RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Яблучний Спас: чим можна сьогодні почастувати гостей

Різноманітність страв які готуються до Спаса просто дивує та захоплює. Це і печені яблука, і млинці з начинками, і різноманітна випічка або напої, в загальному кожен знайде чим поласувати. Тому ми склали невелику добірку смачних страв з яблуками, які непомітно сподобаються гостям і рідним.

Печені яблука з сиром і медом

Яблучний Спас: чим можна сьогодні почастувати гостей


Смачна, ароматна, ситна, корисна і при цьому легка страва. Прекрасний варіант для десертів і дитячого меню.

Інгредієнти: яблука великих розмірів – 4 шт, кисломолочний сир – 4 столових ложки, квітковий мед – 75 грам, вершкове масло – 1 столова ложка, сік лимона – 2 столові ложки.

Для соусу: лимонний джем – 2 столові ложки, м'ята – 1-2 гілочки, сік з половини лимона, мед – 2 чайні ложки.

Приготування: яблука помити, зрізати верхню частину і акуратно витягнути м'якіть, так щоб вийшли невеликі горщики зі стінками приблизно 0,5-0,7 см. Отриману м'якіть очистити від насіння і перегородок, скропити соком лимона і подрібнити в пюреподібний стан за допомогою блендера. Пюре перекладаємо в сотейник, додаємо мед і 120 мл води, ставимо на плиту і варимо постійно помішуючи 10-12 хвилин. Потім даємо пюре охолонути. Сир двічі протерти крізь сито і збити в пишну масу разом з охоловшим яблучним пюре. Наповнити яблучні "горщики" сирною масою і випікати в духовці 25-30 хвилин при температурі 160 градусів.

Поки яблука печуться приготуємо лимонно-м'ятний соус для цього: джем повільно нагріваємо на водяній бані, додаємо мед і лимонний сік, перемішуємо і доводимо до кипіння. Додаємо дрібно посічену м'яту, гарненько перемішуємо соус та знімаємо з вогню.

Готові яблука подавати з соусом.

Сирно-яблучна шарлотка

Яблучний Спас: чим можна сьогодні почастувати гостей


Інгредієнти: яблука – 4 шт, сир або сирна маса – 100 грам, яйця – 4 шт, цукор – 160-180 грам, родзинки без кісточок – 70 грам, борошно пшеничне – 30-50 грам, вершкове масло – 20 грам, приблизно 100 грам панірувальних сухарів, мелена кориця – 0,5-1 чайна ложка, по дрібці розпушувача і солі.

Приготування: яйця збити в круту піну поступово додаючи цукор. Ввести в яєчну суміш інші сухі інгредієнти та сир. Акуратно перемішати все до однорідної консистенції. Форму змастити маслом і обсипати сухарями. Вилити тісто у форму, виклавши зверху очищені та нарізані тонкими пластинками яблука. Випікати шарлотку в розігрітій до 180 градусів духовці 40-45 хвилин. При подачі можна прикрасити цукровою пудрою і гілочкою м'яти.

Яблучний штрудель

Яблучний Спас: чим можна сьогодні почастувати гостей


Смачніше та ніжніше десерт знайти напевно неможливо і хоча приготування займе час і зажадає деяких кулінарних умінь та навичок, але результат перевершить всі очікування.

Інгредієнти для тіста: яєчні жовтки – 2 шт, борошно пшеничне – 250 грам, вода –1/2 склянки, масло вершкове – 2 столові ложки, щіпка солі.

Для начинки: яблука - 1 кілограм, по 100 грам родзинок, цукру, вершкового масла і крихт білого хліба, мигдаль - 75 грам, пудра цукрова - 2 столові ложки, сметана -1/2 склянки, сік 1 лимона, кориця 1 чайна ложка.

Приготування: замісити круте і еластичне тісто з борошна, теплої води, яєчних жовтків і розтопленого масла. Сформувати кулю, обернути її харчовою плівкою і залишити на годину в спокої. Тим часом очистити яблука від шкірки і кісточок, нарізати невеликими скибочками, скропити лимонним соком і змішати з подрібненим мигдалем і родзинками. Окремо обсмажити крихти з білого хліба на сковороді з 1 столовою ложкою вершкового масла.

"Відпочиле" тісто вибити, для цього потрібно кілька разів з силою кинути його на робочу поверхню присипану борошном. Розкачати тісто тонким шаром на кухонному рушнику. Змастити розтопленим маслом (взяти половину з кількості що залишилася), потім змастити шаром сметани і рівномірно присипати сухарями, розподілити яблучну начинку, присипати верхній шар начинки корицею змішаною з цукром. За допомогою рушника сформувати акуратний рулет.

Викласти штрудель на промаслене деко. Змастити його вершковим маслом. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці 45-50 хвилин.

Готовий штрудель трохи охолодити, нарізати порційними шматками і подавати до столу попередньо присипавши цукровою пудрою.

Яблучні оладки


Яблучний Спас: чим можна сьогодні почастувати гостей


Інгредієнти: борошно – 190 грам, яйце – 1 шт, сметана, кефір або кисле молоко 1 склянка, яблука – 2 шт середніх розмірів, цукор 1-3 ложки в залежності від особистих уподобань і сорту яблук, по щіпці соди і солі, жир для смаження (можна використовувати вершкове масло або рослинну олію), варення або повидло для сервірування.

Приготування: Яйця збити з цукром і сіллю, додати сметану, борошно змішане з содою і добре перемішати до однорідності. Додати очищені та подрібнені на крупній тертці яблука, все розмішати. На розігріту сковороду з маслом ложкою викладати невеликі порції тіста і смажити на повільному вогні до золотистої скоринки з обох сторін. Готові оладку сервірувати порційно.

Яблучний сидр з додаванням цукру

Яблучний Спас: чим можна сьогодні почастувати гостей


Інгредієнти: яблука – 10 кг, цукор – 1,5 кг, вода (при необхідності) біля 1 літра.
Приготування: яблука перебрати, видалити листя і плодоніжки, при сильному забрудненні протерти ганчіркою. Мити яблука не потрібно! Підготовлені яблука подрібнити разом з насінням до пюреподібного стану. Додати цукор з розрахунку 100-150 грамів на 1 кг яблук, кількість цукру залежить від того наскільки солодкі яблука. В результаті сусло маємо бути приємно солодким на смак. Потім тару для бродіння обдати окропом і витерти насухо. Заповнити тару на 2/3 обсягу яблучним пюре і зав'язати шийку марлею в кілька шарів. Залишити яблучне сусло в темному місці з кімнатною температурою на 3-4 дні, при цьому кожен день помішуючи і утоплюючи щільну кришечку, що утворюється на поверхні, в яблучній масі.

Далі з яблучної маси віджати сік і перелити в ємність для подальшого бродіння і встановити гідрозатвор (як при приготуванні вина) залишити бродити в темному місці ще на 30-65 днів. Добре вибродівший сидр світлішає, на дні утворюється осад і в гідрозатворі перестають з'являтися бульбашки повітря. Готовий напій процідити крізь кілька шарів марлі і гарно закупорити. Залишити дозрівати в прохолодному місці ще на 2-4 місяці.

Сидр з яблучного соку

Яблучний Спас: чим можна сьогодні почастувати гостей


Для приготування такого сидру знадобиться тільки свіжовіджатий яблучний сік. Отже, сік відстояти в темному місці з кімнатною температурою 24 години. Далі злити яблучний сік з осаду в посуд для бродіння і встановити гідрозатвор. Зброджувати сидр в темному місці при температурі 20-24 градуси 3-6 тижнів. Потім акуратно злити сидр з осаду і розлити. Добре закупорити. Якщо хочете, що б сидр наситився газом закупорені ємності залишити в темному і прохолодному місці на 3-4 місяці. Потім напій ще раз процідити і щільно закупорити. Зберігати можна в холодильнику до 3-х років.

Яблучне варення


Яблучний Спас: чим можна сьогодні почастувати гостей


Дивовижно смачне варення з напівпрозорими шматочками яблук

Інгредієнти: Нарізані скибочками яблука – 1 кг, цукор 800-1000 грамів (кількість цукру залежить від того наскільки яблука солодкі, чим солодший сорт, – тим менше цукру потрібно використовувати).

Приготування: щільні, злегка недозрілі яблука очистити від плодоніжки і насіння, нарізати тонкими скибочками. Перекласти шарами в глибокий посуд (краще використовувати каструлю з нержавіючої сталі), кожен шар пересипати цукром. Залишити на 6-10 годин щоб яблука пустили сік. Далі поставити на вогонь і довести до кипіння, проварити кілька хвилин на помірному вогні і відставити. Дати варення постояти і повністю охолонути, через 5-6 годин процедуру повторити. Так доводити до кипіння і варити по кілька хвилин 3-4 рази. При цьому перемішувати варення не бажано. Останній раз доварити яблучне варення до готовності 10-15 хвилин, перевірити що варення готове просто – капнувши сиропом на тарілку, якщо краплинки не розтікаються – все готово. Кипляче варення розлити по стерилізованим банкам і закатати. Зберігати в темному місці.

Холодний гарбузово-яблучний суп

Яблучний Спас: чим можна сьогодні почастувати гостей


Ніжна, кремова страва яка порадує справжніх гурманів.

Інгредієнти: м'якіть гарбуза – 300-400 грам, 4 маленьких яблука м'яких сортів, ідеальний варіант – сорт Білий налив, ½ лимона, цукор – 3 столові ложки, крохмаль 1-2 ложки, кефір – 1 літр.

Приготування: гарбуз і яблука миємо, очищаємо від шкірки, ріжимо на невеликі шматочки і варимо в 1 літрі води хвилин 15-20, до стану м'якості. Отриману масу проціджуємо через сито. Проціджений відвар повертаємо на вогонь, доводимо до кипіння і вводимо, попередньо розведений у невеликій кількості води, крохмаль. Тримаємо кілька хвилин на огні, але не кип'ятимо. Зварені яблука і гарбуз перекладаємо в чашу блендера, додаємо сік половинки лимона і гарненько подрібнюємо до пюреподібного стану. Пюре збити разом з трохи вихоловшим киселем в пишну масу, додати кефір, добре все розмішати. Приправити цукром за смаком. Дочекатися поки суп повністю охолоне і продовжити його охолоджуватися в холодильнику протягом ще 2-х годин. При подачі прикрасити листком м'яти, базиліка або натертим яблуком.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: MariaH
19-08-2018, 12:59
Коментарів 0 Переглядів 1 843

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.