RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Яблучний Спас: чим можна сьогодні почастувати гостей

Різноманітність страв які готуються до Спаса просто дивує та захоплює. Це і печені яблука, і млинці з начинками, і різноманітна випічка або напої, в загальному кожен знайде чим поласувати. Тому ми склали невелику добірку смачних страв з яблуками, які непомітно сподобаються гостям і рідним.

Печені яблука з сиром і медом

Яблучний Спас: чим можна сьогодні почастувати гостей


Смачна, ароматна, ситна, корисна і при цьому легка страва. Прекрасний варіант для десертів і дитячого меню.

Інгредієнти: яблука великих розмірів – 4 шт, кисломолочний сир – 4 столових ложки, квітковий мед – 75 грам, вершкове масло – 1 столова ложка, сік лимона – 2 столові ложки.

Для соусу: лимонний джем – 2 столові ложки, м'ята – 1-2 гілочки, сік з половини лимона, мед – 2 чайні ложки.

Приготування: яблука помити, зрізати верхню частину і акуратно витягнути м'якіть, так щоб вийшли невеликі горщики зі стінками приблизно 0,5-0,7 см. Отриману м'якіть очистити від насіння і перегородок, скропити соком лимона і подрібнити в пюреподібний стан за допомогою блендера. Пюре перекладаємо в сотейник, додаємо мед і 120 мл води, ставимо на плиту і варимо постійно помішуючи 10-12 хвилин. Потім даємо пюре охолонути. Сир двічі протерти крізь сито і збити в пишну масу разом з охоловшим яблучним пюре. Наповнити яблучні "горщики" сирною масою і випікати в духовці 25-30 хвилин при температурі 160 градусів.

Поки яблука печуться приготуємо лимонно-м'ятний соус для цього: джем повільно нагріваємо на водяній бані, додаємо мед і лимонний сік, перемішуємо і доводимо до кипіння. Додаємо дрібно посічену м'яту, гарненько перемішуємо соус та знімаємо з вогню.

Готові яблука подавати з соусом.

Сирно-яблучна шарлотка

Яблучний Спас: чим можна сьогодні почастувати гостей


Інгредієнти: яблука – 4 шт, сир або сирна маса – 100 грам, яйця – 4 шт, цукор – 160-180 грам, родзинки без кісточок – 70 грам, борошно пшеничне – 30-50 грам, вершкове масло – 20 грам, приблизно 100 грам панірувальних сухарів, мелена кориця – 0,5-1 чайна ложка, по дрібці розпушувача і солі.

Приготування: яйця збити в круту піну поступово додаючи цукор. Ввести в яєчну суміш інші сухі інгредієнти та сир. Акуратно перемішати все до однорідної консистенції. Форму змастити маслом і обсипати сухарями. Вилити тісто у форму, виклавши зверху очищені та нарізані тонкими пластинками яблука. Випікати шарлотку в розігрітій до 180 градусів духовці 40-45 хвилин. При подачі можна прикрасити цукровою пудрою і гілочкою м'яти.

Яблучний штрудель

Яблучний Спас: чим можна сьогодні почастувати гостей


Смачніше та ніжніше десерт знайти напевно неможливо і хоча приготування займе час і зажадає деяких кулінарних умінь та навичок, але результат перевершить всі очікування.

Інгредієнти для тіста: яєчні жовтки – 2 шт, борошно пшеничне – 250 грам, вода –1/2 склянки, масло вершкове – 2 столові ложки, щіпка солі.

Для начинки: яблука - 1 кілограм, по 100 грам родзинок, цукру, вершкового масла і крихт білого хліба, мигдаль - 75 грам, пудра цукрова - 2 столові ложки, сметана -1/2 склянки, сік 1 лимона, кориця 1 чайна ложка.

Приготування: замісити круте і еластичне тісто з борошна, теплої води, яєчних жовтків і розтопленого масла. Сформувати кулю, обернути її харчовою плівкою і залишити на годину в спокої. Тим часом очистити яблука від шкірки і кісточок, нарізати невеликими скибочками, скропити лимонним соком і змішати з подрібненим мигдалем і родзинками. Окремо обсмажити крихти з білого хліба на сковороді з 1 столовою ложкою вершкового масла.

"Відпочиле" тісто вибити, для цього потрібно кілька разів з силою кинути його на робочу поверхню присипану борошном. Розкачати тісто тонким шаром на кухонному рушнику. Змастити розтопленим маслом (взяти половину з кількості що залишилася), потім змастити шаром сметани і рівномірно присипати сухарями, розподілити яблучну начинку, присипати верхній шар начинки корицею змішаною з цукром. За допомогою рушника сформувати акуратний рулет.

Викласти штрудель на промаслене деко. Змастити його вершковим маслом. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці 45-50 хвилин.

Готовий штрудель трохи охолодити, нарізати порційними шматками і подавати до столу попередньо присипавши цукровою пудрою.

Яблучні оладки


Яблучний Спас: чим можна сьогодні почастувати гостей


Інгредієнти: борошно – 190 грам, яйце – 1 шт, сметана, кефір або кисле молоко 1 склянка, яблука – 2 шт середніх розмірів, цукор 1-3 ложки в залежності від особистих уподобань і сорту яблук, по щіпці соди і солі, жир для смаження (можна використовувати вершкове масло або рослинну олію), варення або повидло для сервірування.

Приготування: Яйця збити з цукром і сіллю, додати сметану, борошно змішане з содою і добре перемішати до однорідності. Додати очищені та подрібнені на крупній тертці яблука, все розмішати. На розігріту сковороду з маслом ложкою викладати невеликі порції тіста і смажити на повільному вогні до золотистої скоринки з обох сторін. Готові оладку сервірувати порційно.

Яблучний сидр з додаванням цукру

Яблучний Спас: чим можна сьогодні почастувати гостей


Інгредієнти: яблука – 10 кг, цукор – 1,5 кг, вода (при необхідності) біля 1 літра.
Приготування: яблука перебрати, видалити листя і плодоніжки, при сильному забрудненні протерти ганчіркою. Мити яблука не потрібно! Підготовлені яблука подрібнити разом з насінням до пюреподібного стану. Додати цукор з розрахунку 100-150 грамів на 1 кг яблук, кількість цукру залежить від того наскільки солодкі яблука. В результаті сусло маємо бути приємно солодким на смак. Потім тару для бродіння обдати окропом і витерти насухо. Заповнити тару на 2/3 обсягу яблучним пюре і зав'язати шийку марлею в кілька шарів. Залишити яблучне сусло в темному місці з кімнатною температурою на 3-4 дні, при цьому кожен день помішуючи і утоплюючи щільну кришечку, що утворюється на поверхні, в яблучній масі.

Далі з яблучної маси віджати сік і перелити в ємність для подальшого бродіння і встановити гідрозатвор (як при приготуванні вина) залишити бродити в темному місці ще на 30-65 днів. Добре вибродівший сидр світлішає, на дні утворюється осад і в гідрозатворі перестають з'являтися бульбашки повітря. Готовий напій процідити крізь кілька шарів марлі і гарно закупорити. Залишити дозрівати в прохолодному місці ще на 2-4 місяці.

Сидр з яблучного соку

Яблучний Спас: чим можна сьогодні почастувати гостей


Для приготування такого сидру знадобиться тільки свіжовіджатий яблучний сік. Отже, сік відстояти в темному місці з кімнатною температурою 24 години. Далі злити яблучний сік з осаду в посуд для бродіння і встановити гідрозатвор. Зброджувати сидр в темному місці при температурі 20-24 градуси 3-6 тижнів. Потім акуратно злити сидр з осаду і розлити. Добре закупорити. Якщо хочете, що б сидр наситився газом закупорені ємності залишити в темному і прохолодному місці на 3-4 місяці. Потім напій ще раз процідити і щільно закупорити. Зберігати можна в холодильнику до 3-х років.

Яблучне варення


Яблучний Спас: чим можна сьогодні почастувати гостей


Дивовижно смачне варення з напівпрозорими шматочками яблук

Інгредієнти: Нарізані скибочками яблука – 1 кг, цукор 800-1000 грамів (кількість цукру залежить від того наскільки яблука солодкі, чим солодший сорт, – тим менше цукру потрібно використовувати).

Приготування: щільні, злегка недозрілі яблука очистити від плодоніжки і насіння, нарізати тонкими скибочками. Перекласти шарами в глибокий посуд (краще використовувати каструлю з нержавіючої сталі), кожен шар пересипати цукром. Залишити на 6-10 годин щоб яблука пустили сік. Далі поставити на вогонь і довести до кипіння, проварити кілька хвилин на помірному вогні і відставити. Дати варення постояти і повністю охолонути, через 5-6 годин процедуру повторити. Так доводити до кипіння і варити по кілька хвилин 3-4 рази. При цьому перемішувати варення не бажано. Останній раз доварити яблучне варення до готовності 10-15 хвилин, перевірити що варення готове просто – капнувши сиропом на тарілку, якщо краплинки не розтікаються – все готово. Кипляче варення розлити по стерилізованим банкам і закатати. Зберігати в темному місці.

Холодний гарбузово-яблучний суп

Яблучний Спас: чим можна сьогодні почастувати гостей


Ніжна, кремова страва яка порадує справжніх гурманів.

Інгредієнти: м'якіть гарбуза – 300-400 грам, 4 маленьких яблука м'яких сортів, ідеальний варіант – сорт Білий налив, ½ лимона, цукор – 3 столові ложки, крохмаль 1-2 ложки, кефір – 1 літр.

Приготування: гарбуз і яблука миємо, очищаємо від шкірки, ріжимо на невеликі шматочки і варимо в 1 літрі води хвилин 15-20, до стану м'якості. Отриману масу проціджуємо через сито. Проціджений відвар повертаємо на вогонь, доводимо до кипіння і вводимо, попередньо розведений у невеликій кількості води, крохмаль. Тримаємо кілька хвилин на огні, але не кип'ятимо. Зварені яблука і гарбуз перекладаємо в чашу блендера, додаємо сік половинки лимона і гарненько подрібнюємо до пюреподібного стану. Пюре збити разом з трохи вихоловшим киселем в пишну масу, додати кефір, добре все розмішати. Приправити цукром за смаком. Дочекатися поки суп повністю охолоне і продовжити його охолоджуватися в холодильнику протягом ще 2-х годин. При подачі прикрасити листком м'яти, базиліка або натертим яблуком.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: MariaH
19-08-2018, 12:59
Коментарів 0 Переглядів 1 775

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.