
Зелений чай містить високий рівень антиоксидантів і біоактивних сполук, які можуть сприяти зміцненню здоров'я в кілька способів.
Про це пише УНІАН.
1. Додані антиоксиданти
Зелений чай має високу концентрацію антиоксидантів, які відповідають за користь напою для здоров'я. Чай багатий на антиоксиданти, звані поліфенолами, - натуральні сполуки, які зменшують запалення, захищають від окисного стресу і запобігають пошкодженню клітин.
2. Захист серцево-судинної системи
Вживання зеленого чаю може захистити від серцево-судинних захворювань і знизити ризик серцевого нападу та інсульту. Огляд 31 дослідження показав, що зелений чай пов'язаний зі значним зниженням загального холестерину і "поганого" холестерину.
Доведено, що протизапальні сполуки зеленого чаю розслаблюють кровоносні судини і зменшують судинне запалення.
Оптимальна кількість щоденного споживання зеленого чаю для здоров'я серця невідома. Проте дані свідчать про те, що вживання 3-5 чашок зеленого чаю на день у поєднанні зі здоровою дієтою пов'язане зі зменшенням ризику смерті від серцево-судинних захворювань на 41%.
3. Поліпшення здоров'я мозку
Зелений чай корисний для здоров'я мозку завдяки поліпшенню настрою, зниженню стресу і поліпшенню когнітивних функцій, захисту від вікового зниження когнітивних здібностей і нейродегенеративних захворювань.
Дослідження показують, що катехіни в зеленому чаї борються з вільними радикалами, захищають нейрони (клітини мозку) від пошкоджень і затримують або запобігають загибелі цих клітин. Катехіни можуть захищати від нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера, деменція і хвороба Паркінсона.
Одне дослідження показало, що вживання зеленого чаю може знизити ризик вікового зниження когнітивних функцій на 64% після коригування чинників ризику, що можуть впливати на когнітивні функції, таких як вік, спосіб життя та супутні захворювання.
4. Покращений метаболізм
Кілька досліджень, що вивчають зв'язок між споживанням зеленого чаю і втратою ваги, показали, що кофеїн і катехіни в зеленому чаї можуть прискорити обмін речовин і допомогти схуднути.
5. Регульований рівень цукру в крові
Дослідження показують, що зелений чай може захищати від діабету 2 типу, регулюючи рівень цукру в крові та покращуючи резистентність до інсуліну.
6. Поліпшення здоров'я порожнини рота
Огляд впливу зеленого чаю на здоров'я порожнини рота дійшов висновку, що поліфеноли в зеленому чаї відіграють корисну роль у профілактиці захворювань пародонту (ясен) і порожнини рота. Вважається, що антиоксидантні, протизапальні та антибактеріальні властивості зеленого чаю та екстракту зеленого чаю покращують здоров'я порожнини рота.
7. Міцніші кістки
Вживання зеленого чаю може підтримувати здоров'я кісток, знижуючи втрату кісткової маси і збільшуючи щільність кісток. Дослідження показують, що катехіни, які містяться в зеленому чаї, можуть позитивно впливати на метаболізм кісток, стимулюючи їх формування.
Побічні ефекти зеленого чаю
Щоденне вживання зеленого чаю вважається безпечним. Однак через вміст кофеїну рекомендується вживати не більше 8 чашок на день.
Вживання більшої кількості чаю, ніж рекомендовано, може спричинити побічні ефекти, пов'язані з надлишком кофеїну, такі як:
тремтіння/занепокоєння
безсоння
головний біль
запаморочення
прискорений серцевий ритм
зневоднення
часте сечовипускання
Побічні ефекти, пов'язані з добавками екстракту зеленого чаю, включають:
нудота
запор
розлад шлунка
підвищений артеріальний тиск
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram