RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чим відрізняється католицьке Різдво від православного

Різдво — одне з найважливіших християнських свят, яке 25 грудня відзначають католики, а через два тижні – і християни східного обряду.

Це свято знаменує народження Ісуса Христа, який, за віруваннями християн, посланий Богом у світ для спасіння людства.



Саме цей день поділив історію на "до" і "після" – з народження Христа почалося сучасне літочислення під назвою "наша ера".

Різдво Христове має давню історію з унікальними традиціями та звичаями – люди прикрашають ялинку, готують святкові страви, колядують, відвідують церкву і відвідують родичів.

Чим відрізняється католицьке Різдво від православного


Чим відрізняється Різдво західного обряду від східного

Християни західного обряду святкують Різдво з 24 на 25 грудня, в той час як віруючі східного обряду святкують народження Христа з 6 на 7 січня.

Дата святкування Різдва у всіх однакова, різниця лише в системі літочислення – західні церкви відзначають Різдво за Григоріанським календарем, а східні – за Юліанським, де 7 січня – це 25 грудня за старим стилем.

Також дещо відрізняється важливість свята. Для Заходу народження Христа – найважливіший релігійне свято у календарі, тоді як для Сходу важливіше Різдва є Великдень – день Воскресіння Господнього.

Різдво для католицького світу символізує сімейне свято, коли для православних і греко-католиків – це насамперед духовне свято.

Крім того, піст перед Різдвом у них не такий суворий, як у християн східного обряду. Католики і протестанти перед Різдвом мають Адвент – місяць в очікуванні свята, протягом якого люди намагаються більше часу приділяти духовного життя, сім'ї. Деякі, за бажанням, постять.

В обох християнських громад є Святвечір – святкова вечеря з пісних страв. Католики починають частування з оплаток або гостій – тонких хлібних пластин, якими причащають парафіян у церкві. В східному обряді частування починають з куті.

Чим відрізняється католицьке Різдво від православного


У православних і греко-католиків на Різдво є одне нічне богослужіння, в якому відразу правлять Велике Повечір'я, Утреню й божественну Літургію. Між тим у вірян західного обряду служать три різдвяних меси окремо – вночі, вранці та вдень, що символізує народження Спасителя в лоні Отця, у лоні богоматері та Ісуса в душі кожного християнина.

А 25 грудня у більшості вірян західного обряду головною різдвяною стравою є запечена індичка або качка. Також чимало християн готують так званий різдвяний пудинг. Такі традиції поширені в США, Великобританії, Німеччини, Франції, Греції та інших країнах.

На Різдво католики та протестанти дарують всім подарунки, які кладуть під ялинку або шкарпетки від Санти Клауса або Святого Миколая.

Крім того, вони прикрашають не тільки ялинку, але й весь будинок. Обов'язково в декоруванні повинен бути різдвяний вінок і омела, під якою обмінюються поцілунками.

А також в будинку повинна бути солома, яка є одним з головних символів Різдва, вона уособлює ясла Христа. У християн східного обряду, зокрема в Україні, ставлять дідуха.

Загальним для обох обрядів є колядування. Але у католиків це не так поширене, як у православних і греко-католиків, і вони, зазвичай, колядують в сімейному колі. Натомість, віруючі східного обряду йдуть колядувати в кожен будинок – так колядники приносять звістку про народження Сина Божого, який врятує світ.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: MariaH
4-01-2019, 17:52
Коментарів 0 Переглядів 3 200

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.