Супрун розповіла, чому варто "налягати" на квашену капусту

новини / Новини України / Здоров'я
1 797
0
Супрун розповіла, чому варто "налягати" на квашену капусту

Корисні бактерії містяться не тільки в йогурті. Звичайний салат з квашеної капусти може скласти добру конкуренцію усім найкращим йогуртам.

Про це у Facebook написала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.



"Кефір, вино, місо, кімчі — корейська маринована редиска і капуста, квашений буряк та буряковий квас — це все приклади ферментованих продуктів. Вони набувають нового смаку і властивостей внаслідок дії ферментів, що виділяють бактерії", - зазначила урядовець.

За її словами, у ферментованих продуктах молочнокислі бактерії поїдають цукри та клітковину овочів чи бобів, і утворюють молочну кислоту, що діє як консервант. Вона не дає шкідливим бактеріям та грибкам розмножуватися і псувати продукт.

Ферментація, або ж заквашування, дозволяє збільшити термін придатності продуктів, зберегти їхню поживну цінність та робить їх ще кориснішими.

Супрун наголосила, що у ферментованій їжі є пробіотики — живі мікроорганізми, що відіграють важливу роль у роботі кишківника. Вони виробляють вітаміни, амінокислоти, формують здоровий кишковий імунітет і запобігають алергіям, коливанням ваги, схильності до діабету другого типу, і підтримують здоровий рівень холестерину.

До того ж, за її словами, ферментація змінює властивості їжі. Після цього процесу з’являються нові поліфенольні сполуки із антиоксидантними, протизапальними і навіть антидепресантними властивостями. До прикладу, азійська ферментована їжа може навіть тамувати тривогу — завдяки бактеріям в ній з’являється гама-амінобутирова кислота, речовина, що підтримує мозок в ясному стані і допомогає долати пост-травматичний синдром.

Процес ферментації збільшує вміст поживних речовин в продуктах та робить їх корисними, зазначила очільниця МОЗ. Квашена капуста — це джерело вітаміну С, пектину, кальцію та сульфорафану. Квашені буряки чи буряковий квас — джерело корисних для печінки та м’язів речовин бетаїну, фолієвої кислоти і нітратів. Соєві продукти, як місо — джерело вітамінів Е, К, фолієвої кислоти, більш доступного, ніж у звичайній сої, білка, та поліфенолів.

Також при споживанні ферментованих овочів, вегетаріанці можуть отримати вітамін В12, який відсутній у продуктах рослинного походження в інших формах.

"Пам’ятайте, в холодний період року нам може бракувати овочів в раціоні, тому не забувайте й про ферментовані овочі. І про всяк випадок тримайте невеличку банку бабусиної квашеної капусти в холодильнику", - порадила Супрун.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

07:00
Погода на Буковині 24 лютого
02:00
Вісім переваг нуту для здоров’я, і випадки, коли варто обмежити його споживання
01:45
Економія чи зайва робота: чи потрібно вимикати бойлер на ніч
01:30
Знадобиться всього два інгредієнти: рецепт корисних бананових млинців
01:15
Морська чи гімалайська: яка сіль найкраща
01:00
Весняна мода 2025: які кольори будуть в тренді серед українок
00:45
Продукт для ідеального сніданку: як правильно зберігати цілі та нарізані авокадо
00:30
Сім причин, чому ваша кава гірка — і як її правильно заварити
00:15
9 корисних звичок, завдяки яким дім завжди буде чистим та прибраним
23 лютого, 2025
23:58
Помітно покращує стан. Учені розповіли, яку дієту слід обрати за діабету
23:36
Весна феєрично ощасливить лише ці 4 знаки Зодіаку
23:05
Україна розробляє аналог Patriot — Зеленський
22:44
Курський напрямок за інтенсивністю ворожих атак майже наздогнав Покровський – Генштаб
22:23
Чи можна митися при температурі та коли хворієте
22:04
5 пар знаків Зодіаку, які знайшли кохання всього свого життя
21:46
Стан Папи Римського залишається критичним, але він при свідомості - Ватикан
21:23
Минулого року Україна виготовила 2,2 млн FPV-дронів, цього року виробимо більше - Зеленський
20:45
Замінять каву: 5 напоїв, що швидко наповнять енергією
20:22
Україна втратила 3,5 мільйони робочих місць з 2022 року
20:05
Україна та США більше не розглядають створення фонду на $500 мільярдів - Зеленський
19:44
Атака російського дрона на ЧАЕС: рятувальники виявили нові осередки тління
19:23
6 найкорисніших видів соків, які варто обирати в магазині
19:05
«Треба нагадувати про війну»: у Чернівцях відбувся автопробіг на підтримку військовополонених та безвісти зниклих - фото та відео
18:45
Українські дрони успішно вражають росіян, а балістика готується до цього – Зеленський
18:25
Готується швидко! Названо десерт, який їдять довгожителі світу
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм