючих та показів по здоров'ю. Навіть служителям деяких православних монастирів сьогодні дозволені відступи від Великого посту, не кажучи вже про простих вірян. Існують кілька категорій віруючих, яким дозволено не триматись посту.

Зокрема, це матері-годувальниці і вагітні жінки, діти до 12 років, важко хворі люди, пенсіонери, воїни та люди, що займаються важкою фізичною працею. Згідно з традицією, у Великий піст не можна їсти м'ясо, яйця, молоко та кисломолочні продукти, сметану та масло. Допускаються хліб та випічка, але тільки якщо вони замішані на воді. Риба дозволена лише у дні дванадесятих свят, а саме – на Благовіщення та Вхід Господній в Єрусалим.

Великий піст 2019 – календар харчування

Перша і найсуворіша седмиця (тиждень) Великого посту, на щастя для вірян, вже завершилася. Так, цього року піст розпочався 11 березня, а закінчиться 27 квітня. Останній тиждень посту – Страсний тиждень, так само буде дуже суворим.

У мережі можна знайти масу календарів, які дозволять сформувати харчування на Великий піст по днях. Проте, брати на озброєння поради з харчування в піст рекомендується тільки після консультації з лікарем або дієтологом. Згідно з церковними правилами, в понеділок, середу та п'ятницю кожного тижня посту необхідно слідувати "сухоїдінню" (вода, хліб, фрукти, овочі).

У вівторок та четвер допускається гаряча їжа без олії. У суботу, неділю – їжа з олією.

Великий піст-2019: що можна і чого не можна їсти


Меню на Великий піст: ідеї пісних страв

Пересічні віруючі, що не слідують внутрішньому церковному розпорядку, можуть дотримуватися менш строгого посту та урізноманітнити своє харчування. Так, у Великий піст можна активно подавати до столу різноманітні каші та фрукти.

Популярністю користуються пісні супи і страви з картоплі. Головне правило для тих, хто поститься - за можливості уникати продуктів тваринного походження. У мережі доступні рецепти безлічі простих пісних страв на кожен день.

Печена картопля з шампіньйонами

На кілограм картоплі буде потрібно приблизно 400 грамів печериць, велика голівка ріпчастої цибулі та пара зубців часнику.

Перший крок у приготуванні – почистити картоплю, цибулю та часник, зняти шкірку з грибів, акуратно все вимити. Картоплю нарізати, відварити до напівготовності в підсоленій воді. Нарізати цибулю та гриби, обсмажити їх на рослинній олії. Додати часник, сіль і перець за смаком.

Додати трохи води, коли гриби дадуть сік, після цього протушкувати сковорідку кілька хвилин. Викласти картоплю в форму для запікання, додати до неї отриманий грибний соус. Розігріти духовку до 180 - 200 градусів і запікати картоплю з грибами приблизно 25-30 хвилин.

Великий піст-2019: що можна і чого не можна їсти


Борщ вегетаріанський

Для приготування приблизно двох літрів борщу потрібно дві-три картоплини, половина качана капусти, два буряки, лимон, два помідори (або томатна паста), велика морква, цибулина і приправи за смаком.

Насамперед потрібно очистити і дрібно нарізати буряк, обсмажити на рослинній олії близько 10 хвилин, потім додати води та лимонного соку і тушкувати під закритою кришкою ще 15-20 хвилин. Тим часом нарізати цибулю та моркву, а потім обсмажити їх на іншій сковороді, часто помішуючи.

Очистити від шкірки і нарізати помідори – їх необхідно буде додати на сковороду з тушкованим буряком і протушкувати близько 5 хвилин. Додати тушковані овочі в каструлю з водою, довести її до кипіння. Нарізати і додати в каструлю капусту та картоплю, після чого варити до готовності. До столу вегетаріанський борщ подається зі свіжою зеленню.

Великий піст-2019: що можна і чого не можна їсти


Картопляний пиріг з тунцем та грибами

Для приготування порції котлет знадобиться 4-5 картоплин, пара столових ложок пісного майонезу, 4 столові ложки борошна, морква, пара цибулин, 150 грамів печериць, 3 томати та рубаний тунець.

Картоплю необхідно відварити, посолити за смаком, потовкти як пюре і дати охолонути. У картопляну масу додати пісний майонез і борошно – замісити з них тісто. Форму для випікання змастити олією і викласти картопляне тісто, утворивши бортики.

Потримати тісто в духовці 7-10 хвилин при температурі 170 градусів, щоб воно набуло форми. Тим часом, потрібно обсмажити на сковороді моркву, цибулю та гриби. Овочі змішати з тунцем і викласти отриману начинку на картопляний корж. Сверху викласти нарізані помідори і змастити все пісним майонезом. Запікати 15 хвилин при температурі 170 градусів.

Великий піст-2019: що можна і чого не можна їсти


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
19-03-2019, 10:35
Коментарів 0 Переглядів 2 269

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.