«Мої кавуни – без жодної хімії»: фермер із села Бояни вирощує органічні кавуни - відео

Новини Чернівців / топ новини / відео
1 371
0
«Мої кавуни – без жодної хімії»: фермер із села Бояни вирощує органічні кавуни - відео

За десять кілометрів від Чернівців – у селі Бояни – Георгій ЮРКУ вирощує кавуни. На смак вони не поступаються кавунам із Херсонщини чи Одещини. Пан Георгій називає ці кавуни буковинськими. І запевняє, що основна їхня особливість у тому, що вони вирощені без жодної хімії.

Найбільший кавун, який пан Георгій цього року зібрав, важив 20 кілограмів. Минулого року виростив кавун на 16 кілограмів. Загалом кавуни Георгій вирощує вже три роки. Зізнається, що це радше його хобі, ніж заробіток. Починав вирощування із 30 соток. Тепер кавуни ростуть на чотирьох гектарах. Ділянки з кавунами розташовані у різних частинах села.

Про це йдеться в публікації "МБ".



Багато хто, спробувавши буковинський кавун, спеціально чекає, коли він дозріє.

"Мені часто кажуть, що більше ні в кого не купують кавунів, бо знають, що мої вирощуються без хімії, – каже Георгій. – Мої кавуни є органічними, я не використовую жодних нітратів. Для підживлення використовую перепелиний перегній. Щоб не було бур’яну, наймаю для просапування людей і не даю хімічних препаратів, як це зараз поширено.



Чоловік зізнається, що вирощувати кавуни вийшло не одразу. Були помилки, але він усе таки вирішив досягти результату.

"Я ніколи не вирощував кавуни, але якось купив на базарі смачний кавун і захотів і собі такий виростити. У мене не одразу вийшло. Перший рік пробував садити із того насіння, що було у кавунах. То була помилка: бадилля виросло, а кавунів майже не було. Але я не опустив руки, бо хотів досягти результату, – провадить пан Георгій. – Наступного року почав купувати насіння через інтернет. І вже мав урожай. Зараз вирощую кавуни семи сортів. Дуже гарно себе зарекомендували сорти "Талісман", "Топ Ган". Вони витривалі до нашого буковинського клімату".

На полі у Георгія різні кавуни. Одні збирає раніше, інші пізніше.

"Розсаду вирощую у теплиці поетапно. Так само поступово висаджую кавуни. Це роблю, щоб вони дозрівали один за одним, і я встигав їх продавати, – пояснює Георгій. – Кавунам потрібна волога, щоб вони мали поживу. Облаштував на полі крапельну систему для поливу і мульчувальну плівку. Завдяки плівці земля більше нагрівається, і кавуни краще ростуть. Це спосіб, який я випробував самостійно. Є в мене ділянки без поливу і плівки, тож бачу, що там не такий гарний врожай".



Георгій показує кавуни на полі, багато з них досить великі. Але чоловік каже, що цьогоріч урожай гірший, ніж минулого року.

"Погода була не дуже сприятливою. Літо холодне,а для кавунів це проблема, – пояснює Георгій. – Щоб кавун гарно ріс, температура вночі має бути не нижчою за +16, а цього року влітку температура опускалася і до +12 градусів".

Георгій разом із сином саме завантажують у машину кавуни. Він продає їх на Калинівському ринку, а також у центрі села Бояни.

"Коли люди купують кавун, одразу попереджаю: якщо він раптом буде зелений, готовий замість нього дати два стиглих. Такі випадки траплялися, і я виконував свою обіцянку, – розповідає Георгій. – Мої кавуни ніколи не бувають в’ялими, а завжди свіжі, їх ввечері рву на полі, а вже наступного дня продаю. Сезон кавунів триває два місяці – із серпня до жовтня. Якщо стає холодно, кавун вже не росте, тож немає сенсу його тримати на полі довго. Цього року кавун дозрів на кілька тижнів пізніше, тож погода покаже, як довго їх будемо збирати".



Поради фермера, як вибрати стиглий кавун



• Багато людей, вибираючи кавун, шукає сухий хвостик. Це неправильно, адже якщо хвостик сухий, значить він вже тривалий час не отримував поживних речовин і може бути несолодким. Кавун має мати жовту пляму: це значить, що він достиг і буде солодким.

• Якщо ви постукаєте по кавуні, звук має бути дзвінким, як у барабана. Тоді це хороший кавун. Якщо звук кавуна відкритий, він вже перестиглий.
Краще купувати кавуни середнього розміру. Вони часто солодші за великі. Найкраще якщо він важить 7-10 кілограмів.

• Щоб кавун довше зберігався, кладу на розрізану частину зубчик часнику. Обгортаю кавун повністю плівкою. Випробував, що такий кавун може стояти два-три тижні у холодильнику, і смак його не погіршиться. Але коли будете його їсти, верхню скибочку зрізайте.

Авторка - Людмила Осадчук

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.