RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Виборча президентська кампанія у розпалі. Кандидати засипають виборців планами та обіцянками в таких кількостях, що розібратися в усьому цьому непросто.

Для якісного вибору надзвичайно допомагає чесна та грунтовна полеміка між тими, хто змагається за президентську посаду. Власне, в Україні дискусій ніби й не бракує. Однак дуже часто вони нагадують сварки, або “теплу ванну” для якогось з кандидатів з мінімумом гострих запитань. Чи навпаки – когось модератор ставить у складніше становище, або ж небажаного кандидата просто не запрошують.

Зазвичай так відбувається на приватних телеканалах, власники яких мають свої політичні вподобання або потреби. Тим ціннішими є Національні дебати, що традиційно проходять перед виборами на UA:Суспільне.

Їхня мета однозначна: надати виборцю максимально об’єктивну інформацію про погляди кандидатів та їхні наміри, при цьому поставити всіх у рівні умови.

Як організовують Національні дебати

Національні дебати традиційно відбуваються і перед першим, і перед можливим другим туром виборів.

Причому дебати між двома кандидатами, які вийшли до фіналу перегонів, регламентуються Законом “Про вибори Президента України” і призначаються Центральною виборчою комісією.

У відповідному положенні ЦВК прописує всі деталі, які стосуються теледебатів. Зокрема, особисту участь кандидатів, граничний термін прибуття їх до будівлі НТКУ перед ефіром, черговість виступів, тривалість вступного слова, запитань-відповідей, завершального виступу, реплік між кандидатами тощо.

Зрозуміло, що дебати відбуваються в прямому ефірі. Згідно з регламентом, ведучі не повинні “виявляти упередженість та надавати перевагу одному з кандидатів, а також припускатися висловлювань, що можуть бути сприйняті як агітаційні, коментувати або оцінювати висловлювання кандидатів”.

За подібним принципом відбуваються ток-шоу і перед першим туром президентських виборів. Закон не зобов’язує їх проводити, однак UA:Суспільне традиційно організовує дискусію за кошти донорів. Цього року політичне шоу матиме назву "Зворотний відлік".

Дискусії розбиваються на блоки. "Зворотний відлік" стосуватиметься питань зовнішньої політики, національної безпеки та законодавчих ініціатив.

У кожному з блоків кандидати в президенти відповідатимуть на запитання ведучих, аудиторії та інших кандидатів-учасників програми, отримавши однакову кількість часу на відповіді.

“Історії успіху”: як дебати допомагали Кучмі та Ющенку

Передвиборчі теледебати на головному каналі країни вже мають тривалу історію – в тому числі “історії успіху” як докази їхньої впливовості.

В українській політичній традиції президентські дебати було започатковано ще 1994 року, коли перед другим туром виборів у прямому ефірі телеканалу УТ-1 відбулася дискусія між Леонідом Кучмою та Леонідом Кравчуком. Вважається, що саме Кучма краще підготувався до тих дебатів, і це суттєво посприяло його перемозі на виборах. За даними соціологів, вирішальні голоси дали Кучмі виборці, які визначилися саме в останній тиждень перед голосуванням – в тому числі й завдяки теледебатам на УТ-1.

Однак уже 1999 року чинний президент Леонід Кучма відмовився дебатувати зі своїм суперником, комуністом Петром Симоненком. Очевидно, що Кучма зробив це, відчуваючи власну непопулярність та вразливіть і пам’ятаючи роль дебатів 1994 року. Що, власне, також є опосередкованим визнанням їхнього впливу.

На виборах 2004 року теледебати між кандидатами на пост президента відбулися на Першому національному (УТ-1) і перед першим, і перед другим турами.

Теледуель між Віктором Януковичем та Віктором Ющенком 16 листопада 2004 року також була непересічною. Полеміка в прямому ефірі між кандидатами на найвищу посаду відбувалася на драматичному тлі тих виборів та їх сприйняття як роздоріжжя між Заходом і Росією. По-суті, тоді вибори вперше стали гострим протистоянням двох векторів розвитку країни – проросійського та проєвропейського. До того ж, відбувалися в умовах фактичної відсутності можливостей опозиційного кандидата щодо доступу до ЗМІ.

Деякі політологи після дебатів припускали, що вони додали Віктору Ющенку до 5% у результаті другого туру та сприяли його фактичній перемозі.

Це також пояснює, чому Віктор Янукович відмовився від Національних дебатів з Юлією Тимошенко перед другим туром виборів 2010 року – точно як Леонід Кучма відмовився від дебатів із Петром Симоненком 1999-го.

Національні дебати 2014 року також мали свою особливість – вони відбулися лише перед першим туром (в якому Петро Порошенко набрав 54% голосів, завдяки чому став президентом), і вперше участь у них взяли всі кандидати на пост президента.

Виборці – за дебати

71% громадян підтримують проведення публічних дебатів між найбільш рейтинговими кандидатами майбутніх президентських виборів – відповідні дані опитування оприлюднив у вересні 2018 року фонд “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва. При цьому 38% вважають участь кандидатів у таких дебатах обов’язковою і ще 34% – бажаною. У будь-якому разі дивитимуться такі дебати 28% українців, і ще 44% – якщо такі дебати будуть цікавими.

Соціологи запитали також, які теми для дебатів між кандидатами у президенти були би найцікавішими.

Лідирує тема миру на Донбасі та звільнення окупованих територій (44%), на другому місці – питання "Які проблеми країни кандидат в президенти вирішуватиме в першу чергу, якщо буде обраний президентом?" (41%), на третьому – "Програма розвитку України на роки свого президентства та на більш далеку перспективу" (36%). Далі – питання "Як домогтися зростання рівня життя українців?" (35%) та "Як подолати корупцію в Україні?" (33%).

Прикметно, що коли під час соцопитувань громадян запитують про найбільші виклики для країни, вони традиційно називають війну на Сході і масштабну корупцію. Як видно, ці сфери є і серед пріоритетів виборців стосовно національних дебатів. Обидва питання напряму стосуються повноважень і можливостей президента України, і позиції кандидатів щодо них дуже важливі.

Анатолій Марциновський


Передвиборчі дебати і ток-шоу на Суспільному: як вони відбуваються та чому важливі (спецпроект Інтерньюз-Україна)
Редактор: Марія Фернюк
12-03-2019, 15:16
Коментарів 0 Переглядів 1 779

Теги -

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги